Residential ArchitectureHousesCasa del Lago / TACO Taller de Arquitectura Contextual

Casa del Lago / TACO Taller de Arquitectura Contextual

Casa del Lago / TACO Taller de Arquitectura Contextual

Project name: Casa del Lago
Architects: TACO Taller de Arquitectura Contextual
Team: Team: Carlos Patrón Ibarra, Alejandro Patrón Sansor, Ana Patrón Ibarra, Estefanía Rivero Janssen, Joaquín Muñoz Olivera
Construction: TACO Taller de Arquitectura Contextual
Location: Merida, Mexico
Area: 220.0 m2
Completion time: 2019
Photo credits: Leo Espinosa, Alejandro Patrón
Text by TACO

Casa del Lago is a detached house located within a real estate development where all its lots adjoin a water body in their backyards.

Casa del Lago / TACO Taller de Arquitectura Contextual

The users are a multicultural couple of mature adults. The objective of the project was that the house will take advantage of the characteristics of the complex and that the open spaces will be part of the dynamics of daily use. Likewise, the house should remember the Yucatecan culture and have the capacity to house the collection of objects of artistic and/or emotional value of the owners.

Casa del Lago / TACO Taller de Arquitectura Contextual

The Casa del Lago is tucked away from the public road, generating a pocket park on one of its sides. In this one there is an access threshold defined by an old restored door. When crossing it, the open public areas composed by the pool, ponds, paved and green areas are deployed, whose diagonal disposition towards the opposite limit of the property generates a visual effect that brings the body of water from the complex closer to the passer-by, with which you can have an initial interaction without having to go through closed spaces.

Casa del Lago / TACO Taller de Arquitectura Contextual

The construction consists of a double-height social area (living and dining room), kitchen, guest bathroom, laundry area, roofed garage, and a master bedroom with terrace, walk-in closet, and bathroom. The upper floor consists of a “tapanco” connected to the social area that functions as a guest bedroom, a bathroom, machine room and 3 open terraces as growth reserves for commercial purposes.

living room / TACO Taller de Arquitectura Contextual

The volumetric definition responds to the conciliation of the analysis of the users, the development’s restrictions and the application of passive systems criteria. The construction method is the most common in the area, based on concrete blocks, beams and slabs. The architectural finishes are apparent to reduce maintenance costs. The interior floors are concrete, as well as the pre-cast plates on site with which fixed furniture and vertical shades were assembled. All walls and low ceilings have a burnished waterproof cement-based stucco. The floors of the terraces and exterior pavements are made of anti-skid rough concrete. The windows were placed in such a way as to emphasize the connection between the interior and the exterior.

kitchen / TACO Taller de Arquitectura Contextual

The landscape project integrates pre-existing trees with endemic species and ornamental plants of the owners. The interior design was raised from the idea of working with the inhabitant’s personality and therefore facilitate their appropriation, so the spaces should serve as canvases for the various elements that would be introduced when moving in their home.

Casa del Lago / TACO Taller de Arquitectura Contextual

bedroom / TACO Taller de Arquitectura Contextual

bathroom / TACO Taller de Arquitectura Contextual

bedroom / TACO Taller de Arquitectura Contextual

Casa del Lago / TACO Taller de Arquitectura Contextual

entrance hall / TACO Taller de Arquitectura Contextual

pool / TACO Taller de Arquitectura Contextual

Casa del Lago / TACO Taller de Arquitectura Contextual

Casa del Lago / TACO Taller de Arquitectura Contextual

Casa del Lago / TACO Taller de Arquitectura Contextual

A Renovation to a Late 19th Century Workers Cottage

No 31 house is a renovation project recently completed by Melbourne-based Bryant Alsop Architects. A significant renovation to a late-19th century workers cottage, has seen...

MUS Restaurant & Bar by Easst Architects

The main functional rooms of the MUS restaurant are composed around the building core, in which the staircases and elevators, as well as the main structural bolt are located. This ensures easy communication between individual rooms and allows full access to the city view.

Renovation of an Apartment in Turin / Marcante – Testa

Architects: A. Marcante / A. Testa (UDA Architects) Project: Apartment in Turin Team: Mattia Inno, Giulia La Delfa, Giada Mazzero, Marilivia Minnici Area: 160 sqm Location: Turin, Italy Photographer:...

Birks Hotel: The Conversion of a Historic Building, From 1894 to 2019

After over two years of work, NEUF architect(e)s is proud to announce the completion of major renovations on the Birks building, originally built in 1894 on Phillips Square for Henry Birks’s jewellery store.

Off Grid Prefab Cabin on the Turkey-Greece Border

Designing a contemporary off-grid building in nature, is not only about collecting rainwater or utilizing solar energy or locating the building according to the sun and wind

Related Articles