The Spot: Dynamic, Modern and Distinctive Retail Space

- Advertisement -

The Spot: Dynamic, Modern and Distinctive Retail Space

Architects: Modelart Arhitekti + Digital Design Center, Faculty of Technical Sciences, Novi Sad
Design and realisation: Dr. Bojan Tepavčević, Dejan Mitov, Krsto Radovanović, Bojan Mitov, Jelena Mitov
Collaborators: Đak creative team: Petar Blagojević – interior and furniture designer
Maja Sisojević – architect; Igor Kotarski – creative team coordinator
Branding and visual communications / DNA Communications
Location: Novi Sad, Serbia
Photography: Relja Ivanić

The Spot is a new multi brand chain of premium fashion sportswear stores, currently located in three retail spaces in Belgrade and Novi Sad, Serbia. The request of the client was to create a space oriented towards the customers who use sportswear to create their own style and identity. During the design process, the aim was to create a dynamic, modern and distinctive space, in accordance with the concept of The Spot. The idea was to design a unique space, which customers could easily identify with.

The Spot: Dynamic, Modern and Distinctive Retail Space 1

Entrance zone of every store contains a “network” structure made of triangular elements. This structure is a geometric form, made using parametric modeling and digital design tools (CNC processing). The design is based on two key words: dynamics and identity. The form is associated with movement and sports, according to the purpose of the space. On the other hand, this structure visually dominates the space, providing identity and recognizability.

The Spot: Dynamic, Modern and Distinctive Retail Space 2

Triangular scheme was chosen because of its flexibility and adaptability to different areas, while preserving the concept and uniqueness. Accordingly, the chosen material fits the premium concept of The Spot. High density fiberboards (HDF) with brushed copper finishing (high pressure laminate) were used for cutting triangles, forming an “organic” surface. Reflectivity of the copper finishing in combination with backlights emphasizes modern, youthful spirit, but also elegance and timeless values.

The Spot: Dynamic, Modern and Distinctive Retail Space 3

The Spot: Dynamic, Modern and Distinctive Retail Space 4

The Spot: Dynamic, Modern and Distinctive Retail Space 4

The Spot: Dynamic, Modern and Distinctive Retail Space 5

The Spot: Dynamic, Modern and Distinctive Retail Space 7

The Spot: Dynamic, Modern and Distinctive Retail Space 8

- Advertisement -

After Being Flooded Many Years, This Space Was Transformed into a Wonderfully Intimate Bistro

Located in Karlin district (Prague, Czech Republic), Nejen Bistro was designed by mar.s architects. Description by mar.s architects: Affected by the hundred-year flooding of 2002 in Prague,...

Bivvy House by Vaughn McQuarrie Alludes to Old Improvised Miner’s Huts

This compact dwelling follows the line of the hillside, bravely and unconventionally sloping down towards the view. The stepped plan stretches the view of the mountains long and low, just like a rock outcrop would.

Bi Silla by Spanish designer Silvia Ceñal Idarreta

Bi Silla collection was designed by Spanish designer Silvia Ceñal Idarreta for Two Six brand. The designer’s presentation: Bi Silla is the stylish and comfortable chair...

Matryoshka House / Shift Architecture Urbanism

Matryoshka House transforms an early 20th century townhouse into two high-end apartments by radically opening it up. Situated in the center of Rotterdam, the...

Ocean Pond Residence in Long Island, New York

The Ocean Pond Residence is neither the retro modern, upside down house nor a McMansion. In fact its footprint is less than 3,500 square feet on a 42-acre site. It is organized in section like a Fibonacci spiral utilizing five continuous levels of activity culminating in a roof top point look out across the sea, farmlands and pond.

Pear Tree House in South London by Edgley Design

Edgley Design has designed Pear Tree House in South London. Edgley Design is a young, creative award winning RIBA Chartered architectural practice based in...

Reading Room in São Paulo – Candida Tabet Arquitetura

Brazilian architecture studio Candida Tabet designed an atypical and very relaxing "reading room" in São Paulo. Daring, versatility, and balance are the principal characteristics of...

La Frangine House: Conversion of a Former Ski Chalet into a Residence

Located next to the slopes at Stoneham Resort, La Frangine house is the result of the expansion and conversion of a former ski chalet into a main residence. The architectural part of the project consisted in keeping the existing cottage and to design a second separate building connected to the first one.

K Valley House: A Retreat for Film Makers by Herbst Architects

K Valley House is a vacation home completed in 2016 by Auckland-based Herbst Architects. Description by architect: The clients are a couple, a director and...

Sela Residence Was Designed for a Young Family in Venice, California

The Sela Residence was designed for a young family in Venice, California. Marmol Radziner provided architectural and construction services on this project. To take advantage of...

Casa KDDK in Frutillar, Chile / Karina Duque Arquitecto

Casa KDDK is a single-family house located in a very rainy area, with little light and low temperatures. Therefore most of the year is spent living indoors. On the other hand, although the place where the house is located has views of green meadows and forests