The Wave House by Mario Romano is Encased in White Aluminum

The Wave House by Mario Romano

Los Angeles-based architect Mario Romano recently debuted his newest project called The Wave House. Located on Morningside Way, Venice, this 5 bedroom family home is 5700 square feet of fluid space and contemporary design. The “Wave House” derives its title from the ornate construction of the building’s roof.

From the architect: Hundreds of unique pieces assembled into a self-organizing form. Similar to the way a tailor crafts a suit of clothing, the aluminum skin was digitally rolled and unrolled, then cut by a CNC machine and finally attached to a complex metal substructure made of straight lines, leaving a space between the white aluminum panels of exactly one and three/forth inches. The shadow lines flow continuously nearly 60 feet starting from the top of the parapet, down the roof, until finally cascading to the bottom of the front wall.

The Wave House by Mario Romano 1

THE SKIN
A Self-Organizing Form Constructing the organically-shaped facades of The Wave House required trust in the power of calculus and the development of an entirely new architectural vernacular as Romano set forth to manifest his vision for the home.

The Wave House by Mario Romano 2

CASCADING ALUMINUM
The home’s aluminum skin is skillfully orchestrated, emulating the beauty of nature’s own eloquent geometry. Appearing as if one massive undulating facade, the painted aluminum flows from over two stories high until finally arriving to touch the ground in one single flow.

The Wave House by Mario Romano 3

“I wanted to unite the sky and the earth in a single move, an architectural element that no one has ever achieved.” There are over 300 unique and custom cut aluminum pieces within this skin, organized to form one massive architectural movement. Unable to use traditional architectural jargon like roof, wall and eaves, Romano and his design team created new words to describe what they were creating, often embodying the forms one finds in nature — fins, icing, river lines and feathers.

The Wave House by Mario Romano 4

DIGITAL TECHNIQUE
In order to achieve the design-build of this rippling rainscreen, specialized computer software was used – the same used to design automobiles, aircrafts and boats.Using parametric tools like Rhino’s Grasshopper, Romano and his design team were able to digitally script the “rule set”, then freely adjust hundreds of individual pieces until the rippling affectation was met.

The Wave House by Mario Romano 5

BIRD FEATHERS
Ornamenting the courtyard wall is an intricate overlapping of “feathers” rising two stories high, keeping the house drier and cooler by allowing more air to circulate. Pitched at 30 degrees, the shadows caste throughout the day are constantly iterating.

The Wave House by Mario Romano 6

The Wave House by Mario Romano 7

The Wave House by Mario Romano 8

The Wave House by Mario Romano 9

The Wave House by Mario Romano 10

The Wave House by Mario Romano 11

The Wave House by Mario Romano 12

The Wave House by Mario Romano 13

The Wave House by Mario Romano 14

The Wave House by Mario Romano 15

The Wave House by Mario Romano 16

The Wave House by Mario Romano 17

The Wave House by Mario Romano 18

The Wave House by Mario Romano 19

The Wave House by Mario Romano 20

The Wave House by Mario Romano 21

The Wave House by Mario Romano 22

The Wave House by Mario Romano 23

The Wave House by Mario Romano 25

The Wave House by Mario Romano 24

The Wave House by Mario Romano 26

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Rehabilitation and Extension of Single-Family Homes in Nantes

The rehabilitation and extension of these houses in Nantes, France, was completed recently by Mabire Reich Architects. Description by Mabire Reich: Extending a house means...

House N in Moscow: Modernization of a Family House

With an area of 350 square meters, the N house is located in Moscow N. Modernization was made by German studio 4a Architekten Stuttgart.

Morro Apartment, Portugal / Hinterland Architecture Studio

The original house is divided into minimum spaces, articulated by the entrance hall and a small corridor. The aim of the project was to maximize the living space of the house, stripping the space to the bare minimum and reorganizing the plan.

Timber House with Gable / mia2/Architektur

„Timber House with Gable“ is located on a slope site on the edge of a small settlement with a beautiful view on Pyhrn-Priel-Region, an alpine region in Upper Austria.

The Mosaic Park – architecture and landscape, ceramics and flowers

Jinzhou city, with a population of three million inhabitants, located less than 500 km northeast of Beijing, recently benefits of a new public park...

Lovely handmade supplies inspired by the artistic traditions of Lebanon

Bokja brand was born in 2000 when Huda Baroudi and Maria Hibri have associated in order to give life to some supplies that would...