This Vineyard House Provide Casual Indoor-Outdoor Living Spaces

This Vineyard House Provide Casual Indoor-Outdoor Living Spaces

Architects: Swatt | Miers Architects
Project: Vineyard House
Architectural Team: Robert Swatt, FAIA, Principal in Charge; Julie Liberman, Project Architect; Audrey Hitchcock, Ivan Olds, Kimie Nakamori, Mike Eggers
Location: Windsor, California
Photography: Russell Abraham, Marion Brenner

Retrospect Vineyards, a 20-acre plot in the Russian River Valley, has been producing pinot noir grapes and selling them to nearby wineries for fifteen years. However, when the new owners bought the property in 2010 they knew they wanted to have a greater involvement in the winemaking process. The result was a modern vineyard home designed to function as both a family retreat and a working vineyard, respecting the privacy of the residents without hampering the functionality of the land.

This Vineyard House Provide Casual Indoor-Outdoor Living Spaces 1

Equipment and materials for the vineyard are stored in the adjacent barn, clad in the same Windsor Stone as the main house, and a large parking pad accommodates trucks picking up new harvests. A second driveway separates the commercial activity from the residential, but traffic to and from the barn passes in front of the main house.

This Vineyard House Provide Casual Indoor-Outdoor Living Spaces 2

Faced with these business operations on one side and an expansive view of the surrounding vineyards on the other, the building was designed with two distinct façade treatments on either side of a narrow, ‘T’-shaped plan: to the north, a relatively opaque entry court provides privacy while admitting daylight through a delicate vertical wood screen, while the south façade eschews solid walls in favor of double-height glazing.

This Vineyard House Provide Casual Indoor-Outdoor Living Spaces 3

The plan of the Vineyard house was designed to respond to family living, with public or shared areas on the ground floor and bedrooms above. The master bedroom is separated from the children’s rooms by a bridge spanning the double-height great room that takes up the majority of the lower level. Below, the kitchen and office both open up to the pool terrace, and in the great room a twenty-one-foot wide span of full-height sliding glass doors seamlessly extends the living space out onto the St. Tropez limestone pool terrace.

This Vineyard House Provide Casual Indoor-Outdoor Living Spaces 4

The detached guest suite, envisioned as a glass box projecting beyond the terrace edge, functions as a separate building while remaining connected to the main house by the low roof that spans between the structures. The guest house is screened from the main building while enjoying completely unobstructed 270-degree views of the landscape, and the interstitial space is used as a shaded outdoor kitchen and lounge with terrace and vineyard views on two sides.

This Vineyard House Provide Casual Indoor-Outdoor Living Spaces 5

The home takes advantage of its temperate climate by maximizing opportunities for daylighting and natural ventilation. The narrow, bar-shaped plan oriented east-to-west coupled with tall expanses of glazing allows natural light to penetrate the entire space, eliminating the need for artificial lighting during the day. Heating and cooling loads are reduced through the use of deep overhangs that block the hot summer sun while allowing the lower-angled winter sun to warm the interior.

This Vineyard House Provide Casual Indoor-Outdoor Living Spaces

The wood privacy screen on the north side of the building doubles as a shading device, admitting the indirect light while blocking glare in the morning and evening. Glazing is minimized on the east and west facades. The Vineyard house utilizes cool roofs with radiant barriers to reflect heat away from the house and minimize summer heat gain.

This Vineyard House Provide Casual Indoor-Outdoor Living Spaces 6

In addition to passive strategies, the house also makes a concerted effort to ensure that the building systems are as efficient as possible. A hydronic system provides both radiant space heating as well as hot water, and high efficiency cooling equipment provides air conditioning in the summer. Low-flow plumbing fixtures reduce interior water use by 30%. LED lights are specified in many locations, and the resulting Time Dependent Energy use is 25% less than the 2008 Title 24 requirements. Additionally, the Vineyard house is outfitted with the infrastructure necessary for the owners to add a roof-mounted photovoltaic system and an electric car charging station in the near future.

This Vineyard House Provide Casual Indoor-Outdoor Living Spaces 7

The landscape was also designed to minimize impact on the environment. A combination of water-efficient plants and an efficient irrigation system keep potable water use below 65%, and piping was installed to permit future use of a graywater irrigation system. Permeable pavers were used for at least 20% of the hardscape. Grading was designed to balance cut and fill on the site, and the original topsoil was saved and reused after construction was complete.

This Vineyard House Provide Casual Indoor-Outdoor Living Spaces 8

Vineyard house

This Vineyard House Provide Casual Indoor-Outdoor Living Spaces 9

This Vineyard House Provide Casual Indoor-Outdoor Living Spaces 10

This Vineyard House Provide Casual Indoor-Outdoor Living Spaces 11

This Vineyard House Provide Casual Indoor-Outdoor Living Spaces 14

This Vineyard House Provide Casual Indoor-Outdoor Living Spaces 12

This Vineyard House Provide Casual Indoor-Outdoor Living Spaces 13

This Vineyard House Provide Casual Indoor-Outdoor Living Spaces 15

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Yew Street House in Vancouver / Campos Studio

Yew Street House is a traditional Vancouver house that was renovated to suit aging in place. The project was executed as a collaboration between Vancouver design firm Campos Studio and Toronto based industrial designer Tom Chung.

Quarry House in Valencia / Ramon Esteve Studio

Located on the top of a hillside, in one of the most established housing states of Valencia, the Quarry House is based on the extreme conditions of the ground with the aim of climbing the slope to get views to the landscape.

Savioz Fabrizzi Architectes Convert a Former Hayloft Barn into a Holiday Home

This former hayloft barn in the centre of the village of chez-les-reuses is an example of traditional valaisan construction, with a stone lower part and timber upper part. The conversion of this rural building into a holiday home uses what is already there, retaining the typical local features.