Residential ArchitectureHousesThe Crow’s Nest / Holiday House by AR Design Studio

The Crow’s Nest / Holiday House by AR Design Studio

The Crow’s Nest by AR Design Studio

Project: The Crow’s Nest
Architects: AR Design Studio
Location: Winchester, United Kingdom
Area: 180.0 m2
Photographs: Martin Gardner

AR Design Studio was approached by the clients who were looking to extend their holiday home on a cliff top on the South Coast. Half way through the planning process, the existing house catastrophically broke in half one night during a landslip.

AR Design Studio was then tasked with designing a completely new home – The Crow’s Nest; the idea of movement and fracturing formed the backbone of the concept. Working closely with engineers Eckersley O’Callaghan, an imaginative structural solution was proposed to prevent future failure. A concrete slab was built into the ground, a series of strategically placed dwarf walls were then built on top of it.  A floating structural frame was then laid on top of the walls to act as an adjustable raft in case of future movement. Beneath the frame, there are specific places for mechanical jacks to be positioned so that the house can be securely releveled.

The Crow’s Nest by AR Design Studio 1

The design concept starts as a traditional cabin-like-form that then splits, twists and rotates, resulting in four pods. The outcome is a beautifully haphazard rough-sawn larch clad house that silhouettes against the wooded backdrop. The clearly defined entrance pod, the smallest of the four, guides you through the hallway into the central pod; the main living space comprising of kitchen, dining and living room. The extensive sliding glass draws one into the stunning coastline setting, with uninterrupted views of the English Channel beyond a floating timber deck. The tower pod houses the large open plan master suite, situated on the first floor above a children’s bedroom, utility room and shower room on the ground floor. The right-hand pod, at the opposite end of the house, consists of the guest quarters; a bedroom, two bunk rooms, and a bathroom. This entire section of the house can be closed off when not required.

The Crow’s Nest by AR Design Studio 2

The result is a playful and calm space for the owners to enjoy weekends with family and friends whilst taking in the spectacular and isolated location in which it sits.

The Crow’s Nest by AR Design Studio 3

interior design, AR Design Studio 4

kitchen, AR Design Studio 5

The Crow’s Nest by AR Design Studio 6

living room, AR Design Studio 7

The Crow’s Nest by AR Design Studio

stairs, AR Design Studio 9

bedroom, AR Design Studio 8

bathroom, AR Design Studio 11

bathroom, AR Design Studio 12

The Crow’s Nest by AR Design Studio 13

The Crow’s Nest by AR Design Studio 14

The Crow’s Nest by AR Design Studio 15

Thank you for reading this article!

Rosic Apartment in Born District, Barcelona / Bloomint Design

The Rosic apartment is in one of the many labyrinths like streets from the Born neighbourhood in Barcelona. In these streets strong contrasts exist between the building shadows and the bright sun light.

Williams Lea Tag Office by Oktra & London Painting Group

Founded in 1820, Williams Lea Tag is a globally recognized provider of specialist business support services to legal, financial & service sector firms. Williams Lea Tag tasked Direct Painting Group with crafting a stylish, comfortable & flexible workplace ...

Brazilian Country House Designed in Contemporary Style

Chácara is a brazilian country house designed by Juliana Lahóz. The country residence was built in an area of ​​54,000 square meters, in Araucária, Paraná. The...

The Architect’s Concrete Home, Denmark / Frederiksen Architects

As a young boy, the architect sailed on Flensburg Fjord and dreamed about living right here. Now the architect couple are approaching retirement and plan to move permanently from Charlottenlund ...

Balance XXL Light / Studio Mieke Meijer

Balance XXL is a large version of the Balance light commissioned by Popup Concepts in Beirut, Lebanon. Studio Mieke Meijer developed it after exhibiting the small Balance light during the Beirut Design Week as part of the NExAR exhibition.

Related Articles