The Beach Lab Project / Surfside Projects

The Beach Lab Project

The Beach Lab project was completed in 2017 by Surfside Projects, a design based Real Estate Development firm. A tired, termite and mold ridden Mid Century Rancher close to the Beach was screaming for a full modernist upgrade without adding more square footage.

The architect’s description: Few older coastal homes in Southern California are still standing that ooze that iconic Beachy character. Just a short walk to the Surf, the complete recycling of this 1957 Rancher was our attempt to passionately morph the tired home into an environmentally conscious, fun living space.

The Beach Lab Project 1

All of the original 2 bed + 1 bath bungalow’s structure was kept intact, upgraded to current codes and now highlighted by the interior vaulted ceiling with exposed wood beams. An all new angled cube volume re-used the old concrete slab and replaced a termite & mold infested addition from the 60’s. Passive designed overhangs, thoughtful use of natural wood, abundance of natural light, multi slide glass doorsand a simple open plan define the clean design narrative.

The Beach Lab Project 2

The Beach Lab project was an R&D test experiment to introduce new yet proven materials and techniques for our own brand of pragmatic Modernism. Kitchen doors made of Marine-grade Plywood sheets were right off the lumberyard shelf. Exterior wood siding was sandblasted prior to staining in order to raise the grain and accent the texture of flat grain Douglas Fir. Both equate to subtle nuances of non-standard details which contributed honorably to maintaining the cool factor of this coastal lifestyle redux.

The Beach Lab Project 3

Modestly scaled, the single level house is 1698 sf with zero extra building footprint added to the 7500 sf infill lot. Re-programmed to a two bedroom, adding a home office that can be a flex space for a third bedroom and a new Master with bath + walk-in closet. Dual outdoor living spaces front and rear were specifically integrated due to the unique community dynamics of the street. Modern returns to the Beach in Encinitas.

Architects: Surfside Projects
Project: The Beach Lab
Project size: 1698 ft2
Site size: 7500 ft2
Location: Encinitas, California
Photography: Darren Bradley

The Beach Lab Project 5

The Beach Lab Project 4

The Beach Lab Project 6

The Beach Lab Project 7

The Beach Lab Project 8

The Beach Lab Project 9

The Beach Lab Project 10

The Beach Lab Project 11

The Beach Lab Project 12

The Beach Lab Project 13

The Beach Lab Project 14

The Beach Lab Project 15

The Beach Lab Project 16

The Beach Lab Project 17

The Beach Lab Project 18

The Beach Lab Project 20

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Clean Design and Sleek Lines Transformed This Condo Unit into a Modern Marvel

Clean design and sleek lines transformed this condo unit into a modern marvel. Studio 512, Nicole Blair, and WishTree cabinets, Matt Prine and Stjepan Boban, worked in conjunction with all other trades to bring this design to life.

Land House / Omas:Works

Land House is a wooden cottage designed by Omas:Works, an architecture studio founded in 2006 by Brian O'Brian and Carl Muehleisen in New York...

Bloom Chair inspired by a delicate blossom

Designed by Kenneth Cobonpue, the Bloom Chair is handmade of microfiber stitched over a resin top with a steel base. From the designer: Welcome to...

BY Studios Apartments / Waataa Architects

Portuguese firm Waataa transformed a space that was previously used for commercial purposes into spacious studio apartments. Located in Lisboa, Portugal, BY Studios Apartments...

Classic White Concrete House Rebuilt in Stara Zagora, Bulgaria

The composition of the openings, the ambiguous elements of the addition and the materiality blend the two distinct entities. The space of the new stair and its design bring light into the center of the entire composition. The new glossy white concrete slabs integrate and conceal all the contemporary technology of the house.

Small Bordeaux Apartment Revealing a Good Space Distribution

This 45sqm Bordeaux apartment is the result of collaboration between L’atelier Miel and architect Mickaël Martins Afonso. Project description: This small apartment on two levels is located...