1920’s Ashgrovian House Turned into a Family Haven

1920’s Ashgrovian House Turned into a Family Haven

Project: Ashgrovian House Renovation / Jacaranda House
Architects: SP Studio
Lead Architects: Scott Petherick
Design Team: Scott Petherick
Location: Paddington, Australia
Area 290.0 m2
Project Year 2017
Photographer: Christopher Frederick Jones

Description by SP Studio: The brief for the Jacaranda residence was to turn an original 1920’s Ashgrovian  house into a family haven, with the flexibility to accommodate the changing needs over the next 20 years. All core family living spaces needed to be on a single level, on a modest, intimate scale, while a separate zone was required for my architectural studio. Remaining authentic to the core of the building, and the inherent elegance of the Queenslander, was critical. This meant picking up on the traditional Queenslander language of expressing the construction method, and featuring beautiful timber work.

1920’s Ashgrovian House Turned into a Family Haven

In responding to the brief, the first challenge and opportunity was to play with the vertical space available on the sloping block. By carving into the hill beneath the house, two planes of living were created. Below – an architectural studio and workshop, tranquil and constantly cooled by the thermal mass of rock and earth encasing it. Above – a breezy Queenslander, open to all cross-breezes and encompassing all of the spaces required for daily family living. Both planes spill onto lush green lawns and gardens, with a series of green terraces, extruded from the studio level, stitching the planes together.

1920’s Ashgrovian House Turned into a Family Haven

On the upper level, the key addition to the original house was the family kitchen, which plays on – and in fact replaces – the Queenslander idea of a generous deck. From entering the house, it is the last room on this level to be revealed – something of a finale and a clear contemporary addition. Large timber sliding doors retract almost fully on two sides to form an external kitchen garden pavilion. Transitions between new, old, indoor and outdoor are seamlessly woven together through both materiality (brick, timber and concrete) and a consistent language of horizontal planes, that continues the play on vertical space and enables the addition to sit lightly in its sloping, hillside context.

1920’s Ashgrovian House Turned into a Family Haven

Large eves are an essential feature of any Queenslander, but often reduce sightlines and natural light in central living spaces. In the Jacaranda House kitchen, the traditional downward sloping eve is replaced with a filigree, upward-sloping, battened eve. In partnership with the giant Jacaranda that encases the garden, the eve achieves a beautiful filter of sunlight into the kitchen, creating a gentle, ever-changing pattern of light and shade in this ‘garden kitchen’.

dinning room, SP Studio

To balance with the openness of the garden/Jacaranda outlook at the east end of the kitchen, the master bedroom has been pushed slightly out from the original floor plan, creating an intimate courtyard at the south end of the kitchen. The court yard is activated by a gestural external fireplace, that brings foreground drama to the kitchen outlook, while creating an external wall to complete the ‘garden room’.

1920’s Ashgrovian House Turned into a Family Haven

The cumulative result is an understated re-interpretation of the traditional Queenslander, that extracts its unique strengths and distinctiveness from its challenging site context.

1920’s Ashgrovian House Turned into a Family Haven

Jacaranda House / SP Studio

Jacaranda House / SP Studio

Jacaranda House / SP Studio

stairs / SP Studio

bedroom / SP Studio

bedroom / SP Studio

bathroom / SP Studio

home office / SP Studio

Jacaranda House / SP Studio

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Wythe Townhouse in Brooklyn / Young Projects

The Wythe Townhouse involves the gut renovation of, and addition to, an existing townhouse on a corner lot in Williamsburg, Brooklyn, NY. The project...

Narrow Beach House in Sydney by Marston Architects

Conceptually, the A&M Houses have been an experiment in drawing a relationship and balance between a reduced footprint, comfortable living and maximised amenity. Inhabitants of this narrow beach house are encouraged to modify and adapt spaces to facilitate maximum amenity in both an environmental and social sense.

Painterly Spectrum Resin by Taeg Nishimoto

Painterly Spectrum Resin is a table lamp that brings colors and their associations into a space as an object. It is made of epoxy resin...

House Inside a Ruin by ORA Studio

We were approached to reconstruct a fascinating building. We found a house that suffered significant damage, a former homestead rebuilt under the communist regime into a granary.

Impressive 4-Storey Duplex House by Ordenans Design Studio

Spacious 4-storey duplex house is located in the picturesque suburb of Kyiv. The owner enjoys modern painting, has a large collection of Ukrainian art and organizes art events.

Brick Worker Cottage Renovation in Annandale, Australia / Bastian Architecture

The renovations + additions took cue from this wall utilizing a variety of bricks throughout the extension. Recycled bricks sourced extended the remnant wall, adding texture and colour in an otherwise monochrome extension.