A Casual Holiday Home Along the Australian Coast: Avoca Weekender

- Advertisement -

A Casual Holiday Home Along the Australian Coast: Avoca Weekender

Project: Casual Holiday Home – Avoca Weekender
Architects: Architecture Saville Isaacs
Location: Avoca Beach, Central Coast, NSW, Australia
Year 2019
Photographer: Kata Bayer

The Avoca Weekender is a casual holiday home along the Australian coast by Architecture Saville Isaacs. A place where extended family and friends from afar can gather to create new memories. Robust enough for hordes of children, yet with an element of luxury for the adults. Referencing the unique position between sea and the Australian bush, by means of textures, textiles, materials, colours and smells, to evoke a timeless connection to place, intrinsic to the memories of family holidays.

A Casual Holiday Home Along the Australian Coast: Avoca Weekender

Flexibility extends to opportunities for multiple activities: covered outdoor rooms, open living/dining zone, enclosed rumpus. Internal spaces delineated by timber spine formed by the timber walkway and vertical post screen, continuing down the suspended stairs under the kitchen island and out.

A Casual Holiday Home Along the Australian Coast: Avoca Weekender

The house takes advantage of its orientation and bush setting, with sunlight, privacy and diagonal views modulated by pivoting timber screens.
Internal elements are extensions of architecture. Joinery is used as space making elements (timber screen wall folds over as support for benchtop). Contrast of solid textures, white linear planes, rhythms of timber posts, smooth polished concrete, steel and glass against rough sawn wire-brushed timber create drama that animates the interiors.

A Casual Holiday Home Along the Australian Coast: Avoca Weekender

Focus is on tactile quality of materials: a consistent palette of polished concrete, waxed recycled wire-brushed tallowwood, textured white laminate joinery – selected for robustness, low maintenance and recyclability. Low VOC, non-toxic materials and finishes, hydronic floor heating and cross ventilation ensure a healthy indoor environment.

A Casual Holiday Home Along the Australian Coast: Avoca Weekender

The integrated interior furnishing concept was to focus on palette of natural materials and finishes, locally sourced, designed and made. These choices being environmentally responsible and brief responsive by blending into and creating an emotive response to the Australian bush.

dining room, Architecture Saville Isaacs

It focuses on the interrelationship with surrounding environment, volumetric quality, light enhanced sculpted open spaces, and tactile quality of materials. The design promotes the unity of architecture and interiors. It works with the elements of materiality, space, volume and light seeking to achieve a sense of peace and tranquillity.

bedroom, Architecture Saville Isaacs

bedroom, Architecture Saville Isaacs

kids bedroom, Architecture Saville Isaacs

bathroom, Architecture Saville Isaacs

A Casual Holiday Home Along the Australian Coast: Avoca Weekender

A Casual Holiday Home Along the Australian Coast: Avoca Weekender

A Casual Holiday Home Along the Australian Coast: Avoca Weekender

- Advertisement -

House of Earth and Sky by Aidlin Darling Design

The owners proposed LEED Platinum certification and Net Zero Energy for House of Earth and Sky. With that as a starting point, the project strove to integrate ecological responsibility holistically into the design, such that sustainability performance and architectural expression become one inseparable whole.

Unique Ocean Home by Modular System

The Unique Ocean Home is a bungalow near the beach resort of Baiona in Galicia in northwestern Spain. This bungalow house was designed by Porto-based...

Easy and Minimalist Living Style: White House by AD Architecture

This white house is located in a community that is far away from the downtown and rural area. Here we can see a large farmland and a branch of Han River outside the window. In terms of design, our philosophy is to create a minimalist white house with the simplicity and purity of black, white and gray,...

Coastal Holiday House Suitable for Frequent Guests and Informal Entertaining

After a decade or so of owning a coastal holiday house a few houses back with limited views, the clients, an Auckland family of five, decided to take the plunge and when one of the last beachfront sites became available they bought it and set about designing a house for their lifestyle.

Contemporary Barn Conversion with a True Scandinavian Vibe

Huge contemporary barn conversion located in a beautiful and scenic five acre plot nestled within the Wiltshire countryside, South West England. This designer home was...

Luxury chalet located in a private hamlet – a modern winter wonderland

Kibo is a luxury chalet located in a private hamlet in Courchevel Village (1550), in southeastern France. Grenoble and Lyon airports are around 2 hours...

Studwork House with Beamed Ceilings – Skardsøya Cabin

TYIN Tegnestue Architects have designed a small cottage in contact with the Norwegian Sea. Description by TYIN Tegnestue Architects: The cottage holds a special place...

Tina’s Barn House, Cyprus / VARDAstudio

Tina's Barn House was designed for a young family that requested a contemporary take on barn-house style design. From this, the pitched roof design took life and determined the form of the house.

L-Shaped Home Organized Around a Central Steel Staircase

The house us built on a square lot of 600m2 in diameter, designed as an L shaped bench facing the gard. The two sides of the L-shape home contain the public functions, facing the yard and wrapped around the outdoor sitting area. The swimming pool is located at the back of the yard.

These Small Cabins Combines a Wilderness Retreat with the Comforts of Home

Located in the Pacific Northwest, these two island small cabins nestle into the natural landscape of this beautiful site. The project is comprised of the new construction of a small sleeping cabin and a complete remodel of an existing cabin.

Paros Island House by React Architects

The work is situated at the Aghios Ioannis Detis location on the island of Paros. It has an eastwards orientation, with a view towards the sea and the Naoussa bay. The area is under a special protection order, and adjacent to it the Environmental Park of Aghios Ioannis Detis has been created.