Residential ArchitectureHousesLake View Residence with Tropical Retreat Details

Lake View Residence with Tropical Retreat Details

Lake View Residence with Tropical Retreat Details

Architects: Dick Clark + Associates
Project: Lake View Residence
Location: Austin, Texas, United States
Photography: Scott Benedict

The Lake View Residence is the fusion of the client’s program requirements for an open, intimately scaled residence and their desire to evoke memories of yearly retreats to the tropics. The response was a broken composition of three distinct masses unified under a gently curving roof and a color scheme selected to integrate the house into the landscape.

Lake View Residence with Tropical Retreat Details 2

The clients required living spaces reminiscent of tropical environs, suitable for entertaining, and appropriately scaled for a contemporary family of four. The solution was a design focused around an open yet comfortably sized set of living spaces that seem to meld visually into one another. An outdoor pool terrace completes the gesture.

Lake View Residence with Tropical Retreat Details 2

The central spaces are flanked by two flat roofed volumes and include a master bedroom suite in the west wing and a dining pavilion, utility, and garage spaces in the east wing. This arrangement reinforces the inward focus of the design and opens the views to the creek at the rear of the site.

Lake View Residence with Tropical Retreat Details 3

Lake View Residence with Tropical Retreat Details 4

Lake View Residence 3

Lake View Residence with Tropical Retreat Details 5

Lake View Residence

Lake View Residence 1

Lake View Residence with Tropical Retreat Details 9

Lake View Residence with Tropical Retreat Details 10

Lake View Residence 6

Lake View Residence 5

Lake View Residence with Tropical Retreat Details 12

Subscribe to our newsletter

A.D02 Minimalist Apartment in Hanoi by Flat6 Architects

This apartment is in the same building, same area and type as A.D01 which we have done. The only difference is that A.D02 is symmetric with A.D01. But with the different needs of each customer we offer different space solutions.

Hackney Backhouse by Guttfield Architecture

Hackney Backhouse is a brave, imaginative and contemporary back-garden house that volunteers itself to the street through louvered screens of weathering steel, affording fleeting glimpses into the house to passers-by.

Sentinel House by Aurelien Chen Architecture

The Sentinel House is located on a narrow and irregular piece of land, at the edge of a block and at the entrance of the village.

A Backyard Oasis for Urban Living

The design reverses the traditional bungalow by allowing the living spaces to open onto the backyard and the private rooms to face the street, maximizing Southern California living.

Office Refurbishment by Studio 3Mark

Office Refurbishment Project for the Artea Foundation's operational headquarters. The premises are located in an early 20th century building in the centre of Cuneo.

Recommended Stories