Waiheke House Features Fully Glazed Gable Ends that Maximise the Views and Natural Light

Waiheke House Features Fully Glazed Gable Ends that Maximise the Views and Natural Light

Architects: Vaughn McQuarrie
Project: Waiheke House
Location: Anzac Bay, Waiheke Island, New Zealand
Photography: Simon Devitt

The concept for the Waiheke house was to create a central grand space, surrounded by smaller spaces, somewhat like a church in the center of a small village. The “church“ which resembles a traditional boatshed shape, consists of a singular open space created by parallel precast concrete walls with a skillion roof sitting on top. Mezzanine spaces at either end, accessed by a sculptural helical stair, contain a sleeping space on one and a working space the other. Each end is fully glazed.

Waiheke House Features Fully Glazed Gable Ends that Maximise the Views and Natural Light 1

The layout of the structures on the site has created a “lane” down the side which engages with an old stone wall on the adjacent property. The lane leads to a large entry door on the side of the main space. The door is directly adjacent to the helical stair and below a walkway linking the two mezzanine platforms. Once you enter, you are drawn into the central double height space.

Waiheke House Features Fully Glazed Gable Ends that Maximise the Views and Natural Light 2

The use of Litecrete precast concrete panels (a lightweight aggregate is used to improve the thermal performance) allows them to be left exposed inside and out, this in combination with exposed steel beams and timber floor beams allow the primary structure of the main space to become the finished fabric. The single-story structures surrounding the main space contain guest accommodation and ancillary spaces.

Waiheke House Features Fully Glazed Gable Ends that Maximise the Views and Natural Light 3

Waiheke House Features Fully Glazed Gable Ends that Maximise the Views and Natural Light 4

Waiheke House Features Fully Glazed Gable Ends that Maximise the Views and Natural Light 5

Waiheke House Features Fully Glazed Gable Ends that Maximise the Views and Natural Light 6

Waiheke House Features Fully Glazed Gable Ends that Maximise the Views and Natural Light 7

Waiheke House Features Fully Glazed Gable Ends that Maximise the Views and Natural Light 8

Waiheke House Features Fully Glazed Gable Ends that Maximise the Views and Natural Light 9

Waiheke House Features Fully Glazed Gable Ends that Maximise the Views and Natural Light 10

Waiheke House Features Fully Glazed Gable Ends that Maximise the Views and Natural Light 11

Waiheke House Features Fully Glazed Gable Ends that Maximise the Views and Natural Light 12

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Scandi House – Pared Back Home with Stunning Geometric Forms

Located in Barwon Heads, Victoria (Australia), the Scandi House is one of the limited edition designs of the ‘Auhaus Release’, built by the Lifespaces Group.

New Canaan Retreat for a Landscape Architect and Her Family

Situated on the edge of a protected wetlands area, the New Canaan Retreat offers a flexible and multi-purpose space for a landscape architect and her family. As an office, poolhouse, studio, or space for entertaining, the modular home offers oblique views up and down the wetland valley.

Adaptive Financial Consulting – New Workspace by Oktra

Adaptive Financial Consulting pride themselves on providing diverse workplaces around the world that inspire a passion for learning and promote employee wellbeing.

H71 House in Madrid / Lucas y Hernández-Gil

H71 house was completed in november 2016 by Lucas y Hernández-Gil,  an architecture and interior design studio founded in 2007 by Cristina Domínguez Lucas and...