The Line Lofts at Las Palmas by SPF:architects

The Line Lofts at Las Palmas by SPF:architects

Architects: SPF:architects
Project: The Line Lofts
Lead Architects: Zoltan E. Pali, Judit M. Fekete, Damon Surfas, Natalie May, Ryan Hong, Sebastian Greider, Jee-Hye Kim
Team: Kyle Pfister, Sean Bollinger, Ruth Oh, Chris Werner
Location: Hollywood, California, United States
Area: 68000.0 ft2
Project Year 2018
Photographs: Bruce Damonte, Lauren Moore

The Line Lofts is an 82-unit residential building located in one of Los Angeles’ most active development corridors. Situated along Las Palmas Avenue just steps away from Hollywood and Highland, the six-story project infills an 182-foot x 127-foot lot to become the tallest new construction in the neighborhood.

The Line Lofts at Las Palmas by SPF:architects 1

Given the constrained dimensions of the site, which is closely flanked by three buildings, SPF:architects needed to rethink the traditional floor plan. The architect worked closely with the client and Los Angeles-based developer Integrated Development to create a collection of well-lit and well-articulated apartment spaces.

The Line Lofts at Las Palmas by SPF:architects 2

To do this, the building abandons the standard filing cabinet layout, taking on a C-formation and dispersing its circulation space in an unconventional, but far more fluid way. Vertical multi-floor connections are provided at various elevations, with the second and third floor linked, the fifth and sixth joined, and the open-to-sky “courtyard” merged with the sixth. This multi-level communication provides a visual variation among the floors and removes any feeling of sameness or repetition that can be relatively unpleasant for those living in apartment buildings. Moreover, the plein air architectural circulation creates “moments” within passages that are traditionally ignored. Egress stairs have also been moved to the exterior to free up interior space and encourage residents to use the stairs as alternative building circulation.

The Line Lofts at Las Palmas by SPF:architects 3

SPF:architects worked closely with the developer, Integrated Development, on the amenity spaces, which include a workspace and wet bar in the lobby, a courtyard pool, and a pool lounge recreation room with floor-to-ceiling glass walls that allow the interior to visually flow into pool area. A sky lounge tops the building offering views of the Hollywood Hills and the Los Angeles skyline. This area was designed with a contemporary, exposed foyer that strengthens the interior-exterior relationship while also allowing for the architecture of the building to frame the sky.

The Line Lofts at Las Palmas by SPF:architects 4

Similarly, units have been designed to optimize natural light and engage with surrounding views. Each apartment features oversized windows, glass sliders, and an atrium-like balcony. By recessing the balcony from the facade, SPF:architects was able to expose three sides of the exterior space which amplifies the entering light. Street- and courtyard-facing units are partially shrouded with perforated screens to allow for increased privacy without the need for curtains.

The Line Lofts at Las Palmas by SPF:architects 5

“The goal was to get light as deep into the spaces as possible,” says Zoltan E. Pali, FAIA, SPF:a’s founder and design principal. Adding, “Details we would normally implement in a custom home, we tried to achieve in these apartments. We wanted to improve upon the rigid living environment that’s typically associated with multi-family residential buildings.”

The Line Lofts at Las Palmas by SPF:architects 6

Budgetary constraints played a role in materiality, pushing the architects to think creatively about how off-shelf products could bring the cost of construction down and reflect a custom look. Although the first floor of the building is concrete, floors two through six employ prefabricated wood framing. By using a wood frame, the architects reduced costs and shortened the construction schedule.

The Line Lofts at Las Palmas by SPF:architects 7

The main facade uses a combination of corrugated metal and plaster, alternated to create an animated pattern. Pali saw an opportunity to create a composition with the smoothness of the plaster and the roughness of the metal, the latter of which boasts a metallic finish that reflects the changing hues of the sky throughout the day to give a sense of a building always in flux. The metal panels were designed as a rain-screen system which provides for a more breathable and energy-efficient exterior skin.

The Line Lofts at Las Palmas by SPF:architects 8

Notably, the unit distribution places lofted apartments on both the ground and top floors. By creating double-floor units on the first floor, the spaces are opened up and afforded more light and privacy, making what are typically less coveted units, prime apartments. The updated ground-floor programming also serves individuals who work from home and have frequent guests as well.

The Line Lofts at Las Palmas by SPF:architects 9

The Line Lofts at Las Palmas by SPF:architects 10

The Line Lofts at Las Palmas by SPF:architects 11

The Line Lofts at Las Palmas by SPF:architects 12

The Line Lofts at Las Palmas by SPF:architects 13

The Line Lofts at Las Palmas by SPF:architects 14

The Line Lofts at Las Palmas by SPF:architects 15

The Line Lofts at Las Palmas by SPF:architects 16

The Line Lofts at Las Palmas by SPF:architects 17

The Line Lofts at Las Palmas by SPF:architects 18

The Line Lofts at Las Palmas by SPF:architects 19

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Apartment in Kiev for a Young Lady / Dihome

This apartment in Kiev was recently designed by Yevheniia Sytnik, Dihome studio. From the designer: The condo is located in the brand new condominium complex...

St. Helena Residence by Zack | de Vito Architecture + Construction

The St. Helena Residence sits atop the western edge of the Vaca Range overlooking St. Helena and the Napa Valley. The house is perched on a ridge with valley views to the west and forest views to the east, nestled amongst the natural rock outcroppings, and native Oak and Manzanita trees.

Yellow Apartment – A Bath of Splashy Lights by Hamid Nicola Katrib

Yellow Apartment is an interior design project recently completed by Hamid Nicola Katrib in Bucharest, Romania. Project description: This apartment belongs to a very good...

Red’s True Barbecue: “Theatrical” Distinct Experience by Blacksheep

Red's True Barbecue is a restaurant concept emerged from the owners' love, Scott Munro and James Douglas, for the traditional methods of preparing grilled...

Santorini Summer House / Kapsimalis Architects

The bearing structure of the Santorini summer house has been made by reinforced concrete. Local black stone, bricks and thermal insulation have been used for the walls, as also colored earthy plaster for the coatings and the exterior floors.

The Cold Pressery with healthy and raw-inspired interior environment

Toronto-based 1POINT0 Design Studio has designed the interiors The Cold Pressery, establishment based in the city of Mississauga, Ontario. From the designer:  A healthy lifestyle through...