Residential ArchitectureHousesRural Country House, Woodhouse by Superkül

Rural Country House, Woodhouse by Superkül

Rural Country House, Woodhouse by Superkül

Project: Woodhouse – Rural Country House
Architecture: Superkül
Location: Singhampton, Ontario, Canada
Size: 1,600 sf
Photo Credits: Alex Fradkin / Kayla Rocca
Text by Superkül
Awards:
Ontario Association of Architects Award of Design Excellence (2020)
Architecture MasterPrize Honorable Mention (2020)
Canadian Interiors Best of Canada Award (2020)

This striking rural country house was designed for a couple and their two children near Creemore, Ontario in the Municipality of Grey Highlands. Comprised of an existing 19th-century wood log cabin and a modern addition, the house is sited in a large clearing on a heavily wooded 90-acre site.

Rural Country House, Woodhouse by Superkül

This striking rural country house comprises a 1,100-square-foot 19th-century log cabin and a 1,760-square-foot modern addition

Retention of the historic, rustic qualities of the existing building was paramount; it remains distinct and separated from yet connected to the new addition by a glazed link. The two building forms are unified into a cohesive whole through the material expression of exterior cladding materials: riffing on the rough-hewn logs of the old cabin, charred wood siding is a modern interpretation that ensures visual and textural continuity. Similarly, a low gable roof was chosen for the new addition to reference the existing cabin as an integral compositional element of the scheme. Tilt-and-turn windows with a black aluminum exterior finish create a seamlessly defined exterior envelope.

Rural Country House, Woodhouse by Superkül

An exterior breezeway divides the kitchen and dining area from the privacy of the sleeping quarters – a key aspect of the program that allows the clients to fully experience the seasons, promoting engagement with the elements all year long. Sixteen-foot-long wood panels are hung from the soffit and can slide across the length of the façade to fully enclose the breezeway, thus offering protection from even the harshest winter winds. When these sliding doors are closed, a vaulted ceiling featuring a bank of four north-facing skylights opens up the space and refocuses attention from the horizontal plane of landscape beyond to the sky above, retaining an intimate connection to the natural world. A suspended fireplace is a focal point of the space, a literal hearth around which the family can gather.

Rural Country House, Woodhouse by Superkül

The rural country house reflects the affable and lively spirit of the clients, embodied in the warm, textured material palette and diversity of spatial conditions. Most importantly, to facilitate their insistence on an ever-present connection to the landscape, the architectural strategy prioritizes the seamless flow of interior and exterior spaces with as few visual, physical and mechanical barriers to the experience of the home and property.

Rural Country House, Woodhouse by Superkül

Rural Country House, Woodhouse by Superkül

Rural Country House, Woodhouse by Superkül

Rural Country House, Woodhouse by Superkül Rural Country House, Woodhouse by Superkül

Rural Country House, Woodhouse by Superkül

Rural Country House, Woodhouse by Superkül

Rural Country House, Woodhouse by Superkül

Subscribe to our newsletter

Montreal House Remodel by La Firme

Now airy, bright and modern, the annex that was once the servants’ quarters of this ancestral house in Outremont, was a dark, cramped space before remodeling began in 2019.

Experiencing The Zen Of Lifestyle / HAO Design

Experiencing the Zen of lifestyle starts from learning to appreciate the DNA of each type of material: the sense of time conveyed by tree rings, the brushstroke textures reflected in the coating materials or maybe the resilience shown by twisting steel.

Chilmark House / Gray Organschi Architecture

Chilmark’s long agrarian history on the windswept southern edge of Martha’s Vineyard underpins the design approach to this house and studio for a multi-generational family. The site, a former sheep grazing field, overlooks Chilmark pond, with long views to the Atlantic ...

Walnut Cove Residence by Samsel Architects

Throughout the residence, there is a strong theme of horizontal lines integrated with a natural, woodsy palette and a gallery-like aesthetic on the inside. The Walnut Cove Residence combines the clean lines and simplicity of modern design with the warmth and functionality of a cozy home.

Elliott Ripper House Combines Modern Features with Warm, Rustic Touches

The Elliott Ripper House project presents an appropriately simple and direct extrusion of an existing archetypal form within a sustainably modest footprint. Treated pine rusticated weatherboards extrapolate the existing material and finish found at the front of the house

Recommended Stories