Tama’s Tee House: A Coastal Concrete Unipod by Luigi Rosselli

Tama’s Tee House: A Coastal Concrete Unipod by Luigi Rosselli

Architects: Luigi Rosselli Architects
Project: Tama’s Tee House
Design Architect: Luigi Rosselli
Project Architect: Raffaello Rosselli
Assisting Architects: Gianfranco Panza, Sean Johnson
Interior Designer: Raffaello Rosselli and the Client
Location: Tamarama, Sydney NSW, Australia
Photography: Prue Roscoe, Edward Birch

‘Tama’ is short for Tamarama: a Sydney beach suburb, famous for its hedonistic surf culture, gradually being gentrified by a population that exchanges stock market tips while running barefoot to the ocean with a surfboard tucked under their arms.

Tama’s Tee House: A Coastal Concrete Unipod by Luigi Rosselli 1

Geographically characterised by steep escarpments that surround the beach (far narrower than its near neighbours at Bondi and Bronte), the homes that cling to Tamarama’s hillsides are a mishmash of ticky-tacky boxes left by the previous generation of beach bunnies, now dwindled by skin carcinomas.

Tama’s Tee House: A Coastal Concrete Unipod by Luigi Rosselli 2

Tama’s Tee House was constructed on what was solid and reusable from the previous house. Approximately fifty-percent of the previous structure was kept, including the large sandstone retaining wall to the front of the home and the garage beneath. The new concrete ‘Tee’ structure to the front of the house was designed so that it would rest on the single point of the garage structure below that would bear the weight; this explains the ‘unipod’ shape to the front façade of the home and the need to provide it with a solid concrete structure.

Tama’s Tee House: A Coastal Concrete Unipod by Luigi Rosselli 3

Ocean side architecture must be designed and constructed with very weather resistant materials: the salt, humidity and wind are implacable agents of rapid decay. If used properly, concrete is quite resistant to such seaside aggression. Marine grade roofing materials and stainless steel fixings are necessary in this position.

Tama’s Tee House: A Coastal Concrete Unipod by Luigi Rosselli 4

To adapt to the hillside the house was built over four storeys. Located on level three, the main living area benefits from ocean views to the northeast and a sheltered terrace to the northwest side that is protected from the strong coastal winds.

Tama’s Tee House: A Coastal Concrete Unipod by Luigi Rosselli 5

Project Architect, Raffaello Rosselli provided his own detailing and material palette interpretation for a refined beach house, embracing natural materials, exposed roof framing and light finishes that are washed by dappled and ever changing light that filters through custom designed shutters.

Tama’s Tee House: A Coastal Concrete Unipod by Luigi Rosselli 6

Tama’s Tee House: A Coastal Concrete Unipod by Luigi Rosselli 7

Tama’s Tee House: A Coastal Concrete Unipod by Luigi Rosselli 8

Tama’s Tee House: A Coastal Concrete Unipod by Luigi Rosselli 9

Tama’s Tee House: A Coastal Concrete Unipod by Luigi Rosselli 10

Tama’s Tee House: A Coastal Concrete Unipod by Luigi Rosselli 11

Tama’s Tee House: A Coastal Concrete Unipod by Luigi Rosselli 12

Tama’s Tee House: A Coastal Concrete Unipod by Luigi Rosselli 13

Tama’s Tee House: A Coastal Concrete Unipod by Luigi Rosselli 14

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Southeastern Rail Workspace in London by Oktra

Approaching a lease expiry, Southeastern Rail appointed Oktra to give their workplace an update that considered form and function. Their teams needed a single floorplate for improved connectivity and communication between departments, and a workspace that reflected the company’s brand.

These Mountainside Residences Promote Ecological and Sustainable Design

Working with a progressive developer in the Lake Tahoe area, this collection of townhouses and mountainside residences is a modern reinterpretation of the ski chalet. Conceived to be smartly efficient and compact in plan, these ski-in/ski-out homes are designed around social spaces that take advantage of breathtaking views to the ski slopes and Carson Range beyond.

Les Rorquals Residence / Alain Carle Architecte

Les Rorquals Residence has a rustic look. Its architecture is more rural than modernist, closer to the earth than to the sky. It hugs the profile of the terrain. The exterior volumetry is abstract and intriguing.

Brick City House / Studio B Architecture + Interiors

The Brick City House is located in an older Denver neighborhood consisting primarily of small scale, brick bungalows with large entry porches. By organizing the program around the interior courtyard space, the building creates a defined street edge on the corner lot.

Compact Karst House: Redefinition of a Traditional Stony House

Compact Karst house was completed in 2014 by the Ljubljana-based Dekleva Gregorič Arhitekti. The architect’s description:  The region of the Karst was once covered with Oak...

Sustainable Reinvention of 1905 House in the Beaches / Baukultur

Toronto-based development company baukultur/ca just recently completed the sustainable reinvention of a 110-year-old house into a contemporary, highly sustainable home and, even though strictly modern, its exterior complements the traditional Beaches neighbourhood.