The Cuyperspassage at Amsterdam’s Central Station is Decorated with 80,000 Hand-Painted Tiles

- Advertisement -

The Cuyperspassage at Amsterdam’s Central Station is Decorated with 80,000 Hand-Painted Tiles (1)

Cuyperspassage is the name of the new tunnel at Amsterdam Central Station that connects the city and the waters of the IJ-river. Since the end of 2015 it has been used by large numbers of cyclists, some 15,000 daily, and pedestrians 24 hours a day. This ‘slow traffic corridor’ was exactly what many users of the city felt was lacking. What once was by necessity a left or right turn is now, at long last, straight ahead. The tunnel is clad on one side by nearly 80,000 Delft Blue tiles: a true Dutch spectacle at a central spot in Amsterdam.

A clear division
The tunnel is 110 metres long, ten metres wide and three metres high. Its design makes a clear division between the two modes of travel. By making the pedestrian level appreciably higher than the cycleway, pedestrians know where they have to be and feel safe there. Cyclists enjoy the spatial sensation of a rapid through route, accompanied by a continuous run of LED lamps along the raised edge of the footpath. The pedestrian path has a smooth finish of handmade glazed ceramic tiles. The cycleway by contrast has a rougher, open finish of black sound-absorbing asphalt and steel gratings. This is to enhance user comfort, given the tunnel’s concrete structure and great length. The gratings are impossible to litter with posters and flyers and their open structure reduces the risk of graffiti.

The Cuyperspassage at Amsterdam’s Central Station is Decorated with 80,000 Hand-Painted Tiles (6)

Urban room
Along the footpath wall is a tile tableau designed by Irma Boom Office. The design steps off from a restored work by the Rotterdam tile painter Cornelis Boumeester (1652-1733). His tile panel depicting the Warship Rotterdam and the Herring Fleet is in the collection of the Rijksmuseum, Amsterdam. Irma Boom replaced the original crest on the stern with the Amsterdam coat of arms. The cyclist or pedestrian leaves the old historic part of Amsterdam through Cuyperspassage and heads towards ‘new Amsterdam’ in the north, or vice versa. The tableau fades away towards the IJ-river, the lines of the original work gradually dissolving. Then it builds up again in an abstract form from light to dark blue, as if encouraging cyclists to slow down as the ferry comes into view. Its drawn lines and pixels also visualize the transition in art from the old to the new. The ceramic company, Royal Tichelaar Makkum, spent five years making the 46,000 wall tiles for the tableau, as well as 33,000 floor tiles, in the traditional Dutch tile size of 13 x 13 cm. In it, we see large and small merchant vessels, herring busses with nets in place, churning waves, gulls. The whole recalls old kitchens in Amsterdam canal houses, so that the tunnel is experienced as a safe place – as an urban room.

The Cuyperspassage at Amsterdam’s Central Station is Decorated with 80,000 Hand-Painted Tiles (3)

The Cuyperspassage is part of the overall master plan for Amsterdam Central Station – a project by Benthem Crouwel Architects, commissioned by the Municipality of Amsterdam, ProRail and Nederlandse Spoorwegen.

Client: Municipality of Amsterdam, Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer
Architect: Benthem Crouwel Architects
Collaboration: Irma Boom
Gross floor area: 1.150 m²
Photographs: Jannes Linders

The Cuyperspassage at Amsterdam’s Central Station is Decorated with 80,000 Hand-Painted Tiles (4)

The Cuyperspassage at Amsterdam’s Central Station is Decorated with 80,000 Hand-Painted Tiles (5)

The Cuyperspassage at Amsterdam’s Central Station is Decorated with 80,000 Hand-Painted Tiles (2)

The Cuyperspassage at Amsterdam’s Central Station is Decorated with 80,000 Hand-Painted Tiles (9)

The Cuyperspassage at Amsterdam’s Central Station is Decorated with 80,000 Hand-Painted Tiles (8)

The Cuyperspassage at Amsterdam’s Central Station is Decorated with 80,000 Hand-Painted Tiles (2)

The Cuyperspassage at Amsterdam’s Central Station is Decorated with 80,000 Hand-Painted Tiles (7)

The Cuyperspassage at Amsterdam’s Central Station is Decorated with 80,000 Hand-Painted Tiles (1)

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

Tree-ness House, Tokyo / Akihisa Hirata

The Tree-ness House is a complex building of houses and galleries built in Tokyo, Toshimaku. One tree is organically integrated with a combination of parts having different characteristics, such as a trunk, a branch, and a leaf.

House of the Sun – Mehr Khaneh Inspired by Persian Culture

Mehr Khaneh - House of the Sun is a contemporary house in Kyiv, Ukraine, designed by Keivani Architects in collaboration with Studio Persian Primavera....

Ubabub – crib for babies with a special aesthetic

POD is a crib for babies, shaped as a cocoon, designed to provide enhanced safety and comfort to your child. It has appeared when...

LofThai is an Office Apartment That Makes You Feel Like Home

Soesthetic Group have designed LofThai in 2015, an office apartment located in Kiev, Ukraine. Aesthetic Group was founded in 2008 by Nataliya Schyra and Victoria Oskilko. Description...

Beachfront House in New Jersey Designed for a Family of Five

This beachfront house is located on the Atlantic coast in New Jersey. The lot is on the beachfront, but very small, tucked away from the street, and had many code-regulated square-footage and height restrictions.

One Level Concrete House Providing Spaces for Leisure and Socializing

This one level concrete house is located in a quiet area of Brasilia’s outskirts. The aim was to construct a 280m² house to be mostly used during weekends, providing spaces for leisure and socializing. The major challenge was to distribute storehouse in a reduced plot area shaped in a trapezoid form and open to the greenery as much as possible.

Millstream House – The Right Balance Between Preservation and Modern

Located in Salt Lake City, Millstream House is the result of collaboration between designer Andrea Beecher and cityhomeCOLLECTIVE. Description by Andreea Beecher: Bottom line: I’m...

Flora House by Sanz & Gradolí Architects

Restoration of a town house overlooking two streets with a minor different in altitude between both. The main façade has been maintained along with the two main bays forming the existing construction, with a new side annex being added to this that contains the rear façade and where the garage is housed.

Floating House – a Mobile House in the Middle of a Lake

Floating House was designed by the Portuguese studio Friday SA. Description by Friday: A romantic gateway for two or a mobile house in the middle...

Deer Haven Residence / Mathison Mathison Architects

Deer Haven Residence is a 3,000sf home conceived as a narrow bars of space that follow and step down with the subtle contours of the site and unfold to the South to take advantage of the daily path of the sun and natural site air movements.

TD House: combination of modernism and rural architecture

TD House is a family home designed by Budapest-based Sporaarchitects office. The house has an area of 146 square meters and is located in...