facebook

Tivoli Terrace: Renovation Project in Sydney by LAVA

Tivoli Terrace Renovation Project in Sydney by LAVA (1)

Tivoli Terrace is a renovation project completed by LAVA Studio, located in Paddington, a historic inner city district of Sydney.

Description by LAVA: Bringing the outside in was the priority in the renovation of a four-metre-wide terrace. Every surface is a design element making a statement, and has more than one function.

Tivoli Terrace Renovation Project in Sydney by LAVA (19)

New timber floors streamline the dining, living and kitchen areas into one continuous space. The living area is extended into the courtyard by sliding windows and timber screens that magically hide from view and give shading and privacy, light and air.

Tivoli Terrace Renovation Project in Sydney by LAVA (2)

A new kitchen is at the heart and features a custom-made island bench, a white glass splash back to reflect the light, four metre long Corian bench, white laminated solid plywood. The traditional stepped geometry of fridge, oven, cupboards and range hood was realigned to create a streamlined look.

Tivoli Terrace Renovation Project in Sydney by LAVA (5)

Storage is created along every possible surface – floor to ceiling shelves in the dining/living area. A staircase screen is balustrade, storage and light feature. Upstairs a small room has been turned into a 2nd living zone for TV.

Tivoli Terrace Renovation Project in Sydney by LAVA (18)

Materiality was kept pale with natural wood, neutral colours, juxtaposed with colourful artwork and furniture. Iconic mid-century furniture and contemporary designer lighting add 21st century cool to the space. The Tivoli Terrace links the past of historic Paddington with the future of contemporary architecture.

Architect: LAVA
Location: Sydney, Australia
Size: 70/110 sqm
Builder: Redwood Constructions
Joinery: Itsdesign
Floors: Alexandria Tiles; Footprintfloors
Photos: Brett Boardman

Tivoli Terrace Renovation Project in Sydney by LAVA (10)

Tivoli Terrace Renovation Project in Sydney by LAVA (11)

Tivoli Terrace Renovation Project in Sydney by LAVA (12)

Tivoli Terrace Renovation Project in Sydney by LAVA (13)

Tivoli Terrace Renovation Project in Sydney by LAVA (20)

Tivoli Terrace Renovation Project in Sydney by LAVA (8)

Tivoli Terrace Renovation Project in Sydney by LAVA (3)

Tivoli Terrace Renovation Project in Sydney by LAVA (9)

Tivoli Terrace Renovation Project in Sydney by LAVA (6)

Tivoli Terrace Renovation Project in Sydney by LAVA (14)

Tivoli Terrace Renovation Project in Sydney by LAVA (7)

Tivoli Terrace Renovation Project in Sydney by LAVA (15)Tivoli Terrace Renovation Project in Sydney by LAVA (16)

Tivoli Terrace Renovation Project in Sydney by LAVA (17)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Low Budget House Collected in a Single Structural Gesture

The house, located in Calders (a small village in the centre of Catalonia), is the new home to a couple with two children. The site is at the end of the village with the natural park of “Sant Llorenç del Munt i l´Obac” just in front. They requested to include an office, common living space, three private rooms, two bathrooms and a garage.

California Coastal Retreat Designed According to Indian Building Principles of Sthapatya Veda

This California Coastal Retreat was originally built completely off the grid. Today, a connection to the grid exists, but the entire property is primarily serviced by a large solar array, and conservation of natural resources remains very important to the family.

Chicago Riverwalk by Sasaki Associates

The Main Branch of the Chicago River has a long and storied history that in many ways mirrors the development of Chicago itself. Once...

VTN Architects’ New Family House Featuring Large Green Gardens

This is a private house project for the three-generation family located in an emerging residential area, 15-minutes drive from the center of Ho Chi Minh city, Vietnam.