Residential ArchitecturePublic ArchitectureMuseum Building for Kistefos Sculpture Park - Bjarke Ingels Group

Museum Building for Kistefos Sculpture Park – Bjarke Ingels Group

Museum building for Kistefos Sculpture Park - Bjarke Ingels Group (3)

Project: Kistefos Museum
Architect: BIG – Bjarke Ingels Group
Collaborators: AKT II, Max Fordham, Davis Langdon, GCAM
Size: 270,000m2
Location: Jevnaker, NO

The 1400 m2 museum building, designed by BIG – Bjarke Ingels Group in collaboration with AKT II, Max Fordham, Davis Langdon, and GCAM, is the latest addition to Kistefos Sculpture Park—an industrial heritage site of significant national importance in Norway. The new building is expected to start construction in 2016 with estimated completion in 2019.

Museum building for Kistefos Sculpture Park - Bjarke Ingels Group (1)

The Kistefos property is three landscapes that overlap and intertwine. There is a natural landscape of rivers, waterfalls, islands, canyons and forests; an industrial landscape of mills, factories, warehouses, power plants, dams and bridges; and finally a sculptural landscape of abstract objects in the dramatic topography of rocks, flora and water.

Museum building for Kistefos Sculpture Park - Bjarke Ingels Group (2)

BIG approached the design for a new museum as an opportunity to create a master-plan for these three landscapes, organizing the entire 270.000 m2 sculpture park as an outdoor museum. Rather than building on the proposed site close to the old mill, BIG moved the location for the new museum down the river in order to preserve the mill’s historical setting.

Museum building for Kistefos Sculpture Park - Bjarke Ingels Group (8)

On this site we proposed a raw and simple form that would respond to the challenges of the landscape: a building, sculpture, and bridge – all in one. The bridge connects the property to create a series of landscape galleries. The continuous path that is formed will enable access to each of the different outdoor galleries and provide new and otherwise unattainable vistas of the riverbank and the historic mill.

Museum building for Kistefos Sculpture Park - Bjarke Ingels Group (9)

Museum building for Kistefos Sculpture Park - Bjarke Ingels Group (10)

Museum building for Kistefos Sculpture Park - Bjarke Ingels Group (11)

Museum building for Kistefos Sculpture Park - Bjarke Ingels Group (12)

Museum building for Kistefos Sculpture Park - Bjarke Ingels Group (6)

Museum building for Kistefos Sculpture Park - Bjarke Ingels Group (15)

Museum building for Kistefos Sculpture Park - Bjarke Ingels Group (16)

Museum building for Kistefos Sculpture Park - Bjarke Ingels Group (4)

Museum building for Kistefos Sculpture Park - Bjarke Ingels Group (5)

Museum building for Kistefos Sculpture Park - Bjarke Ingels Group (3)

Museum building for Kistefos Sculpture Park - Bjarke Ingels Group (2)

Museum building for Kistefos Sculpture Park - Bjarke Ingels Group (4)

Repose Sofa: How OKHA Designed the Perfect Chaise Longue Sofa

Repose Sofa came about via an interior design project, a coastal villa for which OKHA created bespoke furniture. From the outset, Creative Director Adam Court knew he wanted the main seating to be a highly sculpted form that would hold and anchor the space and be the design lead for the interior.

Candy Loft in the Heart of Downtown Toronto / StudioAC

The Candy Loft exists on the second story of a hard loft conversion on a busy street in Toronto’s downtown west end. StudioAC was asked by the client to design this loft space in a way that would create a feeling of privacy within the city.

Abandoned Barn Conversion by Archiplan Studio

  Architects: Archiplan Studio Project: Abandoned Barn Conversion / Effe-E House Photographs: Davide Galli Effe-E house is a conversion and renovation project completed in 2016 by Italian studio...

Hotel Soloha, Singapore by Asolidplan

For this 45-room hotel in Singapore’s historic district of Keong Saik, we brought the vibrancy of the equatorial jungle into the hotel through the use of playful interventions.

Villa Marittima is a Sensuous and Spacious Coastal Home

Villa Marittima is a residence with minimalist architecture designed by Robin Williams Architect, located in St Andrews Beach, Victoria, Australia. Description by Robin Williams: A...

Related Articles