Residential ArchitectureRenovation ProjectsDawesville House: An Alterations and Additions Project by Archterra

Dawesville House: An Alterations and Additions Project by Archterra

Dawesville House - An Alterations and Additions Project by Archterra (1)

Architect: Archterra Architects
Project: Dawesville House
Status: completed late 2015
Location: Dawesville, Western Australia
Photographer: Douglas Mark Black

Dawesville House is a weatherboard cottage redesigned by Archterra Studio in Dawesville, Western Australia.

Description by Archterra: Located in a small coastal holiday town south of Perth, this alterations and additions project aims to upgrade an existing 70s weatherboard cottage to allow the owners, long time wheatbelt residents to make a permanent sea-change.

Dawesville House - An Alterations and Additions Project by Archterra (12)

A sloping block and a desire for site cost efficiencies led to a design solution that retained the lower floor and existing retaining walls and grafted on a new open plan upper floor that better addresses superb views northeast across the Peel estuary and was also suitable for full time occupation.

An Alterations and Additions Project by Archterra (14)

A jarrah batten balustrade to the northern deck ensures views across neighbouring sheds and backyard detritus are cropped. The main bedroom curves around from the south elevation towards the east to address easterly views of the estuary and amazing sunrises through the trees.

Dawesville House - An Alterations and Additions Project by Archterra (11)

Ground floor rooms are reserved for regular visits by children and grandchildren and enable them to operate separately to the upper floor inhabitants across extended periods of time when required.

An Alterations and Additions Project by Archterra (16)

Deep penetration of warming winter sun to the main living space; strategically place louvred windows to capture the afternoon sea breeze for summer cooling; a multi layered insulation barrier in the timber framed walls and a 3kW solar array assist in minimising this house’s environmental footprint.

An Alterations and Additions Project by Archterra (15)

Dawesville House - An Alterations and Additions Project by Archterra (4)

Dawesville House - An Alterations and Additions Project by Archterra (3)

Dawesville House - An Alterations and Additions Project by Archterra (7)

Dawesville House by Archterra Architects

bathroom, Archterra Architects

Dawesville House - An Alterations and Additions Project by Archterra (6)

Dawesville House - An Alterations and Additions Project by Archterra (10)

Dawesville House - An Alterations and Additions Project by Archterra (13)

Dawesville House by Archterra Architects

Dawesville House - An Alterations and Additions Project by Archterra (5)

Dawesville House - An Alterations and Additions Project by Archterra (8)

Dawesville House - An Alterations and Additions Project by Archterra (9)

Thank you for reading this article!

Subscribe to our newsletter

Aman Apartment in Ahmedabad By Prashant Parmar Architect

The client required a 3-bedroom home with a small theatre room and a puja room. The approach was to convert a 4bhk into 3bhk and designing the guest room as a small theatre room

Coastal Style Weekend House in Guarujá, Brazil / Jacobsen Arquitetura

This is requested to be a coastal style weekend house for a young couple form São Paulo and their infant kids. It is set in a L shape, blocking the street since it’s located in a corner of two access roads to the beach.

Peninsula Weekend House by Bernardes Arquitetura

Peninsula Weekend House, a home in a coastal city, explores an intriguing relationship between the privacy and domesticity of its residential program and natural setting.

Duplex Apartment in Tel Aviv / Fun-ctional Box by K.O.T Project

What happens at the junction of a design rich aesthetic from the 50s through the 70s and the “cleanliness” of current design? When minimalist,...

Refurbishment of an Apartment in Barcelona / YLAB Arquitectos

The project consist of the refurbishment of an apartment located in an old building at the Barcelona Gracia district. The former 90 m2 apartment, was strongly partitioned with up to 6 rooms and showed a dark appearance with almost no connection with the outdoor space.

Recommended Stories