Voisin Organique Restaurant & Lounge / Various Associates

Voisin Organique Restaurant & Lounge / Various Associates

Project name: Voisin Organique Restaurant & Lounge
Interior Design: Various Associates
Project leader: Qianyi Lin
Main designer: Dongzi Yang
Designers: Suki, Jingjing Tang
Location: S209, L2 floor, Upper Hills, Futian District, Shenzhen, China
Completion time: Nov., 2019
Photographs: Shao Feng
Text and Photos provided by Various Associates

Situated in Upper Hills, Futian District, Shenzhen, Voisin Organique is a farm-to-table restaurant features contemporary Chinese cuisine. The restaurant draws on classic aesthetics, uses ingredients grown in its ECOCERT-certified farm, and integrates age-old Chinese cuisine with fine dining experiences. The owner entrusted Various Associates to conceive the interiors, requesting a lounge, a fine dining area and a 110-square-meter kitchen within the space.

Voisin Organique Restaurant & Lounge / Various Associates

The Voisin Organique restaurant has a towering bronze facade, which helps to block out the glaring sunlight, while the row of bespoke convex lenses on it triggers people’s curiosity about the interior.

Voisin Organique Restaurant & Lounge / Various Associates

Taking into account site conditions such as height difference, the giant gleaming pipe, corners and the dark space, and combining these with the restaurant’s brand concept and its pursuit of a natural environment, Various Associates envisioned a concept story of having picnic in valleys, and regarded it as the design thread.

Voisin Organique Restaurant & Lounge / Various Associates

The interior space was approached based on the concept of “wandering in valleys”, indicating a free exploration in wild nature.

Voisin Organique Restaurant & Lounge / Various Associates

Entering the lounge area, people may feel like they are suddenly brought into a valley, with steep hills in between. The ceilings show great height discrepancy. Some are as high as precipices, attracting people to look upwards. Among two suspended ceilings, there is a deep gully that extends up to the top, where light from nowhere shines downwards.

Voisin Organique Restaurant & Lounge / Various Associates

As for how to create distinctive ambience and experience in the two dining areas and link them smoothly, a brilliant idea popped up when the design team visited the site the first time.

Voisin Organique Restaurant & Lounge / Various Associates

The site is a high and dark L-shaped space. Inside the entrance is a large double-height area, above which lies a huge flue which can’t be dismantled. The fire-resistant material wrapping the flue glitters produces striking visual effects in the expansive space.

Voisin Organique Restaurant & Lounge / Various Associates

Opening a flashlight and shining it onto the flue, people can see the fireproof covering reflecting light and brightening a part of the space, which creates an illusion that a metallic mineral was prospected.

Voisin Organique Restaurant & Lounge / Various Associates

From ceilings to walls, large areas of the interior surfaces are finished with matte silver foil. It diffuses light throughout the space and reflects dim human figures, making people feel like they are in the mist.

Voisin Organique Restaurant & Lounge / Various Associates

In the lounge, the silver material, the light red hue and the soft light that falls from above are perfectly fused together. In this way, Various Associates hopes to provide people with a fabulous experience of drinking in a “valley” awash with gentle breeze, mist and glow of sunset.

contemporary Chinese cuisine / Various Associates

The round holes on the facade introduce daylight into the space, and at the same time connect the inside and outside.

contemporary Chinese cuisine / Various Associates

Bright light filters in via the holes, making the dark interior appear unreal, just like an otherworldly place.

contemporary Chinese cuisine / Various Associates

The holes allow the curious people outside to look in and the diners to look outward. Such interaction adds playfulness to the sedate facade.

contemporary Chinese cuisine / Various Associates

The passageway is filled with a sense of rituality and mystery. Walking deep along the passage with light, people will encounter a hidden space.

contemporary Chinese cuisine / Various Associates

The space concealed behind the corner is gloomy, which serves as fine dining area. Sweeping a flashlight in it, people would feel as if they are exploring in a primitive hill.

contemporary Chinese cuisine / Various Associates

Slowly stepping into this space and turning around, a dark red concave ceiling leaps to the eye, which seems to bring people beneath a red mine pit.

contemporary Chinese cuisine / Various Associates

Within the fine dining area, different elements including the deep red ceiling, rough wall surfaces, pure black furniture and transparent glasses are interwoven together, which renders the space classy and endows it with a sense of occasion.

contemporary Chinese cuisine / Various Associates

In the dark hue-dominated space, the striking red collides with candle flames and black materials, generating unique sensory experiences.

contemporary Chinese cuisine / Various Associates

The deep darkness and the white light produce a rustic yet luxurious ambience, which contributes to creating an extreme experience in the fine dining area.

contemporary Chinese cuisine / Various Associates

Complemented by the brownish red ceiling, cold light shines downwards from the holes and gaps on the top, injecting pureness and beauty into the interior.

contemporary Chinese cuisine / Various Associates

The black and rough texture of paint strengthens the primitive and rustic atmosphere, while the white light on the corner adds a sort of natural ambience to the space.

contemporary Chinese cuisine / Various Associates

Though fully adopting abstract design languages and utilizing no avant-garde material with natural quality, Various Associates successfully created a space that evokes imagination, in which diners can immerse themselves in enjoying picnic in a valley. Besides, the design incorporates rational architectural logic whilst taking the concept story as the thread, which gives the space a romantic aesthetic.

contemporary Chinese cuisine / Various Associates

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Baldrufa Townhouse: Interior Redesign for a Recently Built Townhouse

The purpose of this interior redesign for a recently built townhouse was to extract the maximum potential from the building characteristics, increasing both its functional capacity and the quality of its use.

Carbon House: Two-Storey Rural House with a Burnt Wood Exterior

The surrounding garden and cultivating vegetables behind the Carbon house are her domain, then the boys belong to driveway and garage. The latest addition to the family made the children's room in future counting with split into two halves remains rather long period common.

Taylor House / in situ studio

Architects: in situ studio Project: Taylor House Location: Charlotte, North Carolina, USA Photography: Keith Isaacs Photo Description by in situ studio: Taylor house is on a flat site,...

A beautiful selection of 15 living rooms, decorated in classic style

A beautiful selection of 15 living rooms... The living room is the place where we spend  the most of the time, usually, being the  brightest...

Warehouse Space Transformed into a Bright House

Regent Street Warehouse is a residential project developed by Techne Architecture + Interior Design in Melbourne, by converting an old warehouse space into a...

North Toronto Addition by Heather Asquith Architect

This project began as a simple addition to the rear of a two storey detached house in Bedford Park. Through the design and construction process the renovation expanded to include a full renovation weaving a new and modern aesthetic into the existing house.