facebook

Three Piece House by TRIAS Studio

Three Piece House by TRIAS Studio

Architects: TRIAS Studio
Project: Three Piece House
Builder: GTS Constructions
Location: Newcastle, New South Wales, Australia
Selected furniture from Seeho Su, Armadillo & Co, Muji
Photographer: Benjamin Hosking

Three Piece House is a courtyard house, designed for a couple looking to downsize and live more simply. The project places a modest, single-storey house and a studio on its site. These buildings are skewed to follow the site’s boundaries, and cluster to create privacy on this exposed corner lot.

Three Piece House by TRIAS Studio 1

The project proposes a new neighbourhood condition that is small and dense, with two discrete dwellings on a conventional suburban site. The site is defined by a distinctive wedge shape, with close neighbours on two sides. A further challenge came in the form of a flood control, which required the building to be raised 1.5m above ground.

Three Piece House by TRIAS Studio 2

In contrast to a conventional architectural response – which might lift the house up on stilts – Three Piece House is placed on a solid brick base. This elevates the building above the flood plain and lends it an unexpected feeling of heft and permanence. The resulting place feels anchored, despite being battered by coastal weather.

Three Piece House by TRIAS Studio 3

This design approach was inspired by Jørn Utzon’s text, ‘Platforms and Plateaus,’ and the architect’s courtyard houses. Three Piece House appropriates this strategy for an Australian setting, using brick platforms to mediate between house and ground.

Three Piece House by TRIAS Studio 4

Three Piece House uses the full extent of its site, encouraging life to take place within, between and beyond the building. Courtyards and gardens ramble between the pavilions, which are unified by their brick base. The scale of this platform is further broken down by brick steps, seating edges and planter beds, which will soon be lush with native plants.

Three Piece House by TRIAS Studio 5

Moving inside, the architectural arrangement is simple yet dynamic. The main house is composed of two pavilions – one for living, and one for sleeping. A reading corridor, which bridges between, faces out to the garden and, in winter, is bathed in northern sun. The brick paving continues through this space, unifying inside and out.

Three Piece House

The studio, meanwhile, sits as a discrete, and yet related, volume in the garden. It provides accommodation for visiting friends, family and guests.

Three Piece House 2

Throughout Three Piece House, the rooms maintain a compact footprint that is balanced by generous ceilings and carefully cropped openings. Walking around the house, the spaces reveal themselves slowly, via constantly shifting views and vignettes.

Three Piece House by TRIAS Studio 8

The two main courtyards have distinctive characters: one is extroverted and public, the other introverted and private. The southern porch, which faces the river, is a space for neighbourly chats and watching street life go by. The northern courtyard, meanwhile, is a sheltered space for retreat and family gatherings. It is shaded overhead by deciduous vines, providing a simple and time-honoured approach to passive heating and cooling.

Three Piece House by TRIAS Studio

The materiality of Three Piece House is robust and resilient, as befits a windswept, coastal site. The textures and tones of the house are raw and rugged, and have been deliberately chosen to become more beautiful as they age.

Three Piece House by TRIAS Studio 10

The skillion forms are clad in a radially-sawn Silvertop Ash, which will grey over time. This resource-conscious product uses felled timber as efficiently as possible, minimising wastage and celebrating the timber’s rough grain.

Three Piece House by TRIAS Studio 11

The solid masonry base, meanwhile, is rendered in earthen-red tones that are colour-matched to the recycled brick paving and the rusted reds of passing ships. The bricks reappear throughout the interior, emerging as an anchored island bench and a fireplace hearth. The platform is built from recycled bricks that were sourced on-site. These were repurposed from the old house, a dilapidated 1940’s bungalow that we dismantled with our client.

Three Piece House by TRIAS Studio 12

This approach is both inherently sustainable, and an act of storytelling: the new home sits upon the bones of the building before it. Philosophically, the gesture speaks of use and re-use; poetry and memory.

Three Piece House by TRIAS Studio 13

Elsewhere, the house pursues principles of sustainability. It employs cross and stack ventilation, thermal mass, water collection, and eroded eaves, which provide shade. The house can be tweaked and adjusted to suit the prevailing season and weather. In summer, the house is cooled by ocean breezes, and the courtyard will be covered by deciduous vines. In winter, a fireplace warms the living pavilion, while the brick corridor soaks up sun. The home also implements solar panels and battery storage, which supply the home with most of its energy needs.

Three Piece House by TRIAS Studio 14

The interior spaces are large, open volumes that maintain a human scale. Corner openings peel back to reveal greenery and views, while high windows exhale air and offer slivers of sun and sky. These openings allow light to creep across walls and floors in animated paths – a daily testament to time passing. Elsewhere, the house embraces the prosaic beauty of its suburb, framing views of the river and neighbouring streets.

Three Piece House by TRIAS Studio 15

Across this project, the budget is spent thoughtfully, focusing on details that improve the client’s daily life: a series of pendant lights suspended in corners, touches of brass for tactility, and a tiled bench for washing in old age.

Three Piece House by TRIAS Studio 16

This house is defined by a spirit of ‘less but better,’ with every decision a careful negotiation of longevity and value. With the house comprising 114m2 – and the studio measuring 22m2 – this is a project that prioritises simplicity and necessity. It questions what constitutes ‘enough’ when we build houses and make homes.

Three Piece House by TRIAS Studio 17

Three Piece House is a dynamic and distinctive piece of architecture, that is at once crafted and unpretentious. It is a testament to small living in suburbia.

Three Piece House by TRIAS Studio 18

Three Piece House by TRIAS Studio 19

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Santorini Summer House / Kapsimalis Architects

The bearing structure of the Santorini summer house has been made by reinforced concrete. Local black stone, bricks and thermal insulation have been used for the walls, as also colored earthy plaster for the coatings and the exterior floors.

Far Pond House Renovated by Bates Masi Architects

Bates Masi Architects has renovated Far Pond house, a beautiful residence for one family, situated close to the water in Southampton, New York. Built...

FFWD Arquitectes Turned an Old Carpentry Workshop in Industrial Loft

Spanish architectural studio FFWD Arquitectes has transformed an old carpentry workshop in a small living space attached to a house. From the architect: When dealing...

Deep Point Road House by BFDO Architects

A 1950s ranch house failed to make the most of its 17-acre site overlooking two converging creeks. The owners wanted to enlarge the house and take advantage of the sweeping vistas and light reflected off the water. The Deep Point Road house was torn down to its foundation, which had to be kept in part due to the building’s proximity to the water.

Renovation of a 22 sqm Old Flat in Taipei City / A Little Design Studio

This is a renovation project of an old flat which measures 22 sqm and 3.3m in height. Due to the high housing prices in...

Island View Cottage / Whitten Architects

Twenty years ago, Whitten Architects designed a home for a family on a 100-acre coastal farm in the town of Yarmouth. In 2017, we returned to the site to design a cottage for the next generation of the same family.