The Elements House in Hampshire by AR Design Studio

The Elements House in Hampshire by AR Design Studio

Architects: AR Design Studio
Project: The Elements House
Location: Hampshire, United Kingdom
Year 2017
Photography: Martin Gardner

The Elements is a private new build house in Hampshire, completed in early 2017 by Winchester based architects AR Design Studio. Adjacent to the stunning River Hamble and its popular marina, it is nestled within meadows rich in native wildlife. With a global collection of friends and family, the client required a large home in which to regularly host and entertain. The home focuses on accommodating a number of guests in the homeliest way possible, providing an experience of a ‘home-from-home’. It is hoped that the home will create lasting memories among visiting friends and family.

The Elements House in Hampshire by AR Design Studio 1

The massing for the home is divided into three interlocking blocks. Two blocks, one for guests, the other for the family, are connected by a central entrance block. The ground floor becomes a shared zone focused on leisure, socialising and entertainment.

The Elements House in Hampshire by AR Design Studio 2

The team used the path of the sun to carve out three garden zones, grouping lifestyle activities based on daily rituals. The leisure facilities of the pool, games room, gym and tennis court all receive strong morning light. The sun tracks to the central courtyard by midday, creating a sheltered sun-trap that is accessed by the entire ground floor. By the afternoon the sun has moved to the kitchen, lounge and patio, making this side of the house perfect for summer barbequing. Balconies and picture windows on the first floor extend view onto the wider context creating strong elevated visual connections with the gardens.

The Elements House in Hampshire by AR Design Studio 3

The shaded north contains the arrival and entrance to the property and is designed to compress your view. A wall guides visitors beneath a large cantilever into an entrance courtyard. From here you enter the house into a double height space that opens up to the view of the central courtyard and is framed by two staircases and walkway. This provides access to the homes main spaces and connects the guest and family blocks. Glazing is extensively used throughout the house to blur the distinction between garden and house and provides connecting views across the open, free-flowing plan and to the gardens beyond.

The Elements House in Hampshire by AR Design Studio 4

The Elements represents an ambitious taste of shared living, designing not only for the clients but for their family and friends. It has become a perfect reflection of the clients dream; a living, breathing space, seamlessly connected to its surroundings.

The Elements House in Hampshire by AR Design Studio 5

The Elements House in Hampshire by AR Design Studio 6

The Elements House in Hampshire by AR Design Studio 7

The Elements House in Hampshire by AR Design Studio 8

The Elements House in Hampshire by AR Design Studio 9

The Elements House in Hampshire by AR Design Studio 10

The Elements House in Hampshire by AR Design Studio 11

The Elements House in Hampshire by AR Design Studio 12

The Elements House in Hampshire by AR Design Studio 13

The Elements House in Hampshire by AR Design Studio 14

The Elements House in Hampshire by AR Design Studio 15

The Elements House in Hampshire by AR Design Studio 16

The Elements House in Hampshire by AR Design Studio 18

The Elements House in Hampshire by AR Design Studio 17

The Elements House in Hampshire by AR Design Studio 21

The Elements House in Hampshire by AR Design Studio 19

The Elements House in Hampshire by AR Design Studio 20

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Tasman Lifestyle Home by Bell Stephenson Architects

Tasman Lifestyle Home is a family home designed by Stephenson Bell Architects. Description by Bell Stephenson: Stage one of this permaculture inspired new home and...

Oasis Tea Zone in Capitol Hill, Seattle / Board & Vellum

Interior Design: Board & Vellum Project: Oasis Tea Zone Location: Capitol Hill, Seattle, US 3D Wall Murals: Electric Coffin Builder: GMD Custom Oasis Tea Zone is a project recently completed...

Roof Apartment in Istanbul / Escapefromsofa

Designed by Escapefromsofa, a design studio established in Istanbul in 2009, this roof apartment is located at Cihangir one of Istanbul’s most lively neighbourhood. The...

LJ Partnership Office, London / Oktra and Direct Tiling Group

Initially, LJ Partnership brought us to the site & was interested to understand how Direct Tiling Group envisioned the space & how we could bring these plans to fruition. This initial meeting opened up several meetings with LJ Partnership which allowed us to develop ...

Sonoma Farmhouse / McElroy Architecture

The Sonoma Farmhouse was expanded by adding a master suite in a complementary shape. The existing portion of the home was modernized by opening the floor plan, modifying rooflines and adding large sliding doors to connect to the outdoors visually and physically.

HEYTEA at Zhengzhou Grand Emporium / MOC Design Office

From the traditional Chinese tea ceremony to young people’s favorite tea drink brand HEYTEA, MOC DESIGN witnessed that traditional culture had stimulated many new forms as the advancement of the time.