Residential ArchitectureHousesCC-Studio Rebuilt Thoreau Cabin into the Netherlands Noorderpark

CC-Studio Rebuilt Thoreau Cabin into the Netherlands Noorderpark

CC-Studio Rebuilt Thoreau Cabin into the Netherlands Noorderpark (1)

Thoreau Cabin was rebuilt recently by Dutch architects from CC-Studio.

Description by CC-Studio: As part of the 5900 acre Noorderpark just north of the city of Utrecht the shelter serves as dry and warm refuge from the wet Dutch climate for the group of volunteers who help maintain the estate and doubles as a storing place for the necessary gardening tools and maintenance equipment.

CC-Studio Rebuilt Thoreau Cabin into the Netherlands Noorderpark (2)

Well hidden in its lush green surrounding and encroaching foliage, rich of flora and fauna, the Thoreau Cabin has been molded so that the lower part and roof that face the incoming path only reveal its presence at the last moment. In the opposite direction two very large sliding doors open up the entire corner of the building so that it’s interior becomes part of the open space around it; a little green meadow where sheep graze to keep the young trees at bay.

CC-Studio Rebuilt Thoreau Cabin into the Netherlands Noorderpark (6)

The 35 m2 hide out, built originally in 1966, needed no permit to be renovated if replaced by a new structure with similar seize and function. It has neither running water nor electricity. Local wood is used to fire up the cooking facility and the fireplace.

CC-Studio Rebuilt Thoreau Cabin into the Netherlands Noorderpark (1)

The layout consists of a small storage, a washroom with washbasin, and a larger general space that includes the stove and chimney sculpture. Together they form a tree like roof support structure that is covered by a green aluminum envelope creating a protective yet open canopy that blends into its natural surroundings. The architecture of the barn has the same simplicity as the surrounding land.

Design Thoreau Cabin: cc-studio (Peter Heideman)
Engineering and structural design: cc-studio
Contractor: Van Zoelen bv.
Photography: John Lewis Marshall 
Gross Floor area: 42m2
Volume: 150m3
Height (max): 3,5m

CC-Studio Rebuilt Thoreau Cabin into the Netherlands Noorderpark (7)

CC-Studio Rebuilt Thoreau Cabin into the Netherlands Noorderpark (10)

CC-Studio Rebuilt Thoreau Cabin into the Netherlands Noorderpark (8)

CC-Studio Rebuilt Thoreau Cabin into the Netherlands Noorderpark (11)

CC-Studio Rebuilt Thoreau Cabin into the Netherlands Noorderpark (3)

CC-Studio Rebuilt Thoreau Cabin into the Netherlands Noorderpark (9)

Print

0507_TEK_151006_Aanzichten

Barton Hills Residence in Austin by Brett Grinkmeyer Architecture

Situated in Barton Hills, a South Austin neighborhood characterized by mid-century homes, this 2,900 square foot residence is strategically located on the lot to take advantage of the site’s expansive canopy of trees.

Retirement Retreat by Frederick + Frederick Architects

T House is a single-family retirement retreat designed by Frederick + Frederick Architects. The house is located in Beaufort, South Carolina. From the architect: The clients desired...

Vertes Retreat by W O V E N Architecture and Design

Vertes Retreat is a vacation home for a family of four located on the Sunshine Coast in BC Canada. The home is perched 30' above a pristine lake in the form of an L shape plan that hugs the existing rocky landscape.

High Street Flats, London / Wimshurst Pelleriti

Wimshurst Pelleriti are developing a small but perfectly formed apartment building in Hampton Wick on the site of two derelict shops.

PayPal Continues to Grow its Workspace in New York City

Along the way, we have partnered with PayPal to design workplace experiences that have helped their staff thrive. Having already built out a few floors for the fintech leader in New York, we continued by expanding their West Village presence ...

Related Articles