Residential ArchitectureHousesTwin Peaks Residence / Feldman Architecture

Twin Peaks Residence / Feldman Architecture

Twin Peaks Residence / Feldman Architecture

Project: Twin Peaks Residence
Architecture and Interior Design: Feldman Architecture
Landscape Architect: Ground Studio Landscape Architecture
Lighting Design: Kim Cladas Lighting Design
Builder: Upscale Construction
Structural Engineer: Strandberg Engineering
Landscape Contractor: Frank & Grossman
Cabinetmaker: Eby Construction
Location: San Francisco, California
Year 2018
Photography: Joe Fletcher

Overlooking the natural elegance of the Mount Sutro Open Reserve, the Twin Peaks Residence is a direct reflection of the occupants who live there, two highly active 30-somethings with a passion for yoga and a thirst for travel. Inspired by the sloping hill and bountiful garden, both client and architect worked in tandem to elevate the property into a modern transformation by opening up the original compartmentalized main floor, with the goal of visually and physically connecting it to the spacious rear yard.

Twin Peaks Residence / Feldman Architecture

Originally, the home was disorienting and dim, manifested in the tight, windy staircase connecting the three floors. Now, light fills every corner of the living areas, making it a comfortable, accessible, and a beautiful space for the homeowners to pursue their respective hobbies and come home to after one of their many trips abroad.

Twin Peaks Residence / Feldman Architecture

The structure of the Twin Peaks Residence was kept largely intact to celebrate the exposed beams, high ceiling, and Japanese ski cabin-esque design. A light greywash was added to draw the dwelling together, as well as highly crafted materials and details to enhance its charm and create moments of architectural interest.

Twin Peaks Residence / Feldman Architecture

Beneath a pitched ceiling and butterfly-like skylights, sits a cozy reading nook with direct access to a new roof deck, complete with auspicious views of the Golden Gate. The master bedroom is preceded by a yoga annex and allows immediate access to the rear garden, while the upper living space flows easily out to the comfortable hillside carrel. Running the height of the stairwell is a wood slat screen, acting as a privacy screen that still allows the light to gently filter in. While walking up the stairs, snippets of the garden tease the eyes through the delicate partition, yet the full view is hidden until reaching the top of the third floor; where its entirety is reflected back in the mirror directly across from the stair landing.

Twin Peaks Residence / Feldman Architecture

The soft, minimalist palette is enhanced by whimsical touches, a thoughtful collaboration between the architect and client. A blue velvet sofa, leather- topped bar stools, carefully chosen hexagonal doorknobs and collection of unique sculptures the client had picked up on a trip to Copenhagen create a diacritic space reflective of her unique personality. “Her direct involvement and excitement are what made this project so special,” says project lead designer Lindsey Theobald, “the home isn’t generic because of her willingness to take risks and add in fun details.”

Twin Peaks Residence / Feldman Architecture

Twin Peaks Residence / Feldman Architecture

Twin Peaks Residence / Feldman Architecture

Twin Peaks Residence / Feldman Architecture

kitchen / Feldman Architecture

bedroom / Feldman Architecture

bedroom / Feldman Architecture

bathroom / Feldman Architecture

outdoor / Feldman Architecture

outdoor / Feldman Architecture

Rebel Road “Ramp House” by Steve Zagorski, Architect

Rebel Road is a "ramp house" that is elevated and almost hovering above the lower level functions. We often refer this type of house in Texas as an upside down house.

Integrated Health Offices: The Curves of the Human Body as Inspiration in Architecture

We were proposed to develop a Project for Integrated Health Offices, for construction in an existing space, with sun exposure to the South and East, conditioning the rooms size, according to the position of the existing windows.

Open-Floor Family Home in Campinas Instills Peacefulness

The main intention of this open-floor family home project was to incorporate the external spaces into the social spaces of the house, bringing nature to the living areas. To enable this integration between spaces without losing privacy in the most intimate areas of the house, the main divisions between spaces were made through slatted wood folding doors.

Wardour Street Apartment / Design Haus Liberty

Architects: Design Haus Liberty Project: Wardour Street Apartment Location: Soho, London, United Kingdom Area: 1033 sq. ft. Design Haus Liberty designed the interiors for the 1033 sqft 2-bedroom...

Sustainable Smart House Built with Concrete, Steel and Wood

This sustainable smart house is one of opposites; breaching the gap between last century's construction methods and next century's technology and ideology.

Related Articles