Woodshed Vermont Guest House / Birdseye Design

Woodshed Vermont Guest House Birdseye Design

Project: Woodshed Vermont Guest House
Architect: Birdseye Design
Builder: Colby & Tobiason
Landscape Architect: Wagner Hodgson Landscape Architects
Location: Pomfret, Vermont, US
Photo Credits: Jim Westphalen Photography
Text and photos: Courtesy of Birdseye Design

Woodshed Guest House is a residential project nestled in the foothills of the Green Mountains in Pomfret, Vermont.

Sited on a clearing on a steeply sloping and heavily wooded site, the Woodshed is both a guest house and entertainment space for the main residence down the road. The project is conceptually inspired by the vernacular woodshed, a familiar and iconic element in the Vermont landscape.

Woodshed Vermont Guest House Birdseye Design 1

The residence is composed of two asymmetric gable roof forms, akin to the traditional woodshed, connected by a central entryway. The project is visually bookended by an auxiliary garage. The western, public elevation presents the continuous, wood textured wall that evokes the expressive, scrim wall of a traditional woodshed.

Woodshed Vermont Guest House Birdseye Design 2

The project purposefully projects a minimal familiar elevation to the non-view, public street side and an engaging, contemporary open elevation to the private hillside. The eastern side opens to the views with a glass façade that invites the landscape and exterior retaining walls and terrace spaces into the structure.

Woodshed Vermont Guest House Birdseye Design 3

Woodshed Vermont Guest House Birdseye Design 4

Woodshed Vermont Guest House Birdseye Design 5

Woodshed Vermont Guest House Birdseye Design 6

Woodshed Vermont Guest House Birdseye Design 7

Woodshed Vermont Guest House Birdseye Design 7

Woodshed Vermont Guest House Birdseye Design 9

Woodshed Vermont Guest House Birdseye Design 10

Woodshed Vermont Guest House Birdseye Design 11

Woodshed Vermont Guest House Birdseye Design 12

Woodshed Vermont Guest House Birdseye Design 13

Thank you for reading this article!

Must Read

Alta Chalet Designed by Atelier Kastelic Buffey 4

Alta Chalet Designed by Atelier Kastelic Buffey for a Family of...

Alta Chalet is designed as a year-round weekend retreat for a family of five, comprising 3,000 square feet of efficiently planned living space spread over two storeys. Located near the end of a cul-de-sac in a private ski club development