Residential ArchitectureEducational ArchitectureEmerson College Student Residences by Elkus Manfredi Architects

Emerson College Student Residences by Elkus Manfredi Architects

Emerson College Student Residences by Elkus Manfredi Architects

Project: Emerson College Student Residences
Architects: Elkus Manfredi Architects
Location: Boston, Massachusetts
Area: 90000 ft2
Year: 2018
Client: Emerson College
Photo Credits: Peter Vanderwarker

Elkus Manfredi Architects designed an 18-story residence hall that answers Emerson College’s critical demand for on-campus housing, addresses location challenges presented by the site, and serves the needs and desires of Emerson students – creative millennials who crave spaces that provide opportunity for community, social connection, and inspiration. The 18-story, 375-bed residence hall offers suites and single-, double-, and triple-occupancy student residences in the heart of the college’s growing campus in Boston’s historic Theatre District. The design features five, themed destination common rooms that address the urban campus’s need for indoor and outdoor communal student spaces. Achieved LEED-NC Gold while preserving and incorporating the façade of a historic building into the new structure.

Emerson College Student Residences by Elkus Manfredi Architects

The site included two existing buildings requiring different approaches: 1-2 Boylston Place was a deteriorated early 20th-century commercial building with little historic significance. It needed to be taken down. 3 Boylston Place, known as the Ancient Landmark Building, was constructed in 1888 as a lodge for the Independent Order of Odd Fellows, a unique organization that was dedicated to helping impoverished people and also the first of the lodges to allow female members. The red brick masonry, stone, and copper of 3 Boylston Place exhibits an eclectic combination of Queen Anne and Romanesque revival architecture unique in the district. Unlike 1-2 Boylston Place, 3 Boylston Place needed to be preserved. The new facility, 2 Boylston Place, showcases Elkus Manfredi’s innovative thinking in the effective use of indoor space. Because Emerson’s tight urban campus lacks outdoor communal spaces for its gregarious and socially-engaged students, indoor opportunities for spontaneous student interaction, personal expression, and social gathering are an essential feature of any addition to the college’s building inventory. While traditional college residential designs generally include a small, multi-purpose common space on every floor, the new residence hall’s relatively small footprint (5,400 gsf) rendered those types of spaces impractical.

Emerson College Student Residences by Elkus Manfredi Architects

Elkus Manfredi solved this challenge by creating larger shared community spaces on five floors in the building that are themed around the social needs and desires of the Emerson students who will occupy it. The new common rooms include: a ground-floor space adjacent to a small café can open onto Boylston Place during pleasant weather to integrate the building with the pedestrian walkway; an airy lobby space with artistic design elements reminiscent of a backstage theater space; a two-story space with a performance stage element and a quiet mezzanine for study; a cooking/dining community space on Level 4 designed to allow an entire floor of students to have a communal meal; a spectacular community space on Level 14 includes a panoramic view of the city and an outdoor terrace for special occasions, allowing all of the student residents of the building to enjoy the benefits of Emerson’s unique location.

Emerson College Student Residences by Elkus Manfredi Architects

Emerson College Student Residences by Elkus Manfredi Architects

Emerson College Student Residences by Elkus Manfredi Architects

Emerson College Student Residences by Elkus Manfredi Architects

Emerson College Student Residences by Elkus Manfredi Architects

Emerson College Student Residences by Elkus Manfredi Architects

Subscribe to our newsletter

Benicassim House – Classic and Modern Mixture of Styles

Benicassim House is a comprehensive renovation project completed by Spanish interior design studio Egue y Seta, in Benicassim, Valencia.

The AC Maintenance Checklist For Summer

With the arrival of summer comes the sweltering heat. Fortunately, your AC can help keep your home in comfortable temperatures. But what if your AC decides to call it quits in the middle of summer?

Sunset Plaza Residence: modernist forms with dramatic views over Los Angeles

Assembledge+ has designed Sunset Plaza Residence in Hollywood Hills. Description by Assembledge+:  The design of the Sunset Plaza Residence is primarily driven by the motivation to...

This Guest Pavilion is a Cuboid Placed in the Middle of the Forest

The assignment consisted in the construction of a guest pavilion as an extension of the main house. Our first thought was to create a shape clear and simple, a cuboid placed in the middle of the forest, changing as less as possible the surrounding characteristics, as if it had always been there.

Apartment Palazzo Doria Pamphilj in Rome by Supervoid Architects

Palazzo Doria Pamphilj as we know it today is the result of at least five different construction phases spanning four centuries. Through a process of successive agglomeration, the monumental complex finally became a unitarian urban block.

Recommended Stories