This Wales House is a Very Elegant Piece of Architecture

This Wales House is a Very Elegant Piece of Architecture

Architects: Hyde + Hyde Architects
Project: Wales House
Interior Design Bracey Interiors Ltd
Location: Gower Peninsula, Wales, UK
Photography: David Schnabel

Recently awarded the Royal Society of Architects Wales, ‘Best Building of 2017’ along with an ‘RSAW award for Architecture’ and ‘Client of the Year’ award. This Wales House is a very elegant and thoughtful piece of architecture. It has great conceptual clarity, it is rich with ideas without being over burdened with them. While it is rigorous in resolution it retains an air of easiness and is wholly comfortable in its context.

This Wales House is a Very Elegant Piece of Architecture 1

As a family home the accommodation is layered, dens in the basement, bedrooms on the ground floor and living room and master bedroom on the first floor. The architectural ordering follows the functions, the basement ‘cave’ is top lit, the bedrooms are enclosed in concrete walls wrapped in a dry stone rainscreen, the living space is framed in timber and steel and opens to wonderful coastal views.

This Wales House is a Very Elegant Piece of Architecture 2

Externally the Wales house has a strong horizontal emphasis, the stone plinth is carefully laid to reinforce the horizontal line, this is surmounted by a timber beam, that supports the framed superstructure and extends beyond the building envelope to form a car port. The framed living space is capped with a low pitch roof that again extends beyond the building envelope to provide a shelter to a balcony.

This Wales House is a Very Elegant Piece of Architecture 3

The movement inherent in the house extends out into the landscape, where timber decks and concrete terraces reconnect to the interior spaces, anchoring the house into it’s setting. The main monopitch roof responds to the relentless wind and rain which blows from the open ocean over a timeless landscape.

This Wales House is a Very Elegant Piece of Architecture 4

Although a wide range of materials are used they are deployed with thoughtfulness and intent – this is a building that is rich without being fussy or over elaborate. The small scale dry stone walling to the ground floor is a counterpoint to the expansive sheets of glass on the first floor. The solidity of the concrete walls to the interior of the ground floor contrasts with the lightness of the framed first floor. The precision of cast glass planks are set adjacent to the visual softness of timber panels. All of elements are carefully juxtaposed to form a subtle, but still dynamic, composition.

This Wales House is a Very Elegant Piece of Architecture 5

The thoughtfulness and care invested in composing this building is echoed in the meticulous detailing – both inside and out. There is clarity, quality and an overall impression that all aspects of this house have been touched by talented minds. The client is, quite understandably, delighted.

This Wales House is a Very Elegant Piece of Architecture 6

This Wales House is a Very Elegant Piece of Architecture 7

This Wales House is a Very Elegant Piece of Architecture 8

This Wales House is a Very Elegant Piece of Architecture 9

This Wales House is a Very Elegant Piece of Architecture 10

This Wales House is a Very Elegant Piece of Architecture 11

This Wales House is a Very Elegant Piece of Architecture 12

This Wales House is a Very Elegant Piece of Architecture 13

This Wales House is a Very Elegant Piece of Architecture 14

This Wales House is a Very Elegant Piece of Architecture 16

This Wales House is a Very Elegant Piece of Architecture 16

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Residence DBB / Govaert & Vanhoutte Architects

Residence DBB is a residential project completed by Belgian studio Govaert & Vanhoutte Architects. “A place is a space which has a distinct character,” Norberg-Schulz postulates...

Menlo Park Residence by Serrao Design & Architecture

This Menlo Park Residence for developer Joseph Eichler was not site sensitive. The new Owners yearned for a closer connection to their yard both physically and visually. They also needed space for their young family and the older generation as well. In going up instead of out, the generous backyard was maintained and the footprint was barely changed.

A Sculptural Tiny House on the New York Atlantic Coast

This 600 square foot house explores a geometric solution to create luxury with a minimum footprint. The experience and function of this sculptural tiny house is similar to the much larger neighboring homes, despite it’s limited size.

Sagaponack House – Created by Connecting Three 19th Century Barns

Sagaponack house is a family home refurbished by New York-based Christoff: Finio Architecture. Description by Christoff: Finio: In the mid 1970s, the architect Tod Williams...

Five Rooms Apartment – Little Drop Of Black by EN Studio

Little Drop Of Black is an interior design project completed by Eran Naim and Ori Donitz (the duo behind En Design Studio) in Ganey...

HotTug – motorised tub perfect for relaxing and entertaining

HotTug is made after a design by Supergoed, a company owned by Frank de Bruijn, a guy who works on a barge in the...