Residential ArchitectureHousesVertes Retreat by W O V E N...

Vertes Retreat by W O V E N Architecture and Design

Vertes Retreat by W O V E N Architecture and Design

Project: Vertes Retreat
Architects: W O V E N Architecture and Design
Location: Sakinaw Lake, Canada
Area: 380 m2
Year: 2020
Photo credits: silentSama architectural photography, Dolf Vermuelen Creative
Text by W O V E N Architecture and Design

Vertes Retreat is a vacation home for a family of four located on the Sunshine Coast in BC Canada. The home is perched 30′ above a pristine lake in the form of an L shape plan that hugs the existing rocky landscape.

Vertes Retreat by W O V E N Architecture and Design

Flat roofs hover above two wings of the home, providing large overhangs and covered outdoor spaces. A spacious one-story wing contains the Great Room, while a two-story wing contains the Entry, Media Room, Garage, and Bedrooms above. Skylights extend the entire length of the circulation paths at both wings of the home, flooding these areas with much-needed natural light during the long rainy winters of the Pacific Northwest.

Vertes Retreat by W O V E N Architecture and Design

first floor plan

Large glass openings throughout the home frame stunning lake views as well as the rocky landscape behind in carefully select locations. A minimal exterior material palette consisting of cedar siding and cedar soffits provides warmth and texture and relates the building to the surrounding cedar forest.

Vertes Retreat by W O V E N Architecture and Design

dining room, W O V E N Architecture and Design

Inside the home, concrete floors, white cabinetry, and wood ceilings provide a clean backdrop for the users to layer their lives on top. With floor-to-ceiling glass doors, level transitions, and materials that extend from the interior to the exterior, the boundary between inside and outside is dissolved, enhancing the experience of living in nature.

kitchen, W O V E N Architecture and Design

second floor plan

The heart of the home is the living room fireplace where a wood-burning fireplace provides heat and ambiance with large steel panels extending from the fireplace opening to the skylight above. The Living Room transitions to a covered outdoor space where the interior skylight continues to the exterior.

living area, W O V E N Architecture and Design

This space provides the opportunity to enjoy the outdoors and curl up around the fire pit while staying dry. In addition, an Outdoor Kitchen and Dining area further support the concept of living in nature. As the name suggests, the home is an ideal place to play and rest during essential escapes from hectic urban life.

living room, W O V E N Architecture and Design

Vertes Retreat by W O V E N Architecture and Design

outdoor living area, W O V E N Architecture and Design

staircase, W O V E N Architecture and Design

Vertes Retreat by W O V E N Architecture and Design

Vertes Retreat by W O V E N Architecture and Design

Vertes Retreat by W O V E N Architecture and Design

Looking For Space Saving Multi-Functional Furniture? Here are Few Amazing Options

Multi-functional furniture is a common sight in today's homes. It combines multiple pieces of furniture into one, which allows for more space and less clutter.

Chalet du Bois Flotté / Atelier BOOM-TOWN

The chalet du Bois Flotté (the Driftwood Chalet) is located on the gently sloping terraces overlooking Cap-à-l’Aigle and the river. In the distance, one can see the Malbaie River and the slow movement of its tides.

Art Loft in Chai Wan, Hong Kong / Mass Operations

Architect: Mass Operations Project: Art Loft Chai Wan Team: Viviano Villarreal-Buerón Location: Hong Kong, Chai Wan Area: 220m2 Photo Credits: Jonathan Maloney The Art Loft is a project completed by...

Forest Fairy House by Mjölk Architects

Forest Fairy House stands at the corner of huge, deep floodplain forest close to Prague. Our clients picked awesome place, in the middle of the woods, situated close to very old village, which was historically used as source of workers for emperor forests.

Old Weatherboard House in Sydney Gets Modern Addition

This is an addition to an old weatherboard house set within a large garden. The idea was to create a separate sleeping pavillion linked to the existing cottage via extending the old verandah. This creates a separation of sleeping and living areas and links all spaces with the verdant garden.

Related Articles