Six Urban Residences in Richmond / Melbourne Design Studios

Six Urban Residences in Richmond / Melbourne Design Studios

Project: Six Urban Residences / No Two The Same
Architects: Melbourne Design Studios
Location: Richmond, Melbourne, Australia
Project Year 2017
Photographer: Peter Clarke Photography
Text by MDS

1. Project Overview
Located in an historic and tightly-held pocket of inner-city Melbourne, this multi-award-winning boutique development features six bespoke urban residences, along with the transformation of a derelict Victorian heritage dwelling also located on site. The development balances a heritage setting with contemporary sustainable design, redefining typical urban townhouse design to hero connection with the landscape and surrounds, and to feature intriguing details.

Six Urban Residences in Richmond / Melbourne Design Studios

2. Awards
The project has been the winner of the 2017 ArchiTeam Sustainability Medal, the BDAV 10 Star Challenge , as well as a Finalists in the 2017 Sustainability Awards.

Six Urban Residences in Richmond / Melbourne Design Studios

3. Client Brief
Going beyond the typical multi-residential brief, the developers also wanted to make a positive contribution to the neighbourhood, by providing luxe residences with a sense of individuality that sensitively respond to their urban and heritage surrounds. High-level ESD (environmentally sustainable design) principles and design for longevity were key drivers of the brief, up to the point where the project was in part designed to a 10 Star Energy rating , winning the BDAV 10 Star Challenge, before going through some Value Management Exercises. However, all up a briefing that reminded us of our individual residences much more than of a townhouse development…

Six Urban Residences in Richmond / Melbourne Design Studios

4. Design Challenges
A difficult site featuring an unusual battle-axe shape and heritage overlay, complete with a derelict heritage house requiring extensive renovation. The tight setting required a design that would respond appropriately to its unique inner-city location and built-up surrounds. The highly contextual design reflects not only the former shoe factory opposite and industrial past, but pays homage to the iconic Victorian terrace row houses nearby. The narrow laneway itself presented a challenging streetscape. Rather than being tucked away behind the heritage house at the front of the site, the design and scale of the development successfully sits within the street, its neighbouring buildings and wider surrounds.

kitchen / Melbourne Design Studios

5. Project Innovation, or ‘the buzz we like to create’
Set opposite a converted shoe factory, the design reflects the craftspersonship associated with the area’s industrial past. The individualised facades, row-like form, choice of materials and scale are a clever response to site. A lasercut artwork with hidden motifs representing typical aspects of the local area – e.g. an abstract Vespa scooter on one , or Marilyn Monroe’s face on another – appear only on closer inspection and in the right light. The overall design beautifully complements the shoe factory, helping the residences become part of the urban fabric and sit comfortably within the typical proportions and heights of the area.

Six Urban Residences in Richmond / Melbourne Design Studios

6. Design Response
Marking a significant departure from conventional townhouse typology, each dwelling offers multi-functional and spacious living in an otherwise tightly built-up urban area. Boasting a rare combination of light-filled internal spaces gathered around multiple outdoor spaces and rooftop terrace with city skyline views, each townhouse has over 20% more outdoor space than a typical solution, with the six different outdoor spaces designed for various activities and purposes. The sustainable brief and inspiration for the 10 star NatHERS rating provided the opportunity for innovative solutions and departures from the standard townhouse architecture. The drive for natural light and ventilation led to the design of an internal courtyard which provides a further solution to the challenges of providing quality private open space in small urban sites.

bathroom / Melbourne Design Studios

7. Sustainability
Each townhouse has north facing orientation to draw in natural light throughout the homes, “thermal chimneys” to evacuate heat through summer, and cross ventilation for fresh air year-round. Passive design systems (when applied correctly) ensure that the same benefits they provide today last throughout the life of the building.

Six Urban Residences in Richmond / Melbourne Design Studios

The sustainable features include the use of natural, recycled and sustainable materials, many of them with supply chain certifications, thermally broken windows with double glazing, extra insulation, solar hot water, rainwater tanks and many more.

bedroom / Melbourne Design Studios

bathroom / Melbourne Design Studios

bathroom / Melbourne Design Studios

kitchen / Melbourne Design Studios

outdoor / Melbourne Design Studios

Six Urban Residences in Richmond / Melbourne Design Studios

Six Urban Residences in Richmond / Melbourne Design Studios

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Solar chargers, smart devices for home and office, by XD Design

Nowadays technology is an important part of our lives, but it should not lack a touch of style and beauty! I love nature and...

Gym House: A Former Gymnastics Building Converted into a Family Home

The Gym House is situated in the gymnastics building of an early 20th century school complex in Rotterdam North. The dwelling, for a family of four, consists of the ground floor gym room and an adjacent hallway and storage zone.

Carter House – Contemporary Two Storey Extension to a Victorian House

The proposal, located within the Winchester City Conservation area, comprises of a full width ground floor extension, extending 1500mm out from the existing rear extension footprint.

Modern Farmstead Renovated in Bridgehampton, NY / Martin Architects

This recently restored modern farmstead was the last home and Studio of "Romantic Modernist" Architect Norman Jaffe. Located in the heart of horse and farm country, Jaffe's retreat was chosen for its wonderful serenity. We worked with the new owner, a local artist, to enhance the quality of the original architecture and maximize the dynamic experience of the home

Casa da Lila – 1950s House Completely Rebuilt by Studio Arte

Desigmed by Studio Arte, Casa da Lila in the historic old town of Silves in southern Portugal is full of surprises. Hidden behind its...

Modular Home Like a Airy Pavilion in New South Wales by Modscape

Modscape has designed this modular home in the small town of Berry, New South Wales, Australia. Description by Modscape: The design brief of this impressive modular home was...