Residential ArchitectureHousesWalnut Residence by Modal Design / California

Walnut Residence by Modal Design / California

 

Walnut Residence by Modal Design California (1)

Walnut Residence is a private house designed by Los Angeles-based Modal Design in 2016.

Project description: The Walnut Residence is located in Venice, California, a beachside community characterized by small lots (30’ wide x 120’ wide), an eclectic mix of architecture and a unique blend of personality. While the tight square footage of the lot and an existing tree constrained the organizational possibilities of the home, the connection to community, the need for privacy and security, and interest in natural lighting offered endless possibilities.

Walnut Residence by Modal Design California (2)

The 2,700 square foot single family residence draws upon the site and context for inspiration by referencing a specimen pine on site and reinterpreting two other trees removed as part of the construction process. The trunk diameter of the pine is nearly five feet and the canopy over sixty feet across, so it clearly serves as the most dominant feature of the site (and nearly the entire block).

Walnut Residence by Modal Design California (3)

Since removal was not an option for the clients, the parti of the house was organized around the tree’s location on site; near the back and virtually in the middle. This organization maximized the livable square footage of the house while minimizing the risk of damage to the tree. In reality, the plan of the house is quite simple and if left untreated could resemble any number of stucco boxes in the area. Exploring options through the exterior skin offered a dynamic expression of the client’s taste and character as well as the sculptural qualities of architecture.

Walnut Residence by Modal Design California (4)

Dense program elements such as the garage with adjacent storage and the stairwell are clustered towards the front of the house and support a lighter, more organic mix of bedroom and bathroom spaces above. This analogy is repeated in the materials. Stucco and concrete on the lower level support lighter programs and materials such as wood, glass and perforated cor-ten metal panels above. An elongated bar containing living, dining and kitchen spaces in an open-plan arrangement on the lower level are surrounded by glass sliding doors and skylights on three sides. Spatially this area represents the open zone under typical canopies and also offers a unique vantage point to view the pine’s lacy canopy. It is anchored along the edge of the property by the cor-ten panels that descend from the canopy level to the ground.

Walnut Residence by Modal Design California (6)

Because bedrooms and bathrooms are the only program located on the upper level, privacy was a main concern. The dense use of the cor-ten screen above optimizes natural day lighting on the north and east facades while mitigating solar gain on the south and west. Throughout, a random, manipulated pattern of varying apertures allows ample views out but obscured views in.

Architects: Modal Design
Project: Walnut Residence
Consultants: C.W Howe Engineers, John Dorius and Associates, Solargy, Bent Grass Landscape Architecture
Location: Venice, California, USA
Photographs: Benny Chan

Walnut Residence by Modal Design California (8)

Walnut Residence by Modal Design California (10)

Walnut Residence by Modal Design California (11)

Walnut Residence by Modal Design California (14)

Walnut Residence by Modal Design California (15)

Walnut Residence by Modal Design California (12)

Walnut Residence by Modal Design California (13)

Walnut Residence by Modal Design California (5)

Walnut Residence by Modal Design California (9)

Walnut Residence by Modal Design California (7)

Thank you for reading this article!

Lush Beverly Hills Bungalow by Abramson Architects

Blurring the edges between indoors and out, the re-design of this Beverly Hills Residence focuses on redistributing the home’s layout to create a welcoming internal courtyard.

CreditSights New Workplace by Kostow Greenwood Architects

The new office at 2 Park Avenue, a building with a landmarked exterior, was a blank canvas presenting an opportunity, for the first time, for the firm to design an office environment suitable to the team’s work styles.

Cabin ANNA Stay by Dutch Designer Caspar Schols

The versatile wooden cabin, ANNA Stay, from the Dutch designer Caspar Schols, has won the internationally acclaimed 2021 Architizer A+Awards Project of the Year Award.

Modern and Contemporary Family Apartment in Barcelona’s Eixample

This is a renovation of a modernist apartment of 180 m2 with a patio of 87 m2 located in the city of Barcelona. The client's intention was to transform a classic home in Barcelona's Eixample into a modern and contemporary family apartment.

Related Articles