Studiomama Completes Renovation of Apartments in 1720s House in Stockholm’s Old Town

Studiomama Completes Renovation of Apartments in 1720s House

Studiomama have created two stunning loft apartments in Stockholm’s medieval old town Gamla Stan. The 200sqm apartments started as derelict office space on the top floors of a 300 year old building in the heart of the city. In a minefield of regulations and restrictions they have worked with conservation specialists to craft beautiful modern living spaces that remain sensitive to their ancient surroundings by stripping back to the skeleton of the structure and re making an interior to the exacting standards of a new build.

Non-authentic layers were removed to reveal the original framework which has been restored to punctuate the open space and expose the structural wooden beams. With no straight wall or floor lines a new inside was carefully built to the high Swedish standard demanded of a new build. It was important to maintain the special atmosphere and charm that this old house embedded but also create two flats that would be attractive for a modern day life.

Studiomama Completes Renovation of Apartments in 1720s House 1

The two apartments are contrasting in form and layout, whilst apartment 1 is traditional in its feel and atmosphere apartment 2 makes bold design statements and l features a double height bookcase flanking one wall with an integrated sliding door.

Studiomama Completes Renovation of Apartments in 1720s House 2

The open loft space incorporates discreet lighting integrated in wooden beams to visually lift the space. A unique feature of this space is the single 11 meter full length Douglas Fir floorboards that serve to underline the grand feeling of the loft space. This floor continues to seamlessly form a wall of storage and a kitchen island. The kitchen is built in a continued line of the floor and integrates with the back wall. The back wall hides the kitchen cabinets and the doors to the bathroom/sauna and the bedroom. The atelier window has a spectacular view over the roofs and church spires of the old town.

Studiomama Completes Renovation of Apartments in 1720s House 3

The maximise the most of the double height space – a pod room was created which is connected to the stairs and main living space with a walking bridge.

Architects: Studiomama / www.studiomama.com
Location: Stockholm, Sweden
Architect in Charge: Robert Sandell
Collaboration: Robert Sandell Arkitektkontor
Area: 200.0 sqm
Photography: Gustav Kaiser

Studiomama Completes Renovation of Apartments in 1720s House 4

Studiomama Completes Renovation of Apartments in 1720s House 5

Studiomama Completes Renovation of Apartments in 1720s House 15

Studiomama Completes Renovation of Apartments in 1720s House 6

Studiomama Completes Renovation of Apartments in 1720s House 7

Studiomama Completes Renovation of Apartments in 1720s House 8

Studiomama Completes Renovation of Apartments in 1720s House 9

Studiomama Completes Renovation of Apartments in 1720s House 10

Studiomama Completes Renovation of Apartments in 1720s House 11

Studiomama Completes Renovation of Apartments in 1720s House 12

Studiomama Completes Renovation of Apartments in 1720s House 14

Studiomama Completes Renovation of Apartments in 1720s House 14

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Victorian Brick House Transformed from Dark and Cluttered into Light and Spacious Home

This project, a Victorian brick house in Islington, comprises of a side and roof extension, as well as extensive internal refurbishment. Featuring open-plan kitchen, dining and living areas on the ground and lower-ground floors, Elfort Road House has been transformed from dark and cluttered into light and spacious.

Aldeia House: Peaceful Rural Home Overlooking Panoramic Views

The Aldeia House was conceived as an attempt to converge into a single house the sometimes antagonistic demands of two people. The couple brought to the design process their concerns and expectations regarding their considerable change, not only a residential one, but also a lifestyle shift.

Coconut Pasteleria in Valencia by Nihil Estudio

Coconut Pasteleria borns from the respect to the technique and the artisan quality of the pastry work, praising it with a language that goes towards the most contemporary confectionery. Following these premises that speak of tradition and avant-garde, spaces of work more spacious, comfortable and aesthetic care. 

Gilbert Whistler Residence / Evoke International Design

The house is 3900 square feet over three levels in Whistler, BC. The programming of the Gilbert Whistler Residence allows for the active family of four to live year round in a house that provides required ski and biking related functions ...