facebook

Essendon House – Refurbishment and Extension by Lai Cheong Brown

Essendon House

Essendon House is a refurbishment and extension project completed by Australian studio Lai Cheong Brown.

From the architect: Developed from a schematic design the clients had commissioned some years earlier with another designer, Helen Johnson, the project focused on the re-imagining of a solid brick Inter-war home as both a downsize for a retiring couple and a multi-generational home for additional members of the family. The house also needed to accommodate the gatherings of a large family cohort many of whom live only streets away.

Essendon House 1

In a heritage overlay, the design response needed to accommodate all of the expansion to the rear of the block, retaining only a large decked area to the northern side as private open space. Externally the project repaired and refurbished the tiled roof, clinker brick façade and chimney while replacing original window joinery to a matched detail. New wrought iron gates were designed based on the motif of the original 1930’s ironwork.

Essendon House 2

The extension is completed in a mix of re-used and recycled clinker bricks with the new living space, topped by its lantern roof, differentiated in dark blue dry pressed brickwork.

Essendon House 3

Internally the house provides a new interior that blends retained and refurbished heritage details with contemporary elements.

Essendon House 4

The house accommodates both a retired couple and an adult family member in connected but separate accommodation. An integrated apartment with its own bathroom, laundry and kitchen facilities is set within the house’s original master suite while the remaining sections of the house and a new extension accommodate the retired couple comfortably and with enough space to connect with the house’s other occupant and a host of nearby family when they choose to.

Essendon House 5

A full height walnut veneered hallway joins the original octagonal entry vestibule to the new clerestory topped open plan living and dining space which centres the new home and provides a large light filled area to enjoy with extended family. A small snug off the main living spaces serves as a small intimate retreat for the couple day to day.

Architects: Lai Cheong Brown
Project: Essendon House
Styling: Kate Wardlaw
Location: Victoria, Australia
Photography: Jaime Diaz Berrio

Essendon House 6

Essendon House 7

Essendon House 8

Essendon House 9

Essendon House 10

Essendon House 11

Essendon House 18

Essendon House 13

Essendon House 16

Essendon House 17

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

West Village Apartment by Joel Sanders Architect

The challenge posed by the design of this 2500 SF West Village apartment was to accommodate a second level for bedrooms while maintaining the architectural integrity of the industrial loft characterized by exposed concrete beams and tall south-west corner windows that offer natural light and panoramic views of the Hudson River.

Taipei Small Apartment by Ganna Studio

The concept of layout in this project is generated from this Chinese character “永”. The arc in the living room is like the last stroke of this word, presenting the dynamic relationship between common areas and private rooms.

Shoreditch London Loft / Phillips Design Studio

Shoreditch London Loft is a complete re-model and refurbishment project designed by Phillips Design Studio, a London-based specialist in luxury bespoke interiors for contemporary...

Bare House / Jacobs-Yaniv Architects

One floor house for a family of four. Bare House by the fields is second in a series. The design challenges once again the aesthetics, simplicity and directness of bare materials and bare intentions

dosa by DOSA: a New Indian Street Food-Inspired Restaurant in Oakland

dosa by DOSA brings the energetic warmth and spirit of Mumbai street food to the easy-going Uptown Oakland neighborhood. We took full advantage of high ceilings and abundant natural light in the century-old, brick-and-timber building at 2301 Broadway.

Integral Reform of an Apartment of 123m2 in Avilés, Spain

In the historical center of Avilés, near the Oscar Niemeyer Cultural Center, it is proposed the integral reform of a house of 123m2, consisting of three small bedrooms, two bathrooms, a toilet, a dimly lit kitchen with natural light and a spacious living room