Rehabilitation and Expansion of a House in the Historic Center of Leiria, Portugal

Rehabilitation and Expansion of a House in the Historic Center of Leiria, Portugal

Project: Rehabilitation and Expansion of a House
Architecture: Joana Marcelino Studio
Client: Rita Matias and Hugo Alves
Location: Leiria, Portugal
Year of Construction: 2018
Photos: Ivo Tavares Studio
Brands: Beato&Beato Lda

This is the rehabilitation and expansion of a building in the historic center of Leiria for two- family housing. The total recovery of the existing façade is based on a very common language of the city of Leiria, with the openings in bordeaux and white colors, surrounded by stonework. The vertical extension that marks the new phase in construction, is surrounded by a white wooden slat. The intersection of both architectural moments dictates the uniqueness of this project.

Rehabilitation and Expansion of a House in the Historic Center of Leiria, Portugal

From a gable roof, on the rear elevation, there is a glazing that follows the slope of the roof, and which marks the interior of the space with unique natural light transposing the city into the interior of the house and giving the feeling of outer space .
Inside, architecture materializes the experience of this family, positively influencing the day-to-day and family behaviors.

dining room, House in the Historic Center of Leiria, Portugal, Joana Marcelino Studio

“In all the spaces that I design, I want each of them to have its own identity.” Architect Joana Marcelino

Rehabilitation and Expansion of a House in the Historic Center of Leiria, Portugal

The staircase, in the first section, solid in pine wood leads to the common and familiar area. The simplicity of this space takes shape with the architectural lightness of the second flight of stairs positioned in the center, differentiating the kitchen and living space. However, the composition of the staircase, the iron guards that suspend it, manages to unify and mark a transparency between both spaces at the same time.

kitchen, House in the Historic Center of Leiria, Portugal, Joana Marcelino Studio

The upper floor, composed of private areas (bedrooms), welcomes us with a double height area, accompanied by the glazing that folds on the roof, conveying a spatial sense of verticality and projection over the city. The mezzanine, composed of an office and leisure area, conveys a visual depth achieved by the wooden structure in sight, which accompanies the roof and which surrounds the openings. From this two skylights are born with a privileged view, directly over the castle of the city of Leiria.
The soul of the space is born from the harmony of the project between the existing, the rehabilitation and the expansion and uniformity between the materials used, combining the various shades and textures.
The materialization of the space contributes to the family atmosphere, which affirms calm in the city, in an extremely architectural environment full of light.

interior design, House in the Historic Center of Leiria, Portugal, Joana Marcelino Studio

bathroom, House in the Historic Center of Leiria, Portugal, Joana Marcelino Studio

House in the Historic Center of Leiria, Portugal, Joana Marcelino Studio

Rehabilitation and Expansion of a House in the Historic Center of Leiria, Portugal

House in the Historic Center of Leiria, Portugal, Joana Marcelino Studio

Rehabilitation and Expansion of a House in the Historic Center of Leiria, Portugal

Rehabilitation and Expansion of a House in the Historic Center of Leiria, Portugal

Rehabilitation and Expansion of a House in the Historic Center of Leiria, Portugal

Rehabilitation and Expansion of a House in the Historic Center of Leiria, Portugal

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Lando Gingerbread collection by Paola Navone

Through the Lando Gingerbread collection, the designer Paola Navone aims to rediscover the suggestive power of wood using unusual combinations of shapes, materials, styles...

Dockside Cannabis, an Elegant Recreational Cannabis Shop in Seattle

When Dockside Cannabis, a Seattle-based chain of recreational cannabis shops, sought to expand into a rapidly changing neighborhood, the challenge was how to define the brand experience within a growing and shifting cannabis marketplace.

Paseo de Gracia Penthouse, Barcelona / CaSA – Colombo and Serboli Architecture

Paseo de Gracia Penthouse is a residential project designed by CaSA, an office of architecture established in Barcelona by two Italian architects, Matteo Colombo and Andrea...

Traditional Guest Barn / Carney Logan Burke Architects

Carney Logan Burke Architects have designed this traditional guest barn holding a guest bedroom, personal gym, and garage with a large modern picture window...