Residential ArchitectureRenovation ProjectsAdaptive Reuse of a Former Warehouse / Ian Moore Architects

Adaptive Reuse of a Former Warehouse / Ian Moore Architects

Adaptive Reuse of a Former Warehouse / Ian Moore Architects

Project: Redfern Warehouse / Adaptive Reuse
Architects: Ian Moore Architects
Design Team: Ian Moore, Emily Elliott, Maria Gutierrez, Danny Mathis
Engineering: Benvenuti SC
Landscape: Outdoor Establishments
Building Contractor: Elliott Projects
Location: Redfern, Australia
Area: 756.0 m2
Year: 2018
Photo credits: Rory Gardiner
Text by Ian Moore Architects

This adaptive reuse of a former warehouse has maintained the exterior almost untouched, with only a few new windows inserted into existing openings. This soft touch has been extended to the interior, where original brick walls have been exposed and the large timber roof trusses highlighted as the starting point for the conversion to a family home.

Adaptive Reuse of a Former Warehouse / Ian Moore Architects

The brief called for a 4 bedroom home, with self contained guest accommodation, a home office, to be used as an equine genetics laboratory and a large garage space to store a collection of classic sports cars. There was a strong emphasis on maintaining an industrial feel to the conversion and the owners asked that there be no timber, marble or black finishes used in the renovation.

Adaptive Reuse of a Former Warehouse / Ian Moore Architects

The upper level is divided on strict alignment with the existing trusses with the bottom chord of the trusses used as a horizontal datum, with all solid walls stopping at this level and clear glazing installed above to enclose the cellular spaces, while allowing visual continuity of the trusses and ceiling throughout the space.

Adaptive Reuse of a Former Warehouse / Ian Moore Architects

A very large, hot/cold and noisy space has been transformed into a comfortable family home by locating all household spaces on the upper level, effectively a single storey house, while ancillary spaces are on the lower level. Large outdoor recreation spaces flow off the main living area, allowing natural light and ventilation, as well as views to the sky and new landscaping, where even the family dog gets real grass on the terrace. Material and furniture choices provide comfort, low maintenance and colour to enliven the space.

Adaptive Reuse of a Former Warehouse / Ian Moore Architects

New work is complementary but clearly distinguished from original fabric through a rigorous application of the concept of retention, recycling and reinforcing the original form and spatial qualities of the warehouse, while inserting a series of refined and elegant new elements to contrast with and compliment the original, with no sentimental or nostalgic reinvention of a warehouse aesthetic.

Adaptive Reuse of a Former Warehouse / Ian Moore Architects

Adaptive Reuse of a Former Warehouse / Ian Moore Architects

Adaptive Reuse of a Former Warehouse / Ian Moore Architects

Adaptive Reuse of a Former Warehouse / Ian Moore Architects

Redfern Warehouse / Ian Moore Architects

Redfern Warehouse / Ian Moore Architects

Redfern Warehouse / Ian Moore Architects

Redfern Warehouse / Ian Moore Architects

Redfern Warehouse / Ian Moore Architects

Redfern Warehouse / Ian Moore Architects

Redfern Warehouse / Ian Moore Architects

Redfern Warehouse / Ian Moore Architects

Arch House, Portugal / Frari Arquitetura

At the end of 2018, Maria Fradinho designs and builds her own office and home, on a 940 m2 lot, located on the outskirts of Ílhavo, Portugal. The Arch House follows the continuity of the neighbour buildings, with the main facade ensuring the alignment with the consolidated pre-existence.

Contemporary Villa in La Baule – Game of Colors That Bring Joy and Dynamism

These attractive interiors belong to a beautiful villa located in La Baule in the southern Brittany, France. On a background dominated by darker and...

Red Creek Road Residence / Marvel Architects

Marvel Architects designed this weekend house, for year-round use, on Red Creek Road in the town of Southampton, New York. Situated on a 3.64 acre site, the house has stunning views to both The Great Peconic Bay and the forest.

Minimalist Mid-Century House With Plant-Covered Wall

This minimalist mid-century house was completed by Naturehumaine Architects in 2017. The first step for this detached house from the late 1940s was to open the rear facade onto the garden with a 24-foot (7.4 m) sliding bay window. By taking away the intermediary support element, this intervention removes the barriers to the outdoor terrace.

Northcote Mohawk House by Statkus Architecture

A contemporary take on the Californian Bungalow, this is a new 3 bedroom home on a decent sized Northcote block. Northcote Mohawk House was designed...

Related Articles