Residential ArchitectureHousesDuplex House in the Historical Center of Valencia

Duplex House in the Historical Center of Valencia

Duplex House in the Historical Center of Valencia (1)

Rubio and Ros have refurbished and furnished a duplex house with two terraces in the city center of Valencia.

Description by Rubio and Ros: In the studio we thought about an open space where a light iron folded sheet replace the massive volume of the existing staircase, serving as a basis for redistributing the entire house. The starting point was to make the ladder a special object, a key element that does not interrupt the space, an element that would dialogue with the space and shares with it a discreet role.

Duplex House in the Historical Center of Valencia (5)

The ladder becomes thus the leitmotif, dividing into two floors the 177 m2 of this house situated into a building from the early twentieth century, in the neighborhood of La Seu. The house has marvellous views of the historical city center of Valencia from the two terraces.

Duplex House in the Historical Center of Valencia (4)

As far as the realization of the Project is concerned , we have used noble materials such as hardwood, Encaustic tiles (designed by Rubio and Ros especially for the occasion and produced by Enticdesigns), European walnut, brass, glass or wool and silk carpets. The timber cover the space, providing content and density. Its shell and solid presence is balanced with elements of lighter shades.

Duplex House in the Historical Center of Valencia (8)

The visual structure of the atmosphere is completed by the brightness of the vertical array of hexagons made in delicate brass; The right expression for a low ambient light space.

Duplex House in the Historical Center of Valencia (16)

The good harmony with the clients allows the studio to evaluate the results: when they come to Valencia, the interior designers Isabel Rubio and Ros Amparo tend to meet them, so they can see how they strengthen its relationship with the housing and the way the house is adjusting itself as a piece of tailor. “You can not always be witness to how the materials and spaces develope and, let’s face it, not always the evolution of the use is positive. In this case, it is undoubtedly. The patina on the brass rail manifests this life: the clients inhabiting.”

Interior Design: Rubio and Ros
Project: Duplex House in Valencia
Area: 184 mp
Location: Valencia, Spain
Photographs: Asier Rua

Duplex House in the Historical Center of Valencia (17)

Duplex House in the Historical Center of Valencia (18)

Duplex House in the Historical Center of Valencia (9)

Duplex House in the Historical Center of Valencia (2)

Duplex House in the Historical Center of Valencia (3)

Duplex House in the Historical Center of Valencia (15)

Duplex House in the Historical Center of Valencia (19)

Duplex House in the Historical Center of Valencia (6)

Duplex House in the Historical Center of Valencia (11)

Duplex House in the Historical Center of Valencia (12)

Duplex House in the Historical Center of Valencia (13)

Duplex House in the Historical Center of Valencia (10)

Duplex House in the Historical Center of Valencia (7)

Duplex House in the Historical Center of Valencia (14)

Duplex House in the Historical Center of Valencia (20)

Thank you for reading this article!

Park House, Tasmania / Dock4 Architects

Park House rests atop the rugged coastal scrubs of Carlton Beach. An elongated, glazed box forms the main living space, running east-west. Northern glazing enables passive solar design principles, whilst the southern glazing provides an uninterrupted view across the bay towards the Tasman Peninsula.

Refurbishment of a Private Apartment in Berlin

The essence of the design was to create a series of furniture with similar materials but diverse colours to respond to each basic function of the space.

A Single Storey Rear Extension to an Existing Post War Bungalow

Parnell Facade project is a single storey rear extension to an existing post war bungalow in Elsternwick, Victoria, Australia. The main challenge of this project was creating a strong design concept around a poor previous extension.

Dark Horse House / Architecture Architecture

Architects: Architecture Architecture Project: Dark Horse House Location: Fitzroy VIC, Australia Area: 150 m2 Photography: Peter Bennetts Dark Horse House is a single-family residence designed by Architecture Architecture, an award...

Wolf Creek Cabin / Prentiss Balance Wickline Architects

Wolf Creek Cabin sits in a lightly-treed meadow, surrounded by foothills and mountains in Eastern Washington. It is designed as two interlocking “L” shapes: a covered patio is located at the intersection of one “L,” offering a protected place to sit while enjoying sweeping views of the valley

Related Articles