Residential ArchitectureRenovation ProjectsA Renovation of a 1950's Era Home into a Gathering Space for...

A Renovation of a 1950’s Era Home into a Gathering Space for Family and Friends

A Renovation of a 1950's Era Home into a Gathering Space for Family and Friends

Project: Central Area Home / A Renovation of a 1950’s Era Home
Architects: Fivedot
Location: Seattle, Washington, United States
Area: 2050 ft2
Year: 2018
Photographer: Daniel Bernauer

Central Area Home project completed by Fivedot is a renovation of a 1950’s era home into a gathering space for family and friends. The existing home was a small square on a large lot. While the original house was small, the property had a lot of potential for an addition as well as a large garden. Over the years, the garden flourished and the owners decided to build an addition to provide more space for their growing family and create a courtyard that backed up to the garden.

Old House Converted into a Gathering Space for Family and Friends

The addition created a new brick courtyard embraced by the low entry decks on one side and the abundant foliage of the garden on the other. The new wing, which houses bedrooms and bathrooms, allowed the existing spaces to be opened to create a large central gathering area filled with light from new skylights. The whole house was wrapped in vertical cedar to tie everything together and bring a sense of warmth to the project.

outdoor, Fivedot

All of the interior casework (and much of the furniture) was built by the owners who also happen to own a handmade custom furniture company, 16th workshop. The simple forms and expressed materials are highlighted by the abundant natural light that flood the space through the new skylights.

A Renovation of a 1950's Era Home into a Gathering Space for Family and Friends

The addition was designed to promote passive cooling while both the old and new parts of the house received exterior insulation under the local cedar rain screen. With the belief that the most sustainable building strategy is to build well, the same care was put into the construction of the house as the owners put into their furniture.

A Renovation of a 1950's Era Home into a Gathering Space for Family and Friends

What was the brief?
To add two bedrooms and two baths while creating a welcoming courtyard and opening up the interior of a 1950’s post war box.

kitchen, Fivedot

What were the key challenges?
The major challenge was designing the addition so it could be built while the family was living in the existing house.

dining room, Fivedot

What were the solutions?
The use of a ‘gasket’ connecting the addition to the main house allowed the addition to be built without affecting the main house. Once the addition was almost completed, the two volumes were connected. This minimized disruption in the daily lives of the owners.

A Renovation of a 1950's Era Home into a Gathering Space for Family and Friends

bedroom, Fivedot

A Renovation of a 1950's Era Home into a Gathering Space for Family and Friends

A Renovation of a 1950's Era Home into a Gathering Space for Family and Friends

A Renovation of a 1950's Era Home into a Gathering Space for Family and Friends

Subscribe to our newsletter

Teton Retreat by RO | ROCKETT DESIGN

A young family desired to build a retreat on a large lot located outside Jackson Hole, Wyoming in bucolic Teton County, Idaho. The design locates the house amidst an expansive wetland that fluctuates seasonally.

Boscastle Road House / Finkernagel Ross Architects

Finkernagel Ross provided a full architectural and interior design service, coupled with project management including cost consultancy services. We secured planning consent for Boscastle Road house project, which also includes a full basement excavation by a complex series of applications ...

Casa Muelles, Pichicuy / SAA Arquitectura + Territorio

Casa Muelles features a south-west façade that is completely open towards the sea. To the north-east, the perimeters are designed to respect the privacy of the site as well as the proper utilization of natural light.

Sea Side Villa by Stella Adrimi & Partners

The Sea Side Villa is situated in the most beautiful seaside plot, in the district of Palio, outside the city of Kavala, in northern Greece. The energy signature of the villa is A+ and it has been constructed in accordance with the strictest principles of biotechnology, to minimise energy consumption.

A Contemporary House in the Sharon Region of Israel

The owners of this property approached me with the hope that I would design the home of their dreams. A house in the Sharon region in Israel, that would suit their needs and be clean from any design trends

Recommended Stories