This Palm Springs House is Open to Expansive Mountain and Valley Panoramas

- Advertisement -

This Palm Springs House is Open to Expansive Mountain and Valley Panoramas

Architects: Booth Hansen
Project: Palm Springs House
Location: Palm Springs, California
Area: 5,000 SF
Photography: Hedrich Blessing

The Coachella Valley in southern California is flat and arid, flanked by the San Jacinto Mountains to the west and Joshua Tree National Park to the east. The Palm Springs House is embedded in a San Jacinto promontory that overlooks the valley and mountain ranges beyond. The home celebrates its setting, capturing the spirit of its region in its form and execution.

This Palm Springs House is Open to Expansive Mountain and Valley Panoramas 1

Two offset linear building masses contain living and sleeping spaces respectively that are linked by a light-filled kitchen. The courtyards resulting from this volumetric shift open to expansive mountain and valley panoramas. Operable glass facades are concentrated at the south and east of the home and integrate the indoor and outdoor experiences by providing views, daylight, and natural ventilation.

This Palm Springs House is Open to Expansive Mountain and Valley Panoramas 2

Deep roof overhangs and the relocation of existing olive trees provide shading at all glass wall exposures. An infinity-edge pool reinforces the bold roof lines, contributing to the ethereal quality of the environment. A forty-two foot long Keiko Hara painting, “Imbuing in Monet,” stretches across the living spaces, carrying natural themes and colors indoors.

This Palm Springs House is Open to Expansive Mountain and Valley Panoramas 3

The Palm Springs House project presented an opportunity to restore the native desert landscape that had been disrupted by lawn from a previous development. The home’s mindful footprint preserves existing drought-tolerant vegetation on approximately sixty per cent of the site. The structural system maximizes the use of wood, thereby relying on local materials and labor. A Palm Springs craftsman produced the custom thin-profile operable window system. Responsive to natural forms, processes, and sounds, the house cherishes its landscape.

This Palm Springs House is Open to Expansive Mountain and Valley Panoramas 5

This Palm Springs House is Open to Expansive Mountain and Valley Panoramas 6

This Palm Springs House is Open to Expansive Mountain and Valley Panoramas 7

This Palm Springs House is Open to Expansive Mountain and Valley Panoramas 8

This Palm Springs House is Open to Expansive Mountain and Valley Panoramas 4

This Palm Springs House is Open to Expansive Mountain and Valley Panoramas 9

This Palm Springs House is Open to Expansive Mountain and Valley Panoramas 9

This Palm Springs House is Open to Expansive Mountain and Valley Panoramas 11

This Palm Springs House is Open to Expansive Mountain and Valley Panoramas 12

- Advertisement -

Alpine Holiday Home on a Steep Alpine Slope in Italy

Z House is an alpine holiday home, a place to live an intense relationship with nature and the mountains. The site on which the house is placed is a complex place with a steep slope, access uphill, a few buildings around and full of panoramic "frameworks".

MXM Aragón Passive House – Unique, Avant-garde and Modern

Is it possible to design a house with bioclimatic concepts and based on the basic principles of passive houses, but with an innovative design character and with a fluid relationship between the exterior and the plot?

Dogbox is a House on a Steep Whanganui Hillside / New Zealand

The Dogbox was designed and built by Ben Mitchell-Anyon and Sally Ogle -(Patchwork Architecture) and Tim Gittos (now of Spacecraft Architects). The house is located...

Cocoon House by Landmak Architecture / Vietnam

The Cocoon House is a single-family residence renovated in 2016 by studio Vietnamese Landmak Architecture. This house is a block in a row house in the...

Contemporary Concrete House Suspended Like a Cloud Over Landscape

This artificial geography allows the social areas to approach the trees to enjoy the visual, wind and shade of the morning, likewise, these are supported in the private areas of the house, concentrating on a mass to avoid radiation direct sunlight in the afternoon and conserve heat for the cold of the night

Attic Flat in Bratislava – Rhapsody in White by at26

"Rhapsody in white" is a 92 sqm attic flat renovated by Slovakian studio at26. The flat is located at the top of block of flats...

Tree-ness House, Tokyo / Akihisa Hirata

The Tree-ness House is a complex building of houses and galleries built in Tokyo, Toshimaku. One tree is organically integrated with a combination of parts having different characteristics, such as a trunk, a branch, and a leaf.

Cat Hill Barn – 16th Century Barn Converted into a Modern House

Cat Hill Barn is a 16th century barn converted into a modern house by Liverpool-based Snook Architects. The house has an area of 354 square...

San Anselmo Residence / Charlie Barnett Associates

San Anselmo Residence is a new 4,500sf modern house. After years of seeking the perfect site to build their retirement home, the couple settled on a knoll overlooking Mount Tamalpais.

The Commons by Breathe Architecture

The Commons, by Breathe Architecture, is situated in East Brunswick, six kilometers from Melbourne’s CBD. Clad in a chevron-patterned façade, the building is a raw and captivating piece of architecture. It’s also the prototype for a new development model, called Nightingale, which aims to transform the way that apartment buildings are financed and designed in Australia.

Low Budget House Collected in a Single Structural Gesture

The house, located in Calders (a small village in the centre of Catalonia), is the new home to a couple with two children. The site is at the end of the village with the natural park of “Sant Llorenç del Munt i l´Obac” just in front. They requested to include an office, common living space, three private rooms, two bathrooms and a garage.