Residential ArchitectureRenovation ProjectsEnlargement and Comprehensive Reform in Madrid - CG House

Enlargement and Comprehensive Reform in Madrid – CG House

 living room, hanging fireplace, coffee tables, sofa, end tables, floor lighting, dark hardwood floors, chair

Project: GG House
Intervention: Enlargement and Comprehensive Reform
Architecture and Interior Design: Lourdes Martínez Nieto Arquitectura y Diseño
Technical Architect: Acron
Location: Madrid, Spain
Area: 500 m2
Year 2021
Photo Credits: Belén Imaz

The project consists of the comprehensive reform and expansion of an existing 500 square meters house, as well as the swimming pool project, the reorganization of outdoor spaces and landscaping for the 2,500 square meter plot located in the North of Madrid.

 living room, chair, hanging fireplace, end tables, coffee tables, sofa, console tables, dark hardwood floors, floor lighting

The existing building was characterized by being an east oriented construction, with a ceramic brick façade from the 1980s and a tile roof. The interior distribution generated dark and notably compartmentalized spaces, in which very few relations were established with the outside and between each other.

Enlargement and Comprehensive Reform in Madrid - CG House

The proposal was approached from different points:
1. Update the aesthetics of the building, working on its materiality as a whole (interior and exterior) to transfer a more renewed flair, without losing the aged aesthetic of the façade, maintaining its character and personality, in contrast with clear and smooth planes on floors and ceilings and incorporating the colour black. Changing the tile roof for slate with integrated photovoltaic panels. The existing white wood carpentry with a very wide frame was also changed for large panels with black carpentry with much thinner frames.

 living room, console tables, coffee tables, dark hardwood floors, bookcase, floor lighting

2. Establish relations with the outside, that were totally absent since the building had its back to the landscape. To achieve this “In & Out” relations, the opening of holes was proposed in plan and in section. To solve the encounters, setbacks and steel openings were chosen to separate the existing brick from the new one. Inside, the skin translates into a continuous, clean and white wrapper that runs around the entire perimeter.

living room, hanging fireplace, chair, floor lighting, dark hardwood floors, end tables, sofa, coffee tables

dining room, table, dark hardwood floors, ceiling lighting, lamps, chair

3. Generate amplitude. The project seeks the idea of an open floor plan, in which its dimensions and scale are perceived to generate a sense of space, establishing visual relationships through longitudinal and transverse axes. Always maintaining a layout that responds to the need of privacy and the feeling of protection. To achieve this goal, a central piece is proposed to organize and articulate the rooms, acting as a distributor and generator of spaces. It is a sober and black piece, which relates both staircase cores and establishes the breaks that act as transverse axes in the house, with openings for skylights.

Enlargement and Comprehensive Reform in Madrid - CG House

The meeting point is located between the interior and exterior, which opens onto the landscape through a 7m window that frames the views of the infinity pool. At its foot, the ornamental deciduous trees are located, changing with each season, and making this framing a living stage.

Enlargement and Comprehensive Reform in Madrid - CG House

Enlargement and Comprehensive Reform in Madrid - CG House

Enlargement and Comprehensive Reform in Madrid - CG House

Enlargement and Comprehensive Reform in Madrid - CG House

Enlargement and Comprehensive Reform in Madrid - CG House

Obed Buffet by Studio G-sign

Obed Buffet from St. Petersburg is the first fast-food restaurant of the Ginza Project company developed by the design studio named Studio G-sign. With...

Makio House, Kuala Lumpur / Fabian Tan Architect

Makio House is a corner lot unit located in a guarded neighbourhood of Kuala Lumpur. The client wanted a minimalistic and comfortable home to suit his family and personality.

Branch House / Baldridge Architects

Architects: Baldridge Architects Project: Branch House Location: Austin, Texas Builder: Acero Construction Photographer: Leonid Furmanski Branch House was designed by Baldridge Architects for a family of four in Austin’s...

Martina House: Traditional Farmhouse Converted into a Contemporary Home

The house plan harmony is guaranteed by the subdivision of the space into three bands. The most convivial one, facing south, overlooks the fields getting lost in the panorama of the lake. A more technical intermediate band houses the kitchen, the courtesy service and the pantry.

Modern House Inside a Ruin – Rehabilitation Project by Tiago Sousa

The purpose of this project is a single family house. The program is developed in two levels - social spaces on the lower floor, two bedrooms and a bathroom on the upper floor.

Related Articles