Hospitality ArchitectureTraditional Siheyuan House Transformed into an Attractive Public Space of Beijing Inner...

Traditional Siheyuan House Transformed into an Attractive Public Space of Beijing Inner City

Traditional Siheyuan House in Beijing Inner City

Architects: ARCHSTUDIO
Project: Siheyuan House
Location: Beijing, China
Project Team: Han Wenqiang, Huang Tao Main
Area 161.5 m2
Project Year 2017
Photography: Wang Ning, Weiqi Jin
Text by ARCHSTUDIO

“Twisting courtyard” house is located in Paizi Hutong, Dashilar Area, Beijing. It used to be a Siheyuan house with one single entry. The purpose of the improvement is to upgrade the necessary infrastructure needed for modern life, thus turning this traditional courtyard, which mainly serve as a residence, into an attractive public space of Beijing Inner City.

Traditional Siheyuan House in Beijing Inner City 1

The design aims at getting rid of the solemn and stereotyped impression given by Siheyuan house, and creating an open and active living atmosphere. Based on the existing layout of the courtyard, the undulated floor is used to connect indoor and outdoor spaces of different height. And it is extended to the inside of the house, twisting into walls and roof, thus creating dynamic connection between inside and outside space. What’s hidden within the curved wall is necessary auxiliary spaces such as kitchen, toilet and warehouse; while reception and dinning spaces are shown outside the curved wall and connect to the courtyard as a whole. Both indoor and outdoor floors are paved with gray brick. A hawthorn tree in the courtyard is kept and being part of the twisting landscape.

Traditional Siheyuan House in Beijing Inner City 2

The small yard is mainly used as urban public space while maintaining the possibility of using as a residence. The four houses can be rented for public events for purposes such as recreation, meeting and gathering. Meanwhile, they could be served as a family hostel with three bedrooms. Integrated furniture is used to enable the flexible switch of space scenes. Furniture boxes are inserted into the existing wood frames of east and west wings. Wood platform with lifting table hidden inside could be used as tearoom or bedroom. Bed wall and partitive soft curtain are also used in the main room on the north to meet multiple use requirements.

Traditional Siheyuan House in Beijing Inner City 3

For building type “Siheyuan”, the courtyard is the core of living fun. “Twisting courtyard” makes micro-adjustment to relations between the parts to change the temperament of the courtyard space and to meet requirements of multiple use without changing the existing housing structure, making the traditional courtyard up-to-date and being integrated into modern urban life.

Traditional Siheyuan House in Beijing Inner City 4

Traditional Siheyuan House in Beijing Inner City 5

Traditional Siheyuan House in Beijing Inner City 7

Traditional Siheyuan House in Beijing Inner City 6

Traditional Siheyuan House in Beijing Inner City 8

Traditional Siheyuan House in Beijing Inner City 11

Traditional Siheyuan House in Beijing Inner City 12

Traditional Siheyuan House in Beijing Inner City 13

Traditional Siheyuan House in Beijing Inner City 14

Traditional Siheyuan House in Beijing Inner City 15

Traditional Siheyuan House in Beijing Inner City 16

Traditional Siheyuan House in Beijing Inner City 19

Traditional Siheyuan House in Beijing Inner City 21

Wilder London, a Modern British Restaurant by Kirkwood McCarthy

Wilder London is a modern British Bar, Restaurant and private dining room in Shoreditch, East London. Kirkwood McCarthy were asked to transform the existing basement space of Terence Conran's hotel Boundary London.

Modernist Wonderland – Refurb to a Yellow Brick 60’s Double Storey Gem

Modernist Wonderland is a refurb to a yellow brick 60’s double storey gem for a Greek-Australian family – opa!!!!! It’s a colourful celebration and opening of the existing space, playful adaptation of original materials and embellishment of an optimistic era.

Double Fronted Victorian House Extended by Jost Architects

The project involved an existing double fronted Victorian house with a council Heritage Overlay. The previous 1980s extension to the rear was removed with a clean break between the original area of house and the extension.

Beats By Dre Headquarters / Bestor Architecture

Bestor Architecture designed the Beats By Dre Headquarters located in Culver City, California. Beats, formerly focused on electronics, was established in 2006 and has grown rapidly to include music streaming services and lifestyle fashion.

Related Articles