Residential ArchitectureHousesSun Rain Room: Two-Storey Extension of a Georgian Townhouse

Sun Rain Room: Two-Storey Extension of a Georgian Townhouse

Sun Rain Room Two-Storey Extension of a Georgian Townhouse in London

Architects: Tonkin Liu
Project: Sun Rain Room / two-storey extension
Location: London, United Kingdom
Photography: Edmund Sumner Photographer

The Sun Rain Room is a two-storey extension and restoration of a Grade-II Listed Georgian townhouse. The extension reframes the rear of the building by amplifying the characteristics found within its fabric. Designed and constructed by Tonkin Liu in collaboration with local craftspeople, it serves as both a studio for the practice and a home for the partners’ family.

Sun Rain Room Two-Storey Extension of a Georgian Townhouse in London 1

The perimeter walls of the rear courtyard support a plywood roof, curved in plan and section to allow maximum light into a patio garden. Rainwater gathered at the top of the townhouse falls through a pipe, following the roof’s curving leading edge to a spout over a long rainwater harvesting tank. The tank floods the patio at the push of a button, transforming it into a reflecting pool. The roof’s thin 110mm structural shell is an insulated stressed-skin, joined by round coffered skylights that echo the wave pattern of raindrops landing in the pool. It is a good place to be on a bad day.

Sun Rain Room Two-Storey Extension of a Georgian Townhouse in London 2

The extension accommodates both prosaic and poetic aspects of domestic and studio rituals. Under the roof a garden room offers a living space for the home and a meeting space for the studio. A mirrored wall in the covered outdoor area beyond conceals a workshop, cooking area, potting shed, store, and deep planter for the small trees in the green roof above. Below the patio, the existing basement has been extended to create a bedroom, two bathrooms and an enlarged plant-filled light-well.

Sun Rain Room Two-Storey Extension of a Georgian Townhouse in London 3

Sun Rain Room Two-Storey Extension of a Georgian Townhouse in London 5

Sun Rain Room Two-Storey Extension of a Georgian Townhouse in London 6

Sun Rain Room Two-Storey Extension of a Georgian Townhouse in London 7

Sun Rain Room Two-Storey Extension of a Georgian Townhouse in London 8

Sun Rain Room Two-Storey Extension of a Georgian Townhouse in London 9

Sun Rain Room Two-Storey Extension of a Georgian Townhouse in London 10

Sun Rain Room Two-Storey Extension of a Georgian Townhouse in London 4

Sun Rain Room Two-Storey Extension of a Georgian Townhouse in London 11

Sun Rain Room Two-Storey Extension of a Georgian Townhouse in London 12

Sun Rain Room Two-Storey Extension of a Georgian Townhouse in London 13

Sun Rain Room Two-Storey Extension of a Georgian Townhouse in London 14

Sun Rain Room Two-Storey Extension of a Georgian Townhouse in London 15

The Holey Moley Apartment by Asolidplan

The Holey Moley Apartment is then divided into 2 realms – a ‘public’ zone, consisting of the living and kitchen space for entertainment

Interiors Designed in a Smoked Grey Palette with Warm Walnut Accents

Catlin Stothers has designed the interiors of TMR Residence, located in Mont Royal, Montreal, Canada. Description by Catlin Stothers: Well situated in Mont Royal, this...

Martis Camp House Provides Privacy and Celebrates Panoramic Views of the Pacific Crest Mountain

On a down-sloping wooded site in Martis Valley, California, the Martis Camp house carves a serpentine form in the topography that simultaneously provides privacy toward the street while opening towards expansive meadow and Pacific Crest mountain views beyond.

130 m2 Apartment in Kiev with a System of “Smart Home”

130 m2 apartment in Kiev designed by Igor Sirotov Architects for a young couple. Apartment have the system "Smart house". If 10 years ago it was difficult to imagine an apartment with a system of "Smart home"

De Gaspé Helps you Move More while Working from Home

Since last year, people are working from home now more than ever. They want a comfortable workspace, which for many, means having furniture that allows them to change between working standing or seated.

Related Articles