Walkes Bay Cottage / Altius Architecture

Walkes Bay Cottage / Altius Architecture

Project: Walkes Bay Cottage
Architects: Altius Architecture
Location: Chandos Lake, Canada
Completion date: 2018
Photo Credits: Greg Van Riel Photography
Text by Altius Architecture

Situated on a heavily treed, west facing property on Chandos Lake, this year-round home replaced the family’s 1950’s cottage. Inspired by the idea of a simple sloping plane hovering over a large open living space that flows from inside to outside, the Walkes Bay Cottage was designed to connect with the surroundings and take advantage of the view to the lake and forest.

Walkes Bay Cottage

Originally conceived as two volumes connected by a breezeway, the home evolved into a two level home both to meet zoning requirements and energy efficiency goals. The home has radiant in-floor heating and a high performance building envelope to create a comfortable, energy efficient environment year round. Polished concrete floors provide both thermal mass and durability, while Douglas fir windows and ceilings create warmth, while walnut furniture and accents add interest to the spaces.

Walkes Bay Cottage / Altius Architecture

On approach, one is welcomed by a large covered entryway with access to the deck which extends the full width of the home. Firewood storage neatly tucks beneath the deck along with the additional storage for outdoor furniture. Stairs on the inside lead to the main living spaces on the upper level and bedrooms on the lower level.

Walkes Bay Cottage / Altius Architecture

A board formed concrete wall lines the entry way and frames the view to the forest. As one ascends the stairs the view to the lake opens across the living spaces, through a large expanse of glass. A pair of oversized patio doors with retractable screens allows the spaces to open to the outdoors during the summer and provides natural ventilation.

Walkes Bay Cottage / Altius Architecture

The backlit kitchen by Valcuccine connects with a walk-in pantry and outdoor barbecue area, creating an optimal chefs kitchen. The large dining table makes hosting family diners a regular event and was positioned such that no one has their back to the view.

kitchen / Altius Architecture

A marble clad fireplace with adjacent tv provide a focal point while warming the living room.

staircase/ Altius Architecture

The master suite features a glass walled ensuite bathroom, maintaining the view to the lake from every part of the room. Built-in closets neatly conceal ample storage.

bedroom / Altius Architecture

Three bedrooms on the lower level have direct views to the lake, while the family room provides secondary living space for tv watching and hanging out. A large laundry room and storage is tucked next to the stairs. The exit leads to the rear yard and guest house along the edge of the lake.

Walkes Bay Cottage / Altius Architecture

The screened porch is the most used room of the house. With screened walls on three sides, one is surrounded by trees, yet protected from the mosquitos and black flies, a reality of the Canadian forest. A small wood stove warms the room on cool night and extending use into the shoulder seasons.

Walkes Bay Cottage / Altius Architecture

Ample deck space accommodates multiple seating areas for dining, lounging and enjoying the sunset at the end of the day.

dining room / Altius Architecture

Walkes Bay Cottage / Altius Architecture

Walkes Bay Cottage / Altius Architecture

living room / Altius Architecture

terrace / Altius Architecture

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

A Metamorphosis of a Small Apartment of 46 m² into a Bright Contemporary Spatial Experience

In Barcelona, a metamorphosis of a small apartment of 46 m² (151 ft) into a bright contemporary spatial experience, reminds us that the natural light is the supreme of all architectural materials.

El Teatro Residence in Barcelona / Cadaval & Solà-Morales

El Teatro Residence tries to respect to the maximum the original condition of the existing warehouse. Its structure is not modified, only reinforced. Its walls are not demolished just restored and the few new architectural elements ...

Scandinavian and Minimal New York City Loft

This duplex Penthouse with rooftop is located in the heart of TriBeCa on one of the few original cobblestone streets. The owner of the building has Scandinavian roots so it was natural to have a very clean Nordic approach to the interior design.

A Wooden Modular Family House That Was Built in One Day

The “Sixty-one” is 95% wooden, a wooden modular family house. Its bearing structure is from glued wood and has exact joints made according to a Swiss patent.

Modern Rural Retreat Featuring a Robust, Functional and Minimalistic Design

This residence is a modern rural retreat, a second home away from the client’s inner city penthouse. Designed to be minimalistic in detail, robust and functional, while maintaining a country charm and strong connection to the rural landscape, each space within the new extension sits in perfect harmony with its surrounds.

The Bunkers: A Heritage Structure Has Been Restored into a Unique Bed & Breakfast

Situated among vast fields and quiet sheep herds in Belgium, a heritage structure has been restored into a newly opened B&B. ’ The Bunkers ’ as the property is aptly named, was originally built in concrete on the brink of 1st world war.