Net-Zero Lakeside Home Nestled on the Shores of Lake Stoney, Canada

Net-Zero Lakeside Home Nestled on the Shores of Lake Stoney, Canada

Architects: Julia Jamrozik and Coryn Kempster
Project: Net-Zero Lakeside Home
Location: Stoney Lake, Ontario, Canada
Area: 290 m2 / 3,100 SF
Completed October 2017
Photography: Doublespace Photography
Text by Julia Jamrozik and Coryn Kempster

Negotiating the steep topography of a lake-side site, this holiday house is a net-zero lakeside home and consists of two volumes stacked on one another. The lower volume nestles into the landscape so that it is barely visible as one first approaches the house. The upper volume rests on the lower one and on a concrete pier to form both a bridge and a cantilever. This massing strategy allows for increased access and permeability of the site and emphasizes the charged relationship between the building and the ground.

Net-Zero Lakeside Home Nestled on the Shores of Lake Stoney, Canada 1

The upper volume contains living spaces and opens up towards the lake while the lower volume is more enclosed and houses bedrooms. Responding to the need for accessibility for guests with disabilities, as well as thinking of the clients’ ability to use the building far into the future, a study/bedroom and accessible bathroom are provided on the main level. The roof of the lower bar becomes a terrace allowing elevated views and a direct connection to the living spaces.

Net-Zero Lakeside Home Nestled on the Shores of Lake Stoney, Canada 2

The factory-inspired skylights are rotated to admit north light without heat gain while orienting the solar panels due south so the house can generate all of its own power. The combination of vertical skylights and a fully glazed south-facing facade result in a generously daylit interior. A covered walkway shades the main wall of glass from summer sun while admitting lower winter sun to passively heat the dark-dyed concrete floor.

living room, Julia Jamrozik and Coryn Kempster

Simple, low-maintenance, long-life materials are used on the facade, including a reflective standing seam metal roof and a lapped heat-treated (petrified) wood cladding, while the interior is lined with formaldehyde-free plywood. Playful elements are placed throughout from a glazed brick socle for the wood stove, to scattered colourful coat-hooks and a custom undercroft swing-bench.

kitchen, Julia Jamrozik and Coryn Kempster

Net-Zero Lakeside Home Nestled on the Shores of Lake Stoney, Canada 5

interior design, Julia Jamrozik and Coryn Kempster

Net-Zero Lakeside Home Nestled on the Shores of Lake Stoney, Canada 7

Net-Zero Lakeside Home Nestled on the Shores of Lake Stoney, Canada 10

Net-Zero Lakeside Home Nestled on the Shores of Lake Stoney, Canada 10

entrance hall, Julia Jamrozik and Coryn Kempster

Net-Zero Lakeside Home Nestled on the Shores of Lake Stoney, Canada 11

Net-Zero Lakeside Home Nestled on the Shores of Lake Stoney, Canada 12

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Second Locke Aparthotel to Open in Edinburgh in June

Eden Locke aparthotel, which is located on George Street in the heart of central Edinburgh, opens in June 2017. Locke is a design-led aparthotel...

Renovation and Reconstruction of the Interior of a House from 1923

The project included the renovation and reconstruction of the interior of a house from 1923 in Szczecin. The main goal of the project was to change the classic layout of the house which was divided into many smaller rooms.

Rockbound Park House / Kaplan Thompson Architects

he interior of the main house has an open kitchen and living space, with a getaway loft that provides a distant glimpse of the water, and a wood stove that reduces the energy load and warms up those coldest winter island days.

Single Level Pavilion Build as a Retreat to Escape the Frenetic Pace of Mumbai Life

Although they owned two acres of land, our client’s requirements were modest. They asked us to build a 2100 sft single level pavilion as a retreat to escape the frenetic pace of Mumbai life and to reinvigorate the senses.

Everett Street Residence / Open Architecture by Dawson & Clinton

Everett Street Residence design from Palo Alto, California, was projected to create a union between the interior and exterior, to allow the residents to...

HHH House, Surabaya / Simple Projects Architecture

HHH house was inspired by our childhood memories and perception of a house to begin with. As a kid, we often picture a house with a single triangular roof (pitch roof) on top of a square wall with a door and a window