Link Farm House / Slade Architecture

Link Farm House / Slade Architecture

Project: Link Farm House
Architects: Slade Architecture
Location: Stanford, New York
Area: 4,600 SF
Year 2018
Photographer: Tom Sibley

Set on a bucolic 220 acre farm in Dutchess County NY, this private home manifests the duality of living on this site: The desire for transparency and engagement with the landscape vs the desire for privacy. Rather than resolving this duality in a single object/condition, our solution allows these conditions to exist in a tangential relationship. In this Venn diagram, there is no overlap. The public-facing areas of the Link Farm house are contained within a glass volume that floats across the landscape. The private-facing areas of the house are protected by a volume of locally-sourced stone embedded in the landscape. The perpendicular orientation of the two volumes differentiates these two conditions, minimizing their overlap and emphasizing the landscape quality of the lower volume as an extension of the outdoor “landscape” for the glass volume. While the upper volume is defined by the horizontal planes of the floor and roof that extend past the vertical planes of glass, the lower volume is defined by the vertical walls which rise above the roof surface, providing for a planted landscape and terrace area set into the stone parapet.

Link Farm House / Slade Architecture

The desire to build on this landscape is in opposition to the desire to preserve the landscape. This is resolved with two different strategies in the two volumes. The upper volume uses transparency to preserve views through the house, while the lower volume uses stone and eventually plantings/vines to blend with the ground. This is emphasized by the siting of the house which leverages the topography of the surrounding area to conceal the lower volume and reveal the upper volume. The entry sequence  extends this unfolding revelation of the two volumes -essentially delaying the view of the lower volume until you arrive at the building.

Link Farm House / Slade Architecture

The building uses the site and the unique characteristics of the two volumes opportunistically maximizing the passive benefits of the two conditions as well as the active potential of the site for energy conservation. In terms of passive thermal strategies, the upper volume engages the exterior conditions and the lower volume insulates against the exterior environment. The triple insulated glass walls and roof overhang of the upper volume leverage summer and winter sun angles to shade the interior in summer and maximize solar penetration and heat gain in winter. The lower volume uses super-insulated walls and windows to create a thermal barrier. In addition, the stone flooring throughout this lower volume creates a thermal flywheel, stabilizing the temperature.

Link Farm House / Slade Architecture

On the active side, the Link Farm house uses geothermal wells for heating and cooling. Radiant floors throughout are supplemented by a geothermal heatpump-driven forced-air system. In the long-term, remote solar cells will provide electricity for the building, decoupling the house from the energy grid.

Link Farm House / Slade Architecture

To reduce the embodied energy, we used wood from their property extensively in the house. For example, the paneling/millwork in the mudroom and the study are fabricated using solid cherry from their property. The cabinetry and ceiling in the master bathroom is also from trees from the farm.

living room / Slade Architecture

living room / Slade Architecture

Link Farm House / Slade Architecture

bathroom / Slade Architecture

bathroom

bathroom / Slade Architecture

bathroom / Slade Architecture

Link Farm House / Slade Architecture

Link Farm House / Slade Architecture

Link Farm House / Slade Architecture

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Skybox House, Austin / Dick Clark + Associates

On this short and linear urban plot, these two basic rectangular forms fit across and down the length of the lot, exploiting the opportunities of using the entire site to engage indoor-outdoor living spaces on every level.

Gnomo Store in Valencia / Masquespacio

Gnomo Store in Valencia is the latest interior design project completed by Spanish studio Masquespacio. Project description: The Gnomo Store project has its departure from...

Madrona House Addition / Best Practice Architecture

A contemporary addition to a 100-year-old house in Madrona including an expanded family room, comprehensive remodel to the kitchen living room and dining room as well as a series of new decks on multiple levels with amazing views of Lake Washington.