Residential ArchitectureHousesMusic Box Residence by Scott Edwards Architecture

Music Box Residence by Scott Edwards Architecture

Music Box Residence

Architect: Scott | Edwards Architecture
Project: Music Box Residence
Project Team: Rick Berry, Joe Broders, Kelly Edwards
Size:6,473 sf
Location: Portland, Oregon, US

The Music Box Residence by Scott | Edwards Architecture was designed around the intimate and communal qualities of music and family.

The steep lot, with views towards Mt. St. Helens and Mt. Rainier beyond, dictated a multi-level structure. On the lowest level, surrounded by concrete walls, resides the timpani rehearsal room. The husband, a member of the Oregon Symphony, required space and acoustic separation to practice his boisterous instrument.

Music Box Residence 1

On the main level sits the piano studio where the wife’s students come to learn and play. Her studio opens onto the main living room and covered outdoor living area for recitals and parties.

Music Box Residence 2

The upper level houses the couple’s children, parents, and guests. Continue up and an electronic roof hatch pivots open, revealing a rooftop deck, complete with commanding views of forest park, the city and mountains beyond.

Music Box Residence 3

The “U” shaped plan of the contemporary home has large volumes on both sides with a glassy two-story entry space in the middle. A long bridge, with a bamboo forest below, leads from the sidewalk to the main entry. The exterior, clad in black stained siding; reminiscent of “shosugi ban,” or charred wood, pays homage to their Japanese ancestry.

Music Box Residence 4

Music Box Residence 5

Music Box Residence 6

Music Box Residence 6

Music Box Residence 8

Music Box Residence 9

Music Box Residence 10

Music Box Residence 12

Music Box Residence 14

Music Box Residence 16

Music Box Residence 18

Music Box Residence 20

Thank you for reading this article!

Townhouse in Brussels Renovated by JUMA Architects

The old mansion in Woluwe-Saint-Pierre had already been entirely dismantled on the inside when we were asked to renovate and enlarge it.

Stiga Office in Novi Sad by Modelart Arhitekti

The main challenge for the Modelart designers in the projection of Stiga office was the adaptation of the space to a new function. Initially the space was arranged as a tailor shop but once with the arrival of some new investors

Kabinett Apartment – Conversion of a Former Manufacturing Workshop in Paris

Project: Kabinett Apartment Architects: Septembre Architecture Location: Paris, France Area: 83 m² Year 2012 Photo Credits: Maris Mezulis Text by Septembre Parisian architecture studio Septembre, presents the Kabinett apartment, a beautiful...

Amazing Seaside House Designed by Paul Massey

Seaside House is situated on the UK coast in West Cornwall, and was excellent illustrated in a project conducted by photographer Paul Massey. Dreamy days and cosy nights by the sea are the order of the day in this luxury coastal retreat in Mousehole.

An Intergenerational Home Conceived by Williamson Williamson as Two Distinct Residences

A wide lot backing onto Ancaster Creek is the site for a intergenerational home for a family and their elderly parents. The house was conceived as two distinct residences, each formed into a linear bar containing the full program of a home.

Related Articles