Old Monastery Turned into a High-Quality Family Home

Old Monastery Turned into a High-Quality Family Home

Project: Monastery Converted
Architects: Bureau Fraai
Team: Daniel Aw, Rikjan Scholten
Location: Bennebroek, The Netherlands
Area: 340.0 m2
Project Year: 2018
Photography: Madasiro Fotografie

In the former Sint Lucia monastery in Bennebroek Holland, Bureau Fraai has made a design that transforms a characteristic monastery into a high-quality family home while maintaining the characteristic qualities of the monastery.

Old Monastery Turned into a High-Quality Family Home

By introducing a new oak staircase with slender steel railings, the living room is connected to the basement on the one hand and the sleeping floor for the children and the multifunctional attic floor on the other.

Old Monastery Turned into a High-Quality Family Home 2

By introducing a robust oak element in this attic, the large space with authentic trusses is divided into a sleeping area with Jacuzzi, a bathroom, a walk-in closet and a mezzanine with workplaces. The bed and Jacuzzi are embedded in an elevated stage.

Old Monastery Turned into a High-Quality Family Home 3

Old Monastery Turned into a High-Quality Family Home 4

Monastery Turned into a High-Quality Family Home 5

Monastery Turned into a High-Quality Family Home 6

Monastery Turned into a High-Quality Family Home 7

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Whiteline Apartment / Neumann Monson Architects

This residence, which occupies the top floor of a converted historic urban warehouse, balances the duality of the clients’ public and private lives through processional layout and spatial contrast. The design assigns bright, open social spaces to the perimeter and encloses private areas with dark tones and rich materiality.

Tama’s Tee House: A Coastal Concrete Unipod by Luigi Rosselli

Tama’s Tee Home was constructed on what was solid and reusable from the previous house. Approximately fifty-percent of the previous structure was kept, including the large sandstone retaining wall to the front of the home and the garage beneath.