The Empire House, Alteration and Addition by Dalecki Design

The Empire House - Alteration and Addition by Dalecki Design

Project: The Empire House
Architects: Dalecki Design
Styling: Jo Carmichael
Location: City Beach, Perth, Australia
Year 2019
Photo Credits: Dion Robeson

When the owners of this home came across a rundown home in City Beach, they were struck with the instant connection they had with not only with the space, but its history too. Sitting proud as part of the 1962 British Empire and Commonwealth Games Village homes for the athletes, it was one of few buildings still standing.

The Empire House - Alteration and Addition by Dalecki Design

The active family with a love of the outdoors and sporting knew it was the home for them, but it was tired, its layout had functionality issues and it was in dire need of extra spaces; this is where Dalecki Design stepped in. The team were engaged to work with the existing structure, encouraged to stay respectful and retain the charm of its original 60’s form.

The Empire House - Alteration and Addition by Dalecki Design

The space had to embrace an indoor-connection, feel light and airy, and couldn’t be too precious – with two little ones in tow, it needed to be spacious and child-friendly.

The Empire House - Alteration and Addition by Dalecki Design

Its original layout worked in the team’s favour, with existing courtyards to the east and west ends of the corridor connecting the two separate wings of the Empire House. Overall, these courtyards were showcased further with the addition of full height glazing opening up these exterior zones.

The Empire House - Alteration and Addition by Dalecki Design

To enhance the feeling of space and the functionality of the layout, walls were removed within the living zone and the laundry space was also taken away to create a more free-flowing layout, along with allowing the addition of more windows that provided the desired indoor/outdoor connection.

The Empire House - Alteration and Addition by Dalecki Design

These changes created a dual effect. The parents have natural light pouring into the kitchen whilst they can also see their kids playing outside.

kitchen - Alteration and Addition by Dalecki Design

The parents are now also able to relax in their own master suite, with private ensuite, large walk in robe and a built-in day bed with additional storage built-in. The suite provides a private, hidden nook separate from the main living spaces to retreat after a busy day – another feature that was high on the owners wish list.

living room - Alteration and Addition by Dalecki Design

Materials and tones were kept simple, yet striking, with the updated monochromatic exterior allowing the nostalgic 60’s form to be the main statement.

bedroom - Alteration and Addition by Dalecki Design

bathroom - Alteration and Addition by Dalecki Design

The Empire House - Alteration and Addition by Dalecki Design

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Remarkable Design Shaping Modern House in Gold Coast, Australia

The Bird House has a remarkable design and an extremely efficient plan and the illusion of space is maximised through the use of a void and floor to ceiling glazing enabling a greater connection to the environment.

Tumble Creek Residence by RHO Architects

Our client found a perfect mountain retreat located on the East side of the Cascades. The location was ideal but the existing residence seemed out of scale, with massive dark-stained timber columns and beams contrasting harshly against painted drywall and light stained wood.

Pinch Design has created Noell Sofa to celebrate 10 years of service

Pinch Design was founded in London in 2004 by Russell Pinch and Oona Bannon, husband and wife, with the desire to design and make...

This Copper-Clad Writer’s Studio Changes Color in the Shifting Light of the Day

This building was commissioned as a library and writing studio for a historian. It is located on a property adjacent to the client’s home, and is approached on foot through a stand of trees. There is no drive or path.