Double Height Living Spaces Add Drama to This Industrial-Style House

Double Height Living Spaces Add Drama to This Industrial-Style House

Architects: Mercer and Mercer Architects
Project: Davis House
Location: Auckland, New Zealand
Photography: Mercer and Mercer

Brief: Our clients wanted to build something different and fun…”a dangerous start with an Architect,” we laughed. Being in the yachting industry, Rod and Liz have always liked the scale and drama of industrial spaces, and the honesty of the materials and structure employed. They wanted something different, and were spurred on by son Grant, a recent Graduate Architect, who became part of the team at Mercer and Mercer. So this would be Grant’s new family home, tailor-made to suit his family, dramatic yet comfortable and private. Fit for entertaining and a strong connection to the outdoors.

Double Height Living Spaces Add Drama to This Industrial-Style House 1

Design: A two storey form along the south boundary makes the rest of the site private and sheltered. The roof then extends over living and outdoor spaces with two storey chimneys completing the structure. High open spaces add drama to an otherwise normal suburban setting. The large cantilevered roof protects full height doors from wind, sun and rain, and a clerestory lights the interior. The double height living spaces are served by two levels of private bedrooms and bathrooms beyond. This city house is dramatic yet humble, solid and light, different and fun.

Double Height Living Spaces Add Drama to This Industrial-Style House

Double Height Living Spaces Add Drama to This Industrial-Style House 2

Double Height Living Spaces Add Drama to This Industrial-Style House 3

Double Height Living Spaces Add Drama to This Industrial-Style House 5

Double Height Living Spaces Add Drama to This Industrial-Style House 6

Double Height Living Spaces Add Drama to This Industrial-Style House 7

Double Height Living Spaces Add Drama to This Industrial-Style House 8

Double Height Living Spaces Add Drama to This Industrial-Style House 9

Double Height Living Spaces Add Drama to This Industrial-Style House 10

Double Height Living Spaces Add Drama to This Industrial-Style House 11

Double Height Living Spaces Add Drama to This Industrial-Style House 12

Double Height Living Spaces Add Drama to This Industrial-Style House 13

Double Height Living Spaces Add Drama to This Industrial-Style House 14

Double Height Living Spaces Add Drama to This Industrial-Style House 15

Double Height Living Spaces Add Drama to This Industrial-Style House 16

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Ecological Living Module / Gray Organschi Architecture

UN Environment and UN Habitat tasked the design team to address these issues with a housing prototype that would be installed at the UN Headquarters in New York. In response, we designed and built the Ecological Living Module - ELM

Dusheiko House: Victorian Terrace House Remodeled in North London

Dusheiko House is a radical remodelling of a Victorian terrace house in North London. As it is a home for my family, it was a chance to experiment with space and materiality and to explore ideas about what "home making" meant to us.

Denney House / Sam Crawford Architects

Denney House is a renovation and extension project completed by Sam Crawford Architects, a design driven architectural practice based in the inner-west of Sydney,...

Flower pots can transform any garden or interior

The brothers Axel and Serge Van den Bossche have taken over their mother’s business under the name of Serax and developed  a collection of...

Venice Residence / Rios Clementi Hale Studios

The Venice residence is broken into two staggered volumes to maintain sightlines to the neighborhood and street. Its peaked roofs are a nod to Venice's traditional craftsman-style cottages. Not only do they make the house less imposing; they afford extra-high ceilings in the master suite.

Palo Alto Residence / Studio VARA

A young couple approached Studio VARA to design a new ground-up residence for their busy family of five on a prominent yet petite corner lot in Old Palo Alto.