Townhouse in Brussels Renovated by JUMA Architects

Townhouse in Brussels Renovated by JUMA Architects

Project: Townhouse in Brussels
Architects: JUMA Architects
Location: Brussels, Belgium
Year 2020
Photography: Annick Vernimmen
Text by JUMA Architects

The old mansion in Woluwe-Saint-Pierre had already been entirely dismantled on the inside when we were asked to renovate and enlarge it.

Townhouse in Brussels Renovated by JUMA Architects

In fact, we were the second architectural firm to be commissioned for this “Townhouse in Brussels” project. The previous architect had already stripped the building and carried out a number of structural interventions. The client, however, was not satisfied with the design and asked us to take over the project. As a result, quite a few structural works had to be carried out first. With the exception of the foundations and the pool, the entire rear side of the structure was demolished again.

Townhouse in Brussels Renovated by JUMA Architects

The previous interventions had to a large degree affected the original charm of the mansion. In order to restore the house to its former glory, the client wanted new ornaments installed in several places on the walls, on the ceilings and around the interior doors.

Townhouse in Brussels Renovated by JUMA Architects

The majestic staircase in the hall was extended towards the second floor.

Townhouse in Brussels Renovated by JUMA Architects

The classic mouldings contrast sharply with the stark architecture of the rear façade, whose main function is to let as much light as possible into the house. This was successfully achieved through the installation of 3,80 meters-high ‘minimal windows’in the kitchen and living room spaces.

Townhouse in Brussels Renovated by JUMA Architects

Ample natural light had to be drawn into the basement level as well, as this space houses a fully equipped spa, replete with a 15,5 meters-long indoor pool, a sauna, a massage room and a gym. Four large skylights cut into the upper terrace floor illuminate the pool. By lowering the terrain, it now seems as if one could swim straight into the garden. This intervention has also made it possible to install large window sections, giving the multifunctional fitness space a better connection with the outdoors.

living room, JUMA Architects

The entire first floor was furnished as a master bedroom with its own dressing room, bathroom and desk and includes an extra space for another room and/or study nook as well. On the second floor, there are 4 other rooms with ensuite bathrooms.

Townhouse in Brussels Renovated by JUMA Architects

The facade has been restored to its original state, yet the architects have subtly widened the entrance gate to allow a car to be driven in.

bedroom, JUMA Architects

Townhouse in Brussels Renovated by JUMA Architects

bathroom, JUMA Architects

spa, pool, JUMA Architects

See More Images in Gallery

Must Read

blank

Modern Extension and Renovation to a Victorian house

Moloney Architects has designed a modern extension to a Victorian house.  St Mill House is located in the city of Ballarat, Australia. The brief for...