Rones Cabin with a View of the Fjord / Sanden+Hodnekvam Architects

Rones Cabin with a View of the Fjord / Sanden+Hodnekvam Architects

Project: Rones Cabin
Architects: Sanden+Hodnekvam Architects
Team: Ingvild Hodnekvam, John Sanden, Yngvild Lund
Location: Steinkjer, Norway
Year: 2016-2018
Photography: John Sanden
Text by Sanden+Hodnekvam Architects

A small building with a small program. A place to make food. A place to eat. A place to enjoy the view. A place to sleep. A fireplace. A bathroom. And some storage.

small building / Sanden+Hodnekvam Architects

The small cabin is located at Rones, 150km north of Trondheim. The site is steep and rough with a view of the fjord. The Rones cabin has a compact footprint which adapts to the landscape and preserves the site and its vegetation. The main floor is a concrete construction with three different levels adapting to the terrain.

 Fjord retreat / Sanden+Hodnekvam Architects

The concrete base, and the big wooden windows in front, support the second floor; a triangular shaped volume of cross laminated timber wrapped in black roofing felt. The interior is characterized by the raw concrete walls, the polished concrete floor, the wooden windows and the 2.nd store all made in Norwegian pine.

Rones Cabin with a View of the Fjord / Sanden+Hodnekvam Architects

The furnishing is made out of Norwegian birch. Gutter and other outdoor details are made in untreated copper, and will darken with time. The cabin has a sheltering atmosphere with its protective back wall in concrete and its open glass facade facing the fjord.

kitchen / Sanden+Hodnekvam Architects

kitchen / Sanden+Hodnekvam Architects

Rones Cabin with a View of the Fjord / Sanden+Hodnekvam Architects

interior design / Sanden+Hodnekvam Architects

shelter interior design / Sanden+Hodnekvam Architects

Rones Cabin with a View of the Fjord / Sanden+Hodnekvam Architects

Rones Cabin with a View of the Fjord / Sanden+Hodnekvam Architects

Rones Cabin with a View of the Fjord / Sanden+Hodnekvam Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Small Studio Apartment Designed by the Mexican Studio Palma on the Roof of a House

In Mexico City, the growing demand for housing in certain areas, as well as the increase in density, has motivated the population to find ways of making the most out of their rooftops. In this case, the client was looking to expand a small extra room to be used as a full studio with an independent access.

Lake Wendouree House: Art Deco Charm Meets Contemporary Ambience

When Tom and Meeghan McInerney bought a 1940s house in Lake Wendouree it was, despite its age, anything but a renovator’s delight. Previously owned by two sisters who had lived there for 60 years, the property had been extremely well looked after, even coming with a maintenance record that detailed such upkeep as biannual repainting.