Black Urban Cottage / CoLab Architecture

- Advertisement -

Black Urban Cottage

This Black Urban Cottage was designed by CoLab Architecture, an architecture practice based in Christchurch, New Zealand. The idea of the Urban Cottage stems from a shared fascination between the Architect and Client with early colonial workers cottages, and an appreciation for the charm and scale they offer to the existing urban context of Central Christchurch.

Traditionally these buildings were small in scale but rich in volume, constructed using basic materials that were readily available at the time. The design process would evolve this idea to create a small contemporary stand-alone-house to accommodate a young professional family that, unlike it’s historic predecessor, would orientate toward northern sun and open to external connections – a house that would speak of its colonial reference while adapting to its Pacific environment. On top of this it would need to be strong (due to high seismic activity in the Canterbury area), clean lined and cost effective to construct.

Black Urban Cottage 1

Driven by a small 20m long x 10m wide building site, the square floor plan of the traditional workers cottage is split in two and rotated to form a rectilinear layout. These two forms are further offset to accommodate a vehicle park to the south and an outdoor living space to the north, providing access to all day sun to the main living spaces.

Black Urban Cottage 2

The ‘back-of-house’ lean-to that features in many historic cottages is elevated and capped with a translucent roof to create shelter for the vehicle park and covered pedestrian entry, while allowing sunlight to pass through. Internally the ever-present central entry hall remains, forming a transition space and visual buffer between public living and private sleeping spaces.

Black Urban Cottage 3

Steep gabled roofs and high-pitched ceilings are deployed to create a sense of space that seems to exceed its modest 80m2 footprint. High-level windows to the west façade draw in late afternoon sun and capatilise on a reduced boundary setback regulation. Subtle references to the traditional materiality of the colonial cottages are translated in a contemporary fashion, such as timber weatherboard wall cladding, expressed window surrounds and recycled timber flooring.

Black Urban Cottage 4

The dark black exterior is contrasted by a bright white interior, executed with absolute discipline to the monochromatic theme. Birch faced plywood is used in a natural state to face all joinery elements, which includes a space-saving storage partition between the living spaces and the main entry hall.

Architects: CoLab Architecture
Location: Christchurch, New Zealand
Architects in Charge: Tobin Smith, Blair Paterson
Area 80.0 m2
Project Year 2016
Photography: Stephen Goodenough

Black Urban Cottage 5

Black Urban Cottage 6

Black Urban Cottage 7

Black Urban Cottage 13

Black Urban Cottage 8

Black Urban Cottage 9

Black Urban Cottage 10

Black Urban Cottage 11

Black Urban Cottage 12

Urban Cottage

Urban Cottage 1

- Advertisement -

Graca Apartment in Lisbon / Fala Atelier

Fala Atelier has recently completed Graca Apartment, a small but bright and comfortable home located in Lisbon, Portugal. The apartment lies in an unremarkable building...

Suvlaki Restaurant Reflects an Authentic Urban Side of Greece

Designed by London-based, Greek interior designer AfroditiKrassa, Suvlaki is a sleek, modern fast casual restaurant. Description by AfroditiKrassa: At the end of 2014, AfroditiKrassa was...

Ceres House Inspired by American Ranch Style Architecture

Ceres House is our largest project completed to date. Located within the rolling hills of Ceres - a rural hamlet of Geelong - the project was virtually a new build and involved the simultaneous design of the residence, its interior and immediate exterior spaces.

Ideal Home in Shantou, China – A Place Where Dreams Begin

This project is a transformation of an old apartment. The client, who works in the field of art, is nostalgic and fond of places that carry memories. He especially likes the apartment's outdoor garden which occupies more than 100 square meters

Stylish Open-Plan Apartment in Taipei by Peny Hsieh Interiors

Project: Stylish Open-Plan Apartment / Serenity in the City Interiors Designers: Peny Hsieh Interiors Location: Section 2, Ren'ai Road, Zhongzheng District, Taipei, Taiwan Area: 310.0 m2 Project Year...

Rehabilitation Project in Nice – ‘Hey Joe’ by Collectif Etc

'Hey Joe' is a rehabilitation project of an apartment in Nice, France, completed by Strasbourg-based Collectif Etc. Description by Collectif Etc: In March 2015, we...

ToDD Residence is a Urban Farmhouse in Seattle / SkB Architects

The ToDD Residence emerged from the concept of how to create an urban farmhouse, while finding a way to push the limits of usable...

Modern Courtyard Home in the Heart of Phoenix, Arizona

Architecture firm The Ranch Mine has designed a modern courtyard home in the American desert southwest on the site of a former parking lot."Weave" was designed with two courtyards, a traditional private courtyard and a semi-public front courtyard.

Tarragindi Steel House / Bligh Graham Architects

The Tarragindi Steel house is an exemplar for small lot family living. The spacious light filled interiors and dramatic double height spaces defy the constraints of the block size.

Net-Zero House Designed for Outdoor/Indoor Summer Living

Sonoma Residence is a net-zero house designed by San Francisco-based Turnbull Griffin Haesloop Architects. Description by architect: The site, a meadow dotted with magnificent oaks, gently...

Denver Hilltop House Designed to Support a Growing Family

Distinctly current, modern and warm, this 6,132-square-foot home in Denver’s Hilltop neighborhood was designed to support a growing family, comfortable and casual gatherings, and free-flowing circulation between interior and exterior living spaces.