Studwork House with Beamed Ceilings – Skardsøya Cabin

Studwork House with Beamed Ceilings - Skardsøya Cabin

TYIN Tegnestue Architects have designed a small cottage in contact with the Norwegian Sea.

Description by TYIN Tegnestue Architects: The cottage holds a special place in contemporary Norwegian culture. A few generations back the majority of the Norwegian people made a living from farming, fishing or lumbering, trades which afforded closeness with nature. In the contemporary and urbanized way of life the cottage is a means maintaining this closeness. This particular cottage is modestly sized with its 60 square meters, and thus a sustainable structure both in terms of material usage and energy consumption.

Studwork House with Beamed Ceilings - Skardsøya Cabin (2)

The building sits amidst marshland, sea-adjacent rock and scattered pine- and juniper-vegetation. An important consideration in the project was to avoid interfering with this sensitive surrounding terrain. It heals slowly due to climatic factors. The cottage lies 21 meters above sea level, and the distance to the sea front is 100 meters. Some marsh had to be cleared in preparing for the building phase, exposing bedrock and thus aiding in integrating the cottage with the terrain.

Studwork House with Beamed Ceilings - Skardsøya Cabin (1)

The structure rests on a concrete base, and the main building is a studwork house with beamed ceilings. The main building sits on three different levels. This lowers its height and emphasizes a connection between the interior of the cottage and the outside areas. The access point is on the western side of the lot, slightly lower than the cottage itself. Visual impact depends markedly on perspective. From the west the cottage appears rather tall, while from the east it looks lower and more adapted. Entry to the main building is situated next to the outhouse, and a shared gallery roof keeps it sheltered from rain and wind.

Studwork House with Beamed Ceilings - Skardsøya Cabin (3)

The clients did most of the construction work themselves. This amount of client participation is rare, and we were delighted to see the level of personal commitment put into the details. The exterior of the building is clad in spruce harvested from the client’s own forest. This untreated material fades rapidly, attaining a light and silvery shimmering hue. The outside detail is kept to a minimum to ensure an even patina for the walls.

Architects: TYIN Tegnestue Architects
Team: Andreas G. Gjertsen and Ørjan Nyheim
Location: Skardsøya, Møre- og Romsdal, Norway
Project: Skardsøya Cabin / Studwork House
Building Period: 2013 – 2016
Area: 60 m2 + mezzanine
Photos: Pasi Aalto
Built by: Sissel By and Olve Aarhaug

Studwork House with Beamed Ceilings - Skardsøya Cabin (4)

Studwork House with Beamed Ceilings - Skardsøya Cabin (6)

Studwork House with Beamed Ceilings - Skardsøya Cabin (7)

Studwork House with Beamed Ceilings - Skardsøya Cabin (5)

Studwork House with Beamed Ceilings - Skardsøya Cabin (8)

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

The Mellier – Albemarle Street Apartments, Mayfair, London

Designed by Studio Mackereth, The Mellier is a recently completed residential project in London, England. The Mellier is the winner of the World Interior News...

Beacon House: Unique Gut Renovation of Upstate New York Home

Designed for an acclaimed video editor and architectural photographer, this upstate New York home was a truly unique gut renovation. The existing home had character and qualities that deserved to be kept in tact, however the layout of certain social and private spaces were not being utilized to their fullest potential.

Tower Bridge London Apartment in a Converted Victorian Leather Warehouse

The Tower Bridge London apartment has an abundance of original features and has been stylishly furnished. The living space offers double height ceilings with original timber beams, exposed brickwork, wooden floors and open fire.

Rilak Family Residence Inspired by the Traditional House in Vojvodina

Rilak family residence in Alibunar, Serbia, was designed as a vacation house, fully equipped for longer stay for a family of four. The geometry of the house is inspired by the traditional house in Vojvodina, placed longitudinally along the street front, thereby achieving "openness" of the house to the backyard.

Contemporary Eco-Design by Cult of Design: Apartment in Kyiv

Located in Kiev, this apartment has a contemporary eco-design conceived by the Ukrainian studio Cult of Design. Description by Cult of Design: The room is gorgeous, but...

Kern Residence – Seaside Retreat by Modal Design

Kern Residence was completed by architect Daniel Monti from Modal Design Studio. The interior design was conceived by Jamie Bush + Co. This project...