24 sqm Apartment Inspired by Japanese 5S Methodology

24 sqm Apartment Inspired by Japanese 5S Methodology 1

Designer: Nicholas Gurney
Project: 5S apartment
Location: Potts Point, New South Wales, Australia
Photography: Katherine Lu

The 5S apartment is a 24sqm first home for a newly-wed couple with a place for everything and everything in its place. The apartment is designed to facilitate union with the Japanese 5S methodology. It was intended the design deliberately place importance on selecting, organising and caring for the belongings of the occupants.

24 sqm Apartment Inspired by Japanese 5S Methodology 2

Streamlined joinery with carefully considered internal storage allocations prompts devotion to the 5S methodology. The bulk of the joinery is 900mm deep allowing primary objects to be stored at the front and secondary objects at the rear.

24 sqm Apartment Inspired by Japanese 5S Methodology 3

A significant amount of storage is overhead in areas otherwise void. A mirrored sliding door deflects attention from the bathroom and provides a feeling of space and continuation. The multi-use table can be cleverly stored away as part of the dry kitchen affording more space to living.

24 sqm Apartment Inspired by Japanese 5S Methodology 4

A folding wall with integrated power was conceived to enable the television to swing 180 degrees from the living room to the bedroom.

24 sqm Apartment Inspired by Japanese 5S Methodology 5

24 sqm Apartment Inspired by Japanese 5S Methodology 6

24 sqm Apartment Inspired by Japanese 5S Methodology 7

24 sqm Apartment Inspired by Japanese 5S Methodology 8

24 sqm Apartment Inspired by Japanese 5S Methodology 1

24 sqm Apartment Inspired by Japanese 5S Methodology 9

24 sqm Apartment Inspired by Japanese 5S Methodology 10

24 sqm Apartment Inspired by Japanese 5S Methodology 11

Must Read

Georgian Terraced House Gets Delicate Restoration with Retro 70s Glamor

Georgian Terraced House Gets Delicate Restoration with Retro 70s Glamor

This Grade II Georgian terraced house was refurbished for a young family home. The aim from the outset was to mix different styles enhancing the Georgian features, whilst adding retro 70s glamour.